nitrat

#1 - 9 januari 2004 15:36
Vi har eget vatten och nitrat halten är för hög. Nitrit är ok. Behövs det göras något? Har vid prov legat mellan 5,6-23 mg/l.
Vi har 10 neontetra och 1 mal sedan 1 månad och de verkar trivas.
#2 - 9 januari 2004 16:12
Det är inte några farliga nivåer. De rekommendationer jag sett sätter gränsen vid 40-50 mg/l. Det är snarare så att vissa av växtakvaristerna här skulle vara glada om de fick den nitrathalten gratis. Men att du har sådana nitrathalter i kranvattnet gör förstås att du inte får slarva för mycket med vattenbytena.
#3 - 10 januari 2004 10:40
Jag byter 1/3 varje vecka, pga nitrat halten får barn under 1 år ej dricka det.
#4 - 10 januari 2004 10:44
Vad har du för kh?
MVH
Magnus
#5 - 10 januari 2004 12:31
Du har inte ammonium också då?

Det skulle nog vara bra för dig att skaffa en RO-maskin framför allt för att få rent dricksvatten.
#6 - 10 januari 2004 21:37
En RO-maskin ger inte rent dricksvatten utan bara ett helt avsaltat vatten vilket inte är bra att dricka, nu gör Electrolux ett RO-filter för dricksvatten men det renar inte lika mycket som en vanlig RO utan släpper igenom en viss mängd orenat vatten.
För att ta bort nitrat som är en organisk förorening räcker det med aktivt kol, finns filterbehållare för dricksvatten med patroner av aktivt kol som byts med jämna mellanrum beroende på föroreningsgraden.
Filterhus kostar runt 150.- och patronerna strax under 100 lappen.

Mvh Janne
#7 - 10 januari 2004 23:54
Det var ju just kväve- och fosforsalterna och andra salter man ville få bort. Men om det funkar med aktivt kol är det ju super. Men RO tar bort mer än salter, det tar bort allt som är större än vattenmolekylen som tungmetaller och andra tunga föroreningar medans den inte tar bort lätta föroreningar som är mindre än vattenmolekylerna. Men om man kompletterar med aktivt kol så får man väl även bort en del av de lättare föroreningarna också?
En liten studiesammanfattning: http://www.care2.com/channels/solutions/home/86

Sunt förnuft säger ju att cellerna borde bli fyllda till bristningsgränsen eller tom brista, om vi häller i oss stora mängder saltfattigt vatten och att dricka väldigt salt vatten leder till att cellerna torkar ut.

Det med att dricka saltvatten stämmer men inte att dricka saltfattigt vatten för vi får i oss så stora mängder mineraler via maten att det räcker och blir över.
#8 - 11 januari 2004 09:28
Ett ro filter kommer alltid med förfilter (mekaniskt) och kolfilter. DVS du får ut ett vatten helt fritt från föroreningar.
MVH
magnus
#9 - 11 januari 2004 21:19
Nu är det skillnad på RO och RO...det finns de som är framtagna för dricksvatten och sedan finns det de som är framtagna för helt avsaltat vatten....enda skillnaden är tätheten på membranet och det tryck pumpen arbetar på för att rena vattnet.
Förfilter används för att inte membranet skall sätta igen sig och på så sätt öka livslängden på membranet, vad för vatten man får ut hänger helt och hållet på vilket vatten man stoppar i...att säga att det blir helt från föroreningar är att ljuga/överdriva. RO gjorda för dricksvatten ger ett mycket bra och rent dricksvatten men en RO för labbändamål ger ett icke drickbart vatten oavsett hur mycket salt vi får i oss med den föda vi äter.

Mvh Janne
#10 - 12 januari 2004 18:07
http://www.hvr.se/max4/service.html

"1. How dangerous is drinking distilled water?
For a long time millions of people have only drunk de-mineralised water (rainwater). In the U.S. Navy's fleet only distilled water has been served up for the past 50 years. Astronauts drink water with extremely low mineral content during space flights. In addition there are many places around the world where the available drinking water has a very low mineral content. Nowhere has it been established that any negative health effects occur due to a lack of minerals or salts in the drinking water."
#11 - 12 januari 2004 21:13
Som sagt, det är skillnad på RO och RO.
In the U.S. Navy's fleet only distilled water has been served up for the past 50 years. Astronauts drink water with extremely low mineral content during space flights.

Och att de får salt- och mineraltillskott framgår väl också eller??

Att dricka ett vatten med lågt mineralinnehåll påverkar inte kroppen nämnvärt eftersom vi kompletterar det genom maten, men att dricka regelbundet ett vatten som totalt avsaknar mineraler kommer till slut att påverka kroppen negativt...lite beroende på våra matvanor men en som dricker mjölk och äter mycket grönt kommer klara sig mycket bättre en än person med dåliga matvanor som kommer få brist av vissa mineraler och bli mer mottaglig för sjukdomar.

