Odlning av Bananflugor (vinglösa)

#1 - 25 november 2006 22:42
jag har precis köpt mig vinglösa bananflugor till (främst) mina Aplocheilus lineatus och så klart alla andra fiskarna =)

Iaf; Hur gör jag när jag odlar dom?
Är det bara att blanda en inte rinnande och inte torr blandning av bomull, jäst (ej torrjäst), havregryn, nåt mjölaktigt grejs och sen mata med en tunn bananskiva då och då (när den sista tagit slut)? eller ska man mata me nåt annat?
Skulle man ha nån vinäger i så att det inte ruttnar?
Ungeför hur ofta bör man byta sats bananflugor?

Berätta gärna allt vi kan om bananflugorna? Jag har ingen erfarenhet av odling av levande foder.
#2 - 26 november 2006 07:14
Allt jag kan tänker jag inte berätta iaf.
Jag har odlat bananflugor på tre olika sätt men föredrar nuförtiden jästslibbet:
Så jag gör kulturen med ett paket jäst, 1 dl ättika (5-6%), 2 tsk strösocker och rör i lämplig mängd bomull men det får inte bli för torrt. Något för flugorna att sitta på (t ex halm eller äggkartongbitar). Täck över kulturen så dom inte smiter men får in luft .Sedan startar jag nya kulturer en gång i veckan och tar då bananflugor från en kultur som då är 3 veckor gammal. En kultur kan fungera i 4-6 veckor. Den luktar inte så gott på slutet.

Här en bra länk som jag hittade i Harbards signatur:
http://www.angelfire.com/on2/killi/banan.html
#3 - 26 november 2006 12:46
Späder du ut ättika med vatten eller nåt annat? Hur är matlagningsättika utblandad? den kan ju iaf inte vara 100%:ig.
Maten till flugorna är alltså blandningen av bomull, ättika och jäst?

Kör på detta recept,
#4 - 26 november 2006 15:16
Jag använder själv fifty-fifty vatten och ättikssprit 12%.
Men det finns ju en svagare lösning på 5-6 % tror jag.
Maten till flugorna är jästen och sockret är maten till jästen.
Bomullen är substratet som håller det hela samman.
Och ättikan fungerar här som ett konserveringsmedel (mot fr a mögel).
Lycka till.
:)
#5 - 26 november 2006 15:35
ättika är bara att spä med vatten vanlig hushållsättika från perstorp är 24% 1 del vatten en del ättika 12% och en del 12% och en del vatten 6%...

Svårare än så är det inte =O)
#6 - 27 november 2006 03:16
här har du en hel del recept en del bra andra mindre bra själv så har man väll en lite kombo av lite av varje http://home.swipnet.se/ndrg/
#7 - 27 november 2006 07:53
Jag odlar med ett väldigt enkelt recept jämfört med er. Mosad banan och vatten, blanda i havregryn eller/och något av de preparat som finns för ändamålet (se Södermalmsakvarieaffär). När blandningen är "klickbar" lägg i 3-4 cm i en burk. Vill ni har en stor kläckning måste larverna ha bra ställen att förpuppa sig på. En tät rulle (4-5 cm i diameter)av wellpapp/kartong med "Kanalerna" i pappret uppåt är perfekt och ger mycket större kläckning. Har odlat i ca20 år (Pilgiftsgrodor). Självklart kan man förbättra med diverse vitaminer. Måste bara fråga bomull??? Har jag aldrig hört talas om,, Varför??
#8 - 27 november 2006 08:54
Flera generationer?

