Odla artemia inomhus (Utubelänk)

#1 - 23 april 2013 14:27
Nu när jag fått mer fri tid till fiskeriet med mera har jag börjat plöja genom några gamla sajter (tyvärr tycker jag aktiviteten minskat en hel del på killisidan). Nåväl på AKA forum hittade jag en tråd om att föda upp artemian till större storlek från restvatten (eller hur man nu skall uttrycka detta). Risken tycks vara övermatning med spirulina pulvret men det kan ju vara värt att försöka vintertid (sommartid försöker jag mest utomhus). Fingerkänsla krävs nog...

" target="_blank">


I diskussionen på AKA fanns ett annat intressant tips men det måste jag fundera ett tag till på innan jag ev för det vidare.
Kjell Fohrman
Administrator
#2 - 23 april 2013 14:36
Verkar vara ett intressant projekt och artemian verkade ju bli ungefär som mysis i storlek
#3 - 19 augusti 2013 08:28
Nu skall detta testas

Nu är det dags att starta upp något liknande eftersom det inte är någon större idé att tillföra nauplier i utomhusbaljorna längre. Hösten är oundviklingen på sitt intåg under de närmaste månaderna. Utomhusbaljorna har gått bra. Får se nu om det går bra inomhus nu då. Jag hade redan en luftpump och baljor så det var bara belysning och lite mer luftslang som behövdes (summa 220 kr). Nauplierna och saltvattnet är rester från pågående kläckningar. Ville bara buffa lite för idén. :)

PS blir nog mer jästlösning än spirulinapulver för mej...
#4 - 19 augusti 2013 09:03
Borde det inte kunna gå med liquifry1? Har sånt som ligger och funderar på att testa artemia igen när den flaskan bara ligger där ändå. Fick för mig att prova artemia för längesedan på rågmjöl och t o m det funkade.
#5 - 19 augusti 2013 09:24
Det skulle nog gå bra. Och billigt om den nu bara ligger o skrotar - annars väl dyrt. Jästlösningen är billig i sej o jag gör ju redan iordning den till moinan. Spirulinaburken ligger iofs också o skrotar i ngt skåp.
#6 - 6 september 2013 07:40
Det gick lite trögt i början pga för låg salthalt. Jag använde mitt kläckvatten först ( 15 ml salt till 3/4 liter vatten) och då blev det ingen tillväxt. Nu tillsätter jag ytterligare 10 ml salt (efter kläckningen dock då kläckning går sämre vid den högre salthalten). Saltare än havet... Nu är de ung 5 mm stora och man ser att dom tillväxer dag för dag. Och det är bara "restartemian" jag använder...
#7 - 8 september 2013 12:03
Någon som vet hur det ligger till med sötvattenartemia?
Någon som odlar dessa?
#8 - 8 september 2013 13:33
Det finns väl några arter sötvattensbladfotingar som säljs i större mängd som ägg men inte alls i närheten av tillgången till artemiaägg. Så för odling till fiskmat är det inget egentlig alternativ. Odla hellre då moina/dafnier och där kan man sila från olika fraktioner: Babymoina är bara något större än nykläckt artemia. Jag har fick fram egna ägg från den thailändska bladfotingen i våras men inte försökt kläcka dem ännu.
#9 - 11 september 2013 05:37
Jag har blivit lite fördröjd i uppstarten av ett nano i köket, tänkte jag skulle försöka föda upp lite artemia till vuxen storlek i det så länge, så nu har jag satt en omgång på kläckning! :)
Hur mycket vatten bör jag ha i karet? Räcker det med någon decimeter, och vad skall jag mata dem med? Har ingen Spirulina hemma... Kan man mata med krossad algea waffers eller något istället?
#10 - 11 september 2013 08:36
1 dm går säkert bra. Jag matar mest med jästlösning eftersom jag använder det till mina moina också. eriahl har använt rågmjöl. Det skall vara mycket finfördelat foder eftersom artemian filtrerar i sej maten. Vad gäller min artemia (från Utah troligast) går tillväxten bäst när jag har saltare än havet (densitet > 1,025). Viss omrörelse typ den i videon är positiv. Mata lagom. Och givetvis får man inte safta på för mycket med artemianauplierna.

Idag såg jag förresten lekande par i den första inomhusbaljan så jag borde nog börja skörda där också för att det är många halvvuxna där - kanske rentav för många...
#11 - 11 september 2013 10:29
Skall bli intressant det här. Prövar väl med att salta vattnet lite extra efter kläckningsfasen om de växer bättre då.
Jag tänker göra på ett liknande sätt som det i videon, men vilken temperatur tycker du av egen erfarenhet verkar vara bäst för kläckning respektive uppfödning? Såg att jag har ett par små doppvärmare liggande hemma, om de skall användast får det ju dock bli lite högre vattennivå i tillväxtkaret...
#12 - 11 september 2013 13:08
Högre temp ger väl snabbare tillväxt kan tänka. Men jag använder ingen extra uppvärmning.