Men du kan väl testa, ett utmärkt sätt att gå ned i vikt eftersom kroppen får det svårare att tillgodogöra sig andra näringsämnen.
På ett eller annat sätt måste vi komplettera det underskott som uppstår.
Det finns ytterligare ett filter att rena RO-vatten med så det blir ännu mer avsaltat...där man tar bort alla joner som passerat RO-membranet och endast absolut rent vatten återstår H2O och inget annat, dricker man ett sådant total avsaltat vatten så kommer kroppens celler att helt enkelt gå sönder och kroppen förtvina, livsviktiga funktioner såsom nerver och muskler sluta fungera av akut avsaknad av salter som detta vatten tömt cellerna på.

Så jag anser fortfarande att man inte skall dricka rent RO-vatten utan endast från sådana RO-maskiner som är avsedda för det ändamålet.

Mvh Janne
#12 - 13 januari 2004 16:53
Från ett annat ställe på samma sida stod det att 5% av mineralerna vi får i oss kommer från driksvatten. Om man inte äter så mycket grönsaker, fruk och/eller kött så måste man ju ändå tillföra mineraler genom kosttillskott hur mycket mineralvatten man än dricker om man inte vill bli sjuk.

Det är just det att man skulle urlaka cellerna på mineraler om man dricker destillerat vatten som det där företaget protesterar mot. Att cellerna enbart släpper ifrån sig överskottet av mineraler. Men om man nu inte får i sig några mineraler så kommer ju den osmotiska balansen (heter det så?) att rubbas så cellerna fylls med vatten och vid motsatsen att cellerna dräneras på vatten.

Det är nog inte heller så kul att dricka ett totalt smaklöst vatten. Jag litar också mer på dig än vad ett enda företag säger som säljer RO-maskiner för dricksvatten.
#13 - 13 januari 2004 16:55
Jag pratade också med en läkare om att mjölk och mineralvatten inte alls är en bra mineralkälla utan grönsaker och fisk är den bästa mineralkällan förutom kosttillskott.
#14 - 13 januari 2004 21:02
Men om man nu inte får i sig några mineraler så kommer ju den osmotiska balansen (heter det så?) att rubbas så cellerna fylls med vatten och vid motsatsen att cellerna dräneras på vatten.


Kroppen urlakas...och är skillnaden mycket stor mellan saltinnehållet i cellen och vätskan utanför så hinner inte cellerna utjämna skillnaderna utan saltet pressas ut genom cellväggarna som går sönder.

Detta är en viktig anledning till att jag är motståndare till att använda salt i ett sötvattenskar utan att ha en orsak.
De flesta vet inte vad som händer med fiskar som utsätts för stora saltskillnader i akvariet och då går det inte att säga generellt att man bör/skall använda salt för det gynnar fiskars hälsa eller acklimatisering...allt hänger på vilken typ av vatten fisken gått i tidigare...har den gått i ett mineralrikt vatten och man själv har ett mjukt och mineralfattigt vatten kan man hjälpa dem genom att minska det osmotiska trycket med salt ex.vis.

Men ärligt talat...hur många vet rätt dosering?? för att veta det måsta man antingen veta hur mycket mineraler man har i sitt vatten och hur mycket det fattas jämfört med det vatten den kommer ifrån.
Eller också så kör man på en höft och lär sig av de misstag man gör då och då.

Mvh Janne
#15 - 13 januari 2004 21:09
Saltet pressar inte ut genom cellväggarna, men vätska kan dras in och cellen riskerar att sprängas..
#16 - 13 januari 2004 21:20
Ja just det, saltet tränger ut och vatten tränger in och cellen går sönder om förloppet är för snabbt/skillnaderna för stora.
Tur att du var vaken Norpan [;)] ibland skriver man snabbare än hjärnan tänker.

Mvh Janne
#17 - 14 januari 2004 03:42
Saltet behålls i cellen är det jag lärt mig om osmos. Vattnet tränger in i cellen tills det är samma balans på salt i och utanför cellens membranvägg. Med saltfattigt vatten fylls cellen så mycket så den sprängs. Men eftersom man får så stora mängder salter genom maten så blir det inte så. Jag förmedlar bara vad HVR säger, skapar en debatt och lär mig en massa på kuppen. [:)]

Enligt HVR får vi 19 ggr mer mineraler i oss av kosten än av dricksvattnet (95% från kosten och 5% från dricksvattnet).
#18 - 14 januari 2004 21:05
Osmos...två vätskor med skilda salthalter avskiljs av ett membran (som släpper igenom joner) kommer att eftersträva samma salthalt på båda sidor för jämvikt. Jonerna kommer förflytta sig till den sida som har lägst salthalt tills jämvikt uppnåtts. Om man har mer vatten på en sida med högre salthalt och mindre vatten på andra sidan membranet med lägre salthalt kommer vattnet att passera membranet med tillhörande joner tills jämvikt uppnåtts om membranet släpper igenom vattenmolekylen.
Ett helt avjoniserat vatten är som en magnet för omgivande joner men avtar i styrka ganska snabbt och processen går allt långsammare.

