Östersjön - salt?

#1 - 19 februari 2009 12:48
Kanske ska ha ett kar med svenska fiskar. Tänkte dock ta dem från östersjön så någon som vet hur mycket salt jag ska ha i karet för varje liter som jag har i? Och går det att gradvis vänja fiskar med sötvatten genom att minska på saltmängden?
Och kan räkor, musslor och tång vänja sig vid sötvatten eller bör jag fortsätta ha samma saltmängd som i östersjön hela tiden?
Tänkte ha karet utomhus på sommaren så att det inte blir för varmt och sen ta in det på hösten.
#2 - 19 februari 2009 13:00
Var i Östersjön?
Nere kring Malmö är salthalten 17 promille, sjunker snabbt till 10 promille, dalar ned mot 6 promille i yttre delarna av Stockholms skärgård, och är bara nån enstaka promille i Bottenviken. Ytvatten och inre delarna av skärgården har lägre salthalt än djupre/längre ut.

Fisk som även finns i sötvatten kan förstås vänjas vid sötvatten, medan saltvattensfisk som går in i östersjön sällan kan det. Räkor och tång kan inte leva i sötvatten. Blåstång skulle jag över huvud avråda ifrån, den är extremt svår att hålla vid liv i akvarium, och förstör vattnet när den ruttnar.
#3 - 19 februari 2009 13:24
Är vid södermanland så vad är det här? Varför är tång svår? Kanske testar med bara 1 sten med tång först och ser hur det går.
#4 - 19 februari 2009 13:52
Försökte kolla på google och hittade två sidor som sa 6 promille så det kanske stämmer? Hur mycket salt blir det på 10l om man räknar med deciliter?
#5 - 19 februari 2009 14:11
Det är viktprocent, inte volymprocent. Sex promille motsvarar sex gram salt per liter vatten. En knökfull matsked med bordssalt innehåller avrundningsvis 20 gram salt.

Exakt salthalt är inte så viktigt, alla bräckvattendjur har vid tolerans vad gäller salthalt, men att sikta mot 6 promille är ändå en bra idé.

Vad gäller vilket salt du bör använda så är saltblandningar avsedda för havsakvarier bäst, näst bäst är bordssalt (med eller utan jod, det spelar ingen roll) eller havssalt, men då är det en bra idé att tillsätta bikarbonat. Använd inte örtsalt.
#6 - 19 februari 2009 14:35
Blir det 25 matskedar till 100l då om jag räknar rätt?
#7 - 19 februari 2009 17:20
Om jag har räknat rätt så är det 30 matskedar (6 gånger 100 = 600 delat med 20 = 30)
#8 - 19 februari 2009 19:35
Okej tack.
#9 - 19 februari 2009 19:49
Kör du med 6dl så går det lite snabbare.. ;)
#10 - 19 februari 2009 20:20
6dl för 100l?
#11 - 19 februari 2009 20:24
Han menar att 30 matskedar = 6 dl, så det går ju snabbare att ösa i det.

Så likväl som du öser ner 30 matskedar per 100 liter, sdå kan du ösa i 6 dl per 100 liter.

Jag har själv funderingar på att i framtiden omvandla ett 60 liters till ett östersjöns akvarium där jag ska ha en sorts växt som brukar växa hos oss nära klippor runt stränderna, den är ungefär som java mossa. Dessutom ska jag ha endel av räkorna som brukar bo inuti denna växt, ser skitkul ut när de "kastar" sig mellan de olika delarna av denna växt. (2-3 cm åt gången)
Bilagor:
#12 - 21 februari 2009 15:37
Är tång svår på grund av näringsbrist, fel ljus eller någonting annat?
#13 - 21 februari 2009 21:54
Vet faktiskt inte vad problemet med blåstång är, om det är temperatur eller ljus eller vattenväxling eller... men den dör.

Ålgräs är också väldigt svår, den verkar kräva att man har syrefria förhållanden nere i bottnen.

Andra arter av tång, framförallt grönalger (t.ex. havssallat och tarmtång) och vissa rödalger, funkar bättre.
#14 - 21 februari 2009 21:56
Azur, vad heter dendär gröna sortens "tjockt gräs", typ slemmigt med bubblor i. Brukar sitta runt stenar? Tycker det är ganska läckert

Tillägg: Glöm det, visade sig vara tarmtången.
#15 - 21 februari 2009 22:32
Tarmtång är lätt. Största problemet är att snäckor och räkor äter upp den snabbare än den växer.
#16 - 26 februari 2009 14:08
......tänk på att ungfiskar lättare anpassar sig till akvarieförhållanden än äldre exemplar, vilka arter har du tänkt skaffa dig?
#17 - 26 februari 2009 14:17
Gaffel skrev:
Kör du med 6dl så går det lite snabbare.. ;)


Är det något jag missat? 1 msk är väl fortfarande 15ml? och 1 dl 100 ml?

I så fall så borde 30 msk lite snabbt räknat bli 4.5 dl. Kanske missat något. Sen kan man fråga sig om 30% mer salt gör något :)
Bilagor:
#18 - 27 februari 2009 10:28
Så 6dl är inte 30 msk? Vad förvirrande det är med matte.
Tänkte mest spigg tror jag, Kanske 1-2 liten abborre på 10cm och såna där bottenfiskar som man oftast bara ser nån sekund när man vadar där det är sandbotten (om jag lyckas få tag i dem). Men det beror på hur stort akvarium jag ska ha.
#19 - 27 februari 2009 11:44
Nej Zwitta.

1 msk= 15 ml
30 msk = 30 * 15 ml = 450 ml
1 dl = 100 ml

450 ml = 450 ml/100 ml /dl = 4.5 dl

Alltså 30 msk => 4.5 dl

*Själv så tror jag inte att det var "matten" som ställde till bekymmer utan mer definitionen av en matsked :)
#20 - 27 februari 2009 11:53
Okej, tack.
#21 - 15 mars 2009 09:52
Azur skrev:
Vad gäller vilket salt du bör använda så är saltblandningar avsedda för havsakvarier bäst, näst bäst är bordssalt (med eller utan jod, det spelar ingen roll) eller havssalt, men då är det en bra idé att tillsätta bikarbonat. Använd inte örtsalt.
Hur mycket bikarbonat?











Annons