Jag har dock lagt märke till att det utomhus sällan händer något förrän man kommit upp i sommartemperaturer, dvs dygnsmedeltemp högre än 10 gr. Men inomhus är de ju varmare än så. ;)
#13 - 13 september 2013 20:47
Nu är de kläckta och går i tillväxtkaret!
Hoppas de nöjer sig med vetemjöl, för något rågmjöl har jag inte hemma. Förstår inte riktigt varför jag glömde köpa spirulinapulver igår...
Kan vi få se ett recept på din gästlösning samt dosering för denna?
#14 - 14 september 2013 05:42
Jag använder färskjäst (eftersom jag använder färskt till bananflugorna) annars använder många i det här läget torrjästen.

Nåväl jag löser upp 1/2 paket (= 25 g) i vatten och häller upp den i en 70 cl-flaska men inte fullt upp - blir väl 65 cl kanske. Detta räcker runt tio dagar till moinan (o nu artemian). Man skall mata så vattnet blir mjölkgrumligt men upätet = klarnat på 1-2 dygn. För en moinakultur på 8 liter blir det 1 kaffemått (20 ml) lösning varannan dag (i samband med 20-25 % vattenbyte). Till artemian mindre beroende på vattenmängd och artemia dito. Inte mycket alltså - räknar man så motsvarar ju 20 ml lösning ungefär 3/4 gram färskjäst. En mininypa färskjäst istället för vetemjöl kanske vore bättre?
#15 - 14 september 2013 05:45
[QUOTE=Mr Woods;1664482]Jag har blivit lite fördröjd i uppstarten av ett nano i köket, tänkte jag skulle försöka föda upp lite artemia till vuxen storlek i det så länge, så nu har jag satt en omgång på kläckning! :)
Hur mycket vatten bör jag ha i karet? Räcker det med någon decimeter, och vad skall jag mata dem med? Har ingen Spirulina hemma... Kan man mata med krossad algea waffers eller något istället?[/QUOTE]

Man kan mata dem med kokt äggula också. Då tar man en ytterst liten bit, löser upp den i vatten och häller sedan detta i behållaren med artemia i.

En annan variant är att hämta lite dammvatten någonstans. Häll i en genomskinlig behållare, droppa i lite växtgödning och ställ i ett soligt fönster. Snart blir vattnet grönt av alger och detta kan du mata din artemi med.
#16 - 14 september 2013 07:08
Det tar tid att få fram alger och med så uppsaltat vatten är det nog bäst med alger dom tål detta vilket jag inte tror dammalger gör. Men som tur är brukar algsporer komma med artemiaäggen så man tar tillvara kläckvattnet och låter naturen (dvs ljuset) ha sin gång. Äggula måste vara knallhårt kokad i så fall.
#17 - 4 oktober 2013 10:15
Det skadar inte att puffa för detta en gång till.

Startar idag om den första artemiakulturen (från augusti) och jag är nöjd med utbytet.

Undrar hur det gått för Mr Woods och om några fler startat upp liknande projekt.
#18 - 4 oktober 2013 10:20
Jodå jag kläckte dem, men de överlevde bara några dagar...
Jag försökte ju mata med mjöl, det var väl ingen höjdare så det blir till att göra ett nytt försök med spirulinapulver! Skall finnas i hälsokostbutiker va?
Just nu har jag inte tid, men det blir fler försök vad det lider! :)
Jag vill verkligen ha ett större levandefoder så fisken får jaga lite!
#19 - 4 oktober 2013 11:32
Jag köpte mitt spirulinapulver i en life-butik - men det var några år sedan...

Jag har dock i stort sett bara matat med min jästlösning varannan dag. Alger växer ju däri fritt...
#20 - 28 januari 2014 15:48
Avlägger nu en slutrapport om detta. Med minskande dagsljus gick det allt sämre och när luftpumpen inte längre ville så ville inte jag heller. Det kan vara en ljusfråga trots att algerna inte tycktes ta illa upp. Även om det inte var en större insats - man kläcker ju artemia ändå osv - så var det till slut inte värt det. Väntar nu på vår och sommar så att jag kan få igång mina artemiatankar utomhus...
#21 - 17 september 2015 19:01
Som vanligt en eminent tråd av något av en guru på färskfoder fronten som är värd att lyftas.
En fråga till dig erikthur hur mycket salt till 1l vatten?
Jag har kvar av artemina jag köpte för något år sedan av dig. Tänkte göra en artemia odling då jag har yngel i akvariet jag skall försöka fånga upp o flytta till ett yngel kar skall ner i källaren och undersöka tätheten i det på detta nu!!
#22 - 18 september 2015 07:47
Jag använder 1 msk grovsalt till 3/4 liter vatten vid kläckning men höjde salthalten till drygt 2 msk per 1 liter vatten vid uppväxten. Detta var hösten 2013. Förra hösten försökte jag inte dra upp artemian inomhus. Och vad som hände utomhus den här sommaren är tyvärr inte värt att nämna alls [xx(]

För mej räcker för tillfället: mikro, artemianauplier, moina o grindalsmask som yngelfoder. Jag har lärt mej att yngel kan ta större foder än man vanligtvis tror och att även "större" fisk äter småfoder när det finns tillgängligt.

Om du kör på så avrapportera gärna dina erfarenheter. :)
#23 - 18 september 2015 18:10
Självklar så hör jag av mig skall ner i källaren o rota fram artemia kläckaren i morgon den har inte varit i gång på fem år... ojsan vad tiden grå











Annons