En RO som framställer vatten för lab.prover tex innehåller extremt lite joner och krävs det ännu renare vatten kompletterar man det med en elektrisk jonbytare för att få det helt jonfritt.

En RO för dricksvatten släpper igenom fler joner och blir inte lika rent (saltfritt) eller rättare sagt man använder en bypass så att en liten mängd vatten går vid sidan av om membranet eller använder ett membran som inte är lika tät.

Mvh Janne
#19 - 15 januari 2004 00:07
Det jag lärt mig är att det bara är vattnet som passerar membranet. Har du högre salthalt på ena sidan passerar vatten från den mindre salta sidan till den med högre koncentration tills jämvikt uppnåtts. Inga joner passerar membranet i idealt tillstånd.

Vid omvänd osmos tvingar man vattnet med den högre salthalten genom membranet så att det blir högre saltkoncentration på ena sidan.
#20 - 15 januari 2004 06:51
Det är bara vattnet som passerar membranet, saltet (jonerna) stannar inuti cellen!
#21 - 15 januari 2004 21:14
Så om du tar ett kärl och delar det på mitten med ett membran och häller lika mycket avjoniserat vatten på den ena sidan som saltvatten på andra sidan så kommer vattenivån att bli högre på den salta sidan trots samma densitet??
Eller också händer ingenting...eller du kanske har rätt, vattenmolekylen är mindre än alla joner eller att vissa salters joner är större en vattenmolekylen eller också delas vattenmolekylen och sätts ihop igen på andra sidan membranet.

I varje fall så finns det inga membran som kan göra ett vatten helt jonfritt utan för att ta bort de sista resterna av joner använder man en positiv och en negativ laddad pol avskilt av ett membran på var sida om en kanal där vattnet passerar och de laddade jonerna dras igenom detta membran ut ur vattnet som inte kan passera membranet.

Men en sak kan vi vara överens om...att dricker man ett avjoniserat vatten är det viktigt att få i sig tillräckligt med salter och inte slarva med maten den dagen i alla fall ;-)

Mvh Janne
#22 - 15 januari 2004 22:49
Cellen släpper inte igenom joner hur som helst därför att de är laddade, men vattenmolekyler rör sig istort sett obehindrat genom membranet..
#23 - 16 januari 2004 03:27
Japp om du har ett kärl avskilt i två delar av ett osmos-membran och ena sidan innehåller avjoniserat vatten och den andra salthaltigt vatten så kommer vattennivån öka på den salta sidan tills det är lika salt på båda sidorna.
#24 - 16 januari 2004 03:35
Ett till företag som yrkar på att mineralfattigt vatten är bra. De hävdar tom att det är det bästa du kan dricka: http://www.absolute-water.com/water/index.html
#25 - 16 januari 2004 22:01
Får nog erkänna att jag har fel om osmos, tänkt hela dagen på hur det fungerar och egentligen är det inte så ologiskt.
Joner är som sagt laddade partiklar med en viss dragkraft och ett avjoniserat vatten har ingen dragkraft alls så vattenmolekylen rör sig mot jonerna, och tänker man på att ett avjoniserat vatten i princip saknar ytspänning på grund av avsaknad av joner så ger det sig självt.

Varit en nyttig diskussion i alla fall för mig, men jag kommer inte börja dricka avjoniserat vatten än i alla fall [:)]

Mvh Janne
#26 - 20 januari 2004 13:17
Ett till företag som yrkar på att mineralfattigt vatten är bra. De hävdar tom att det är det bästa du kan dricka: http://www.absolute-water.com/water/index.html

Jo, men sista biten av texten skall nog kopplas till delarna ovanför som handlar om att vi får för mycket salt i oss...



Man behöver inte titta upp mot stjärnorna för att hitta människor som dricker mineral/salt fattigt vatten. Det räcker med att titta ut mot haven -Sjömän!

Väldigt många oceangående båtar kokar saltvatten (via evaporator) och använder detta som dricksvatten. Det är internationella lag (eller rättare sagt rekommenadation) på mineralfilter. Det är faktiskt väldigt mycket kontroller på vattnet och det där mineralfiltret (har varit med om två redan på min lilla karriär).

Testa drick osmosvatten en gång, jag har gjort det och tycker att tungan blir sträv... behöver väl knappast tillägga att man sämre törstsläckarefår man leta efter.











Annons