BengtO, och andra erfarna flugodlare... -Lyckas ni få ut flera generationer flugor på era flugkulturer? Har du några tips? Mina flugkulturer brukar torka ut eller dö efter redan första generationen flugor... :-(
#9 - 27 november 2006 10:51
Du svarade egentligen själv på frågan. Om du vill få flera generationer måste du tillföra substrat till odlingen, enklast en bananbit. Eftersom jag behöver ganska mycket flugor gör jag så. Lukten ökar men jag har mina i källaren. Speciellt den stora bananflugan ger ofta en mycket större andra kläckning. Flugorna klarar sig inte lång tid utan mat så även om man inte vill kläcka flera generationer behöver man tillföra substrat.
#10 - 27 november 2006 11:55
Ibland får man väl ut ett par generationer från jäst/bomullsvarianten men inte alltid.
Den torkar dessutom sällan ut i förtid (ett annat viktigt plus).

Ytterligare ett stort plus för den varianten upptäckte jag i höstas - de vilda bananflugorna föredrar oftast något annat ställe än mina kulturer vilket gör att risken för att de tar sej in och parar sej med "mina" bananflugor är mycket liten. Det kan bara ske om jag slarvar ordentligt.

Det finns ju också ett myckelt enkelt recept med bara socker, ströbröd och vatten (kommer inte ihåg receptet utantill) som jag körde förr. Där var uttorkningen dock en nackdel. Innan dess höll jag på den där näringsgröten som skulle kokas i kastrull I och II (osv) och hällas ihop men det var för mycket arbete egentligen. ;)
#11 - 27 november 2006 17:46
Ströbrödsreceptet - om någon skulle vilja pröva det...
1/2 dl ströbröd
2 tsk socker
minimalt med torrjäst
minimalt med bensoat (konserveringsmedel)
ung 2 msk vatten
Röres ihop till önskad konsistens - skall klibba fast på skeden.
Läst det i Killibladet på 1980-talet någon gång.
Men numera använder jag jästslibbet - se inlägg #2
#12 - 27 november 2006 19:27
Tack för alla tips!

Det borde väl funka med ättikvinäger? Om man spär ut den 50:50 som den är (vet inte om det står hur mkt ättika den innehåller) och har i ca 1ld ättikvinäger lösnming? borde väl funka okej som koncerveringsmedel. Jag har ju redan 1 kultur, tänkte starta en andra (reserv), men tills nästa igen får jag skaffa riktig ättika.

Bara förtydliga: från erikthur "Så jag gör kulturen med ett paket jäst", alltså en färsk jäst på 50g?

Jag tänkte blanda alltihop i en tom syltburk och har nåt tyg ovanför (släpper igenom lite luft iaf) och sen ha fast det med gummiband, det kan väl inte bli syrebrist?
#13 - 28 november 2006 04:55
Vinäger har ofta en syrahalt på 5% (står på förpackningen) och skall då inte spädas ut ytterligare.
Japp - ett vanligt färskjästpaket var det.
Tyg går bra att täcka med själv använder jag numera vanligt hushållspapper med gummisnodd. Den kan dock vara svår att i all hast få på första gången. Och kan gå sönder om den blir fuktig men kan slängas när kulturen tjänat ut.
#14 - 28 november 2006 07:24
Tack!
Då borde det funka med ättikvinäger, jag kommer nog på nåt annars =)
#15 - 29 november 2006 20:18
Igår startade jag en sats av den kulturen jag köpt.
Hade i ca 1ld 5% ättiksyra (ättika), 2tsk strö socker, 50g (1paket) färsk jäst och en massa bomull.

Tror ni att man skulle kunna byta ut bomullen mot filtervadd (som man har i filter, ni vet ;) )?

Matade mina Aplocheilus lineatus med det idag, dom verkade gilla det, men var nog ändå rätt så skeptiska, dom kommer nog att älska det. Däremot Mosaikguramina verkade inte fatta att det var mat, dom spottade iaf ut dom igen efter att dom tuggat på bananflugorna =) KUL!!! Tack så mkt för alla tips!
#16 - 30 november 2006 05:16
Leonard skrev:


Tror ni att man skulle kunna byta ut bomullen mot filtervadd (som man har i filter, ni vet ;) )?


