Ni som gjort diskus/räk-mix......

#1 - 12 januari 2004 17:22
Hej,
Jag har idag inhandlat ingridienser till diskusmix. I receptet som jag tänkte använda(hämtat från http://ciklider.uppslaget.se/ ) så ingår bl.a. ett halvt kilo räkor med skal(utan huvud) Det jag är lite fundersam över är hur man måste mixa dessa så att inga vassa skaldelar etc. följer med i smeten. Till viss del kan man säkert se med blotta ögat om det verkar bra, men jag antar att det kan följa med mindre delar som man inte ser, men som kan vara skadligt för diskusarnas tarmsystem, eller?
Jag undrar alltså vad ni använt för att mixa med.. El-visp? Matberedare? Eller duger både och? Erfarenheter?

/C
#2 - 12 januari 2004 17:42
Jag har gjort räkmix till mina corys och då hade jag hela räkan med huvud och allt med. Men det var inte frågan, jag använde en matberedare och använde knivarna. Jag mixade tills det blev en väldigt jämn och fin smet. Malarna äter ju smådjur från botten och dom har väl skal? När jag matar blir det lite, lite skalbitar kvar på botten. Men det är nog bäst att en med discusar svarar också.
#3 - 12 januari 2004 17:58
Hej,

Såg att det fanns ett räkmixreceptet här på zoopet och att man även kunde använda en köttkvarn och köra genom den fler gånger.

Och... Ursäkta min okunskap vad det gäller köksverktygen.[:-4] Visste inte att det fanns knivar i en matberedare.

/C
#4 - 12 januari 2004 18:01
Jo, en sån som man kan byta redskap i. Dubbelkniv, visp, rivskivor och degkrokar t ex. Heter dom något annat??? Med knivarna monterade ser den ut som en mixer i större format. Men det var bara för jag inte har någon köttkvarn och bara skulle göra en liten sats att börja med.
#5 - 12 januari 2004 18:03
Ja där ser man.... Undrar om det inte är dessa manicker man kallar för assistent, nu när jag tänker efter.

Man lär så länge man lever.

/C
#6 - 12 januari 2004 18:38
Ja fast hushållsassistenten är jättestor och har nog inga knivar. Fast dom kan nog ha en köttkvarn som tillbehör, tror jag. En matberedare tar kanske bara 0.8-1.0 liter, lite beroende på märke. Kanske finns lite större också. Men en köttkvarn är nog bäst om man ska göra en större laddning räkmix. Det här känns lite som "Snillen spekulerar" ;-)Det var ju ev vassa räkskalsbitar du undrade över.
#7 - 12 januari 2004 18:51
Vem puréar maten åt dom i naturen ?
#8 - 12 januari 2004 18:55
Det är ju det att man vill göra det lite lätt för sig. I naturen lever dom ju på smådjur av olika sorter. Tar man och gör ett eget foder av t ex räkor m m så är ju just dom alldeles för stora och måste sönderdelas och dessutom blandar man ju i andra nyttigheter som firrarna glatt äter när den är "inbakad" i mixen.
#9 - 12 januari 2004 19:27
Karon,

Mindre som lämnas ger mindre nedsmutsning. Sen är det inte så snyggt med att ha fullt med räkskal på botten.

/C
#10 - 13 januari 2004 01:15
Jag blev inte nöjd när jag gjorde min rämix i en matberedare så jag tog en tesil och pressade igenom räkmixern så blev det perfekt men det är lite tidsödande:
http://medlem.spray.se/mickejakobsson/Akvarie/Eget%20foder/Eget%20foder.htm











Annons