Nitrit??

#1 - 21 januari 2007 19:45
Hej hej!

Jag undrar lite..alla snackar om nitrit hela tiden..

1. Vad är nitirt för något egentligen?:confused:

2. Hur mäter man det för jag har hört att det är skadligt för fiskarna:(

3. Hur motverkar man det/sänker man det utan medel (kan man göra det?) [:o]

Tacksam för snabba svar! :D
#2 - 21 januari 2007 20:06
Hej hej!



Jag undrar lite..alla snackar om nitrit hela tiden..



1. Vad är nitirt för något egentligen?:confused:



2. Hur mäter man det för jag har hört att det är skadligt för fiskarna:(



3. Hur motverkar man det/sänker man det utan medel (kan man göra det?) [:o]



Tacksam för snabba svar! :D


1. Nitrit - är det inte det man brukar ha i julskinkan för att den skall hålla sig längre? I varje fall är det giftigt för fiskarna så de kan dö av det.

2. Finns mätgrejor att köpa i djuraffärer, själv har jag inte en testat dem, jag tittar på fiskarna, efter minsta tecken på ohälsa istället.

3. Vattenbyten. I nystartade akvarier och i akvarier med störd balans går ofta nitrithalten upp. I akvarier som varit igång ett tag bildas kolonier av speciella bakterier som bryter ner nitriten, detta kallas att akvariet är i balans (enkelt uttryckt). Bästa sättet att hålla dessa nyttiga bakterier vid liv är att tänka på själva akvariet som "levande" och sköta det på samma sätt hela tiden.

En stor plötslig rengöring när man inte brukar städa så ofta rubbar balansen, stora snabba temperaturförändringar rubbar balansen, även stora vattenbyten om man vanligen brukar byta ganska lite vatten rubbar balansen. Alla rubbningar av balansen brukar åtföljas av stigande nitrithalter. Har man filter i akvarier så räcker det att städa filtret samtidigt som man städar bottnen, för att rubba balansen. Även själva filtret måste skötas väl så man inte dödar de nyttiga bakterierna som bor i filtret!

/Matsvin.
#3 - 21 januari 2007 20:07
Det bildas...

...av fiskbajs, växtdelar och matrester... om man inte har snälla bakterier som tar hand om dem... som i ett nystartat kar... man kan köpa ett nitrittest på Zoo... finns massor att läsa här på Zoopet... :)

Får man nitrit så börjar fiskarna må dåligt och har man mycket så får man en äcklig, slemmig brun alg, kiselalg... ;)
#4 - 21 januari 2007 22:30
Lite grundläggande kemi: Nitrit bildas (som redan sagts) av avfallsprodukter i vattnet. Nitrit (egentliga namnet är nitritjoner) har den kemiska beteckningen No2-. Om allt fungerar som det ska så finns det bakterier som tar hand om No2- och tillsätter en syreatom, så man får No3- (Nitrat). Detta är inte alls lika farligt (tänk så bra naturen är inrättad ibland).
Vad är då problemet med No2? jo,q eftersom N (kväve) och C (kol) står bredvid varandra i periodiska systemet så kan man jämföra deras egenskaper. No2 har liknande egenskap som en annan mer känd gas, nämligen CO (kolmonooxid). De flesta känner till att koloxid är en giftig gas. Det är nämligen så att kolmonooxid och Nitrit gör samma sak, det binder hemoglobulinet i blodet så att det förlorar sin syretransporterande förmåga.
Så att ha dina fiskar i ett akvarium med Nitrit i kan jämföras med att du står i ett stängt garage med bilen på... till slut händer samma sak med dina fiskar.
Det är därför det är viktigt att hålla koll på Nitrithalten i ett nystartat akvarium tills de viktiga bakterierna hunnit bli tillräckligt många. Om sedan allt är som det ska så ska nitrithalterna vara i princip noll.
Ja det kanske blev lite långt men hoppas det gav lite iallafall :p
#5 - 21 januari 2007 22:34
Matsvin skrev:
1. Nitrit - är det inte det man brukar ha i julskinkan för att den skall hålla sig längre? I varje fall är det giftigt för fiskarna så de kan dö av det.






Jo det stämmer, Nitrit hämmar tillväxt av bakterierna som orsakar botulism.
Tillsätts i diverse andra livsmedel som ost och konserver också.
Nitrit har i vissa undersökningar påvisats vara cancerframkallande, men det är inte farligt för människor på samma sätt som för fiskar (eftersom vi inte får in det i blodet).
Dock med ett viktigt undantag: små barn. Dessa bör inte äta för mycket nitrithaltiga produkter eftersom koncentrationen kan bli så hög att det kan påverka syreupptagningsförmågan även hos dem.











Annons