Vet ej säkert men bomull är ju billigt nog om man köper ett billigare märke.
Och bomull suger rimligen bättre åt sej ättikan.
Så bomull är det nog som gäller.
:)
Bilagor:
#17 - 30 november 2006 12:23
Ok, tack så mkt!!! :)
#18 - 15 december 2006 19:00
Behöver man ha i lite nya flugor från en helt annan kultur efter ett tag (till mina flugor), så att det inte blir inavel? Efter hur lång tid behölver man göra det isf? Det kanske kommer in en o annan "vanlig" bananfluga som friskar upp lite.
#19 - 15 december 2006 20:17
Om det kommer in en vild bananfluga i kulturen så friskar det sannerligen upp sej en aning. Plötsligt får stora delar av nästa kultur tillbaka flygförmågan och det är ingenting att sträva efter precis. Men enligt Janne W (som citerade någon expert på området) så lär de försvinna igen efter cirka 5 generationer eftersom flygförmåga inte är någon fördel i de här kulturerna. Förutom för de individer som kan rymma förståss - och därmed minska antalet flygkunniga i nästa kultur...
De bananflugor jag har idag är inne på sin 16:e månad. Vilket innebär att de är inne på sin 20-30 generation ungefär utan att jag märkt någon nedgång i produktionen.
:)
#20 - 15 december 2006 20:23
Ok, då borde det alltså inte vara några problem på ett tag då =)
#21 - 16 december 2006 10:49
Uttryckt på ett annat sätt: Inavel är en fördel i det här fallet!

Det finns lika många sätt att odla bananflugor som det finns odlare (nästan). Men man kan förbättra sitt favoritrecept genom att fråga hur andra gör. Ett tag hade jag skålar med jäst plommonsylt i fönstren - hela lägenheten vart full med glada rödögda (flygande) kompisar.
#22 - 16 december 2006 11:39
Jo iof är inavel bra ett tag, tills det blir för mkt, så att det inte ena blir några flugor alls, men det borde funka iom att det säkert kommer in nån flugande bananfluga ibland.
#23 - 16 december 2006 13:08
erikthur skrev:
Om det kommer in en vild bananfluga i kulturen så friskar det sannerligen upp sej en aning. Plötsligt får stora delar av nästa kultur tillbaka flygförmågan och det är ingenting att sträva efter precis. Men enligt Janne W (som citerade någon expert på området) så lär de försvinna igen efter cirka 5 generationer eftersom flygförmåga inte är någon fördel i de här kulturerna.

:)


Var kommer de ifrån? Innebär det att man kan starta upp en dylik odling utan att stoppa ner ägg? Börja utan "lock" för att sedan sätta på ett lock och låta dem föröka sej?
#24 - 16 december 2006 13:23
På hösten är de som flest och hittar de då något bra ställe för sina ägg så lägger de dom där. Problemet är att dom (naturligt nog) kan flyga. Och om man nu inte vill ha bananflugor flygande i huset under hela året så satsar man en slant på de icke-flygande varianterna som finns att få tag på istället. :)
Men killi-legendaren Scheel avdelade ett rum för bananflugeodling utan lock så visst går det.
Jag såg en vild bananfluga i början av veckan men det här är en onaturlig säsong där man blivit utsatt för både blodsugande myggor och uppvaknande getingdrottningar i december månad. :mad:
#25 - 16 december 2006 14:08
Nu har vi en massa vilda bananflugor hemma(inomhus), dom lever i jorden, som krukväxterna växer i, finns en massa! Det kommer alltså inte utav min odling =) utan ur naturen :)
#26 - 16 december 2006 14:49
Allt smått som flyger omkring därhemma är inte bananflugor.
Det är inte ovanligt att det rör sej om t ex fjärilsmyggor.
Men det finns även en hel del annat smått som lägger ägg i blomkrukorna.
Ganska sällan bananflugor så här års.











Annons