Mygglarver. Röda, vita, svarta?

#1 - 2 september 2010 11:05
Jag har lite basickoll på vad skillnaden är mellan de olika larverna. Nu är jag intresserad av att veta mer om fördelar och nackdelar de olika larverna emellan. Vad har man t.ex för vinning av att mata med vita mygglarver? Vad är de omättade fettsyrorna bra för?

/V
#2 - 2 september 2010 14:08
Bra fråga. Röda innehåller minimalt med näring och kan ge allergiska reaktioner hos människor.

I övrigt har jag trott att vita svarta innehåller ungefär samma näringämnen?!
#3 - 2 september 2010 22:38
bra fråga, inte den blekaste aning men nyfiken på vad dom kunniga vet om saken ;)
#4 - 2 september 2010 23:02
Röda kan ge förstoppning om man matar med dem för ofta.. men vet att många är försiktiga med rödamygg pga det jag skrev och även det dre skrev. Men det är kul att ge ibland för det uppskattas verkligen! Och bra om det är någon fisk med dålig aptit.
Vita mygg skräpar ner, svarta är bättre isf :) Testa dig fram
#5 - 3 september 2010 00:19
Dre skrev:
Bra fråga. Röda innehåller minimalt med näring och kan ge allergiska reaktioner hos människor.



I övrigt har jag trott att vita svarta innehåller ungefär samma näringämnen?!


Röda mygglarver (dom är inte myggor utan en sorts fluga) innehåller 55% råprotein, inte precis minimalt med näring?

Däremot innehåller dom hemaglobin vilket gör att ungefär 20% av befolkningen är allergiska mot dom som påpekats innan. Ha handskar på dig om du matar med det.

Röda mygg anses lite som godis för fiskar och dom blir lätt bortskämda om dom får det för ofta och brukar vara bäst för fiskar som matvägrar.

Vita mygglarver har bra näringsinnehåll och gör inte fiskarna lika bortskämda.
#6 - 3 september 2010 06:53
Det finns ingen anledning att fortsätta på den mytbildning som florerar här på Zoopet angående röda mygglarver. Tyvärr tycks den härstamma från Kjell som brukar hävda det låga näringsinnehållet. En titt på innehållsförteckningen visar att röda, svarta och vita mygg har ungefär samma näringsinnehåll, något bättre för svarta och något sämre för vita. Näringsinnehållet är dock bättre än för artemia, cyklops eller bosmider. Det "råkar" överensstämma ganska exakt med näringsinnehållet i levande insektslarver vilket är stapelfödan för väldigt många fiskarter. Att födan innehåller mest vatten är självklart, så är det i naturen också.
Att de röda är allergiframkallande är något helt annat, av den anledningen bör man avstå eller i vart fall vara försiktig.
För min egen del matar jag med röda ibland, inte frysta men levande som dyker upp i vattentunnan periodvis.
Om det är bättre att utfodra med högkoncentrerat torrfoder till en organism som är utvecklad för att äta insektslarver överlåter jag till någon annan att försöka motivera.
Tobbe
#7 - 3 september 2010 07:20
Röda mygglarver (dom är inte myggor utan en sorts fluga) innehåller 55% råprotein, inte precis minimalt med näring?



Däremot innehåller dom hemaglobin vilket gör att ungefär 20% av befolkningen är allergiska mot dom som påpekats innan. Ha handskar på dig om du matar med det.



Röda mygg anses lite som godis för fiskar och dom blir lätt bortskämda om dom får det för ofta och brukar vara bäst för fiskar som matvägrar.



Vita mygglarver har bra näringsinnehåll och gör inte fiskarna lika bortskämda.


Nej, det är ingen fluga, röda mygg heter just så för att de är från en myggart som heter fjädermygga. Tack vare sitt höga innehåll av hemoglobin kan de överleva i övergödda syrefattiga vatten, vilket inte nödvändigtvis är samma sak som att de innehåller gift för fiskar.
Tobbe
Kjell Fohrman
Administrator
#8 - 3 september 2010 08:25
Tobbe R skrev:
Det finns ingen anledning att fortsätta på den mytbildning som florerar här på Zoopet angående röda mygglarver. Tyvärr tycks den härstamma från Kjell som brukar hävda det låga näringsinnehållet. En titt på innehållsförteckningen visar att röda, svarta och vita mygg har ungefär samma näringsinnehåll, något bättre för svarta och något sämre för vita. Näringsinnehållet är dock bättre än för artemia, cyklops eller bosmider. Det "råkar" överensstämma ganska exakt med näringsinnehållet i levande insektslarver vilket är stapelfödan för väldigt många fiskarter. Att födan innehåller mest vatten är självklart, så är det i naturen också.

Att de röda är allergiframkallande är något helt annat, av den anledningen bör man avstå eller i vart fall vara försiktig.

För min egen del matar jag med röda ibland, inte frysta men levande som dyker upp i vattentunnan periodvis.

Om det är bättre att utfodra med högkoncentrerat torrfoder till en organism som är utvecklad för att äta insektslarver överlåter jag till någon annan att försöka motivera.

Tobbe

Jamen hallå där jag har inte hävdat att specifikt röda mygglarver skulle ha ett lågt näringsinnehåll. Alla mygglarver innehåller mest vatten och överhuvudtaget så har fryst foder ett lågt näringsinnehåll jämfört med torrfoder.

Du har dock helt rätt i att om man jämför med de fiskar som i naturen äter t.ex. insektslarver så påminner t.ex. de olika frysta mygglarverna mer om detta, men då bör man också nämna att i naturen äter fiskarna kontinuerligt vilket liksom inte fungerar i ett akvarium. Därfär är det mer praktiskt att i akvarium mata med torrfoder som det räcker att ge dem 1 gång per dag.
Men visst om man kan mata fiskarna 10 gånger om dan med ett bra "insektsfoder" så skulle säkert det funka också, men då bör det ju inte vara fryst eftersom allt frysfoder tappar i näringsvärde när det fryses in. Dock så finns det faktiskt vitaminsubstrat i handeln som funkar som så - att man tar ut frysfodret ur frysen låter det tina lite lätt och sedan sprutar man lite vitaminsubstrat över fodret. Då suger det åt sig och kvaliten på frysfodret blir betydligt bättre.

Jag själv använder nästan enbart torrfoder, men kompletterar ibland med lite fryst cyclops - men då inte för att just cyclopsen skulle ha ett högre näringsvärde än t.ex. mygglarverna utan för att det ger fiskarna en bra färg (förstärker rött).

Vad gäller mygg så är jag som du rätt skeptisk emot främst för att de triggar igång allergier hos människor, men även för att de normalt lever i mycket skitigt vatten.
Allergiproblemet beror på hemoglobinet och det finns i alla röda mygg - såväl levande, frysta och frystorkade, men ställer till mest problem när det är frystorkat och minst när det är levande.
Det skitiga vattnet (ofta också extremt surt) gör att det ställer till med problem för en del fiskar.

Fördelen med just röda mygg är att det luktar gott (åtminstone tycker fiskarna det) så det kan vara ett bra foder för att trigga igång en del matvägrande fiskar att äta.
#9 - 3 september 2010 09:19


Men visst om man kan mata fiskarna 10 gånger om dan med ett bra "insektsfoder" så skulle säkert det funka också, men då bör det ju inte vara fryst eftersom allt frysfoder tappar i näringsvärde när det fryses in.



Håller jag inte alls med om, frysning är en utmärkt metod att bevara näringsämnen. Möjligen om du menar att det tar en viss tid från fångst till infrysning och djuren därför tappat en del av tarminnehåll o liknande. Vad gäller vitaminer har det av naturliga skäl främst forskats om vitaminer för människa men även där är frysning en utmärkt konserveringsmetod. En öppnad burk torrfoder som utsätts för luftens syre är inte bra för vitaminhalten.
Vitaminbehov för fiskar är inte heller ett särskilt väl utforskat område. Många djur, och antagligen en del fiskar, kan bygga vitaminer själv i kroppen, framförallt c-vitamin. Ditt förslag om fågelvitaminer för räkmix är ju en tillsats som inte alls är självklar. Att fåglar och fiskar skulle ha samma vitaminbehov är inte sannolikt, fåglar som lever på fettrika fröer och/eller frukt och grönsaker har andra behov än en fisk som lever på mask.
Allmänt är det så att djur som är mycket smala i födovalet ofta kan syntetisera vitaminer själv men allätare, som hundar och människor, behöver vitaminer utifrån. Samma förhållande borde gälla fisk, ensidig kost i naturen borde innebära att dessa fiskar kan klara sig utan.
F.ö har jag tagit resonemanget, iofs ur minnet, från ett föredrag av Sverre Sjölander som borde veta vad han talar om.

Tobbe
Kjell Fohrman
Administrator
#10 - 3 september 2010 09:35
Tobbe R skrev:
Håller jag inte alls med om, frysning är en utmärkt metod att bevara näringsämnen. Möjligen om du menar att det tar en viss tid från fångst till infrysning och djuren därför tappat en del av tarminnehåll o liknande. Vad gäller vitaminer har det av naturliga skäl främst forskats om vitaminer för människa men även där är frysning en utmärkt konserveringsmetod. En öppnad burk torrfoder som utsätts för luftens syre är inte bra för vitaminhalten.

Vitaminbehov för fiskar är inte heller ett särskilt väl utforskat område. Många djur, och antagligen en del fiskar, kan bygga vitaminer själv i kroppen, framförallt c-vitamin. Ditt förslag om fågelvitaminer för räkmix är ju en tillsats som inte alls är självklar. Att fåglar och fiskar skulle ha samma vitaminbehov är inte sannolikt, fåglar som lever på fettrika fröer och/eller frukt och grönsaker har andra behov än en fisk som lever på mask.

Allmänt är det så att djur som är mycket smala i födovalet ofta kan syntetisera vitaminer själv men allätare, som hundar och människor, behöver vitaminer utifrån. Samma förhållande borde gälla fisk, ensidig kost i naturen borde innebära att dessa fiskar kan klara sig utan.

F.ö har jag tagit resonemanget, iofs ur minnet, från ett föredrag av Sverre Sjölander som borde veta vad han talar om.



Tobbe

T.ex. C-vitaminer har en hållbarhet på bara några få veckor i fryst tillstånd. Det finns faktiskt en del forskning på fiskarnas behov - dock rätt lite på akvariefiskars utan istället på fiskar i aqua kulturen.

Jag håller med dig om att torrfoder som står i öppna burkar försämras snabbt och blixtsnabbt om man dessutom ställer burken på rampen. Tycker därför också att det är lite fel som en del gör som köper storpack av torrfoder som räcker "hur länge som helst". OM man nu gör så - ställ fodret mörkt och svalt i en försluten förpackning och det som man använder har man i en liten foderburk.

Håller helt med om smådjurs/fågelvitaminerna som jag en gång i tiden blandade i räkmixen knappast är optimalt. Detta recept sattes dock på pränt i Ciklidboken början av 90-talet och då fanns det inget annat tillgängligt. Senare under 90-talet så jag gick själv över till att använda stabiliserad C-vitamin som håller sig fryst rätt länge (minns inte var jag köpte det - det var från något specialföretag). Slutade dock själv att blanda ihop räkmix (för jobbigt och jag drog ner på antalet akvarier) utan gör istället i huvudsak över till torrfoder kompletterat med lite fryst. Skulle jag göra räkmix idag så skulle jag använda de vitamintillskott som iadg finns för frysfoder (och som jag nämner ovan).

Dock så är vi nu rätt långt ifrån ursprungsfrågan i tråden.
#11 - 3 september 2010 14:25
Intressant med näringsinnehållet, dethar varit ett övertygande skrivande tidigare om att röda mygg i princip saknar näringsvärde. Jag uppskattar denna info och plötsligt blir röda mygg intressant.
#12 - 10 september 2010 13:14
Den här tråden blev väldigt intressant. Jag har läst in mig en hel del på näringslära för hund och katt i och med mitt jobb, men detta är en ny gren för mig :)

Det jag dock fortfarande söker svar på är vad för typ av fisk som passar bäst till de olika typerna av mygglarver. Vilka fiskar mår bäst av röda, vita, svarta osv och vad är de främsta fördelarna och nackdelarna emellan dem?

Jag vet så mycket att de röda kan framkalla allergiska reaktioner om man är oförsiktig.
#13 - 10 september 2010 15:17
Vad gäller mygg så är jag som du rätt skeptisk emot främst för att de triggar igång allergier hos människor, men även för att de normalt lever i mycket skitigt vatten. Allergiproblemet beror på hemoglobinet och det finns i alla röda mygg - såväl levande, frysta och frystorkade, men ställer till mest problem när det är frystorkat och minst när det är levande.

Det skitiga vattnet (ofta också extremt surt) gör att det ställer till med problem för en del fiskar.


Just detta ställer jag mig lite skeptisk till. Har dock hört det sägas från många håll. Visst är det sant att de kan fortplanta sig i smutsigt och surt vatten men behöver det betyda att de alltid odlas så eller kommer från sådana förhållanden? De flesta arterna i familjen fjädermyggor kan reproducera sig i surt och smutsigt vatten och tom i havsvatten, men det betyder ju inte att de måste ha odlats så eller kommit från sådana förhållanden. Att de kan det är dock väsentligt för deras överlevnad på många platser i naturen där bättre villkor för fortplantning inte finns. De mygglarver som främst lever i dybotten, i surt, smutsigt och grunt vatten saknar dock det hemoglobin som tillåter de andra att uppta syre även på djupt vatten, och ger dem dess röda färg, och de myggorna utan hemoglobin har istället mer utvecklade andrör för syresättningen.

Om någon har bevisande material, text eller bild som stödjer påståenden om smutsiga förhållande vid odling får väldigt gärna bidra med det, men hittills har jag bara hört påståenden om detta och inte fått några bevis för att det faktiskt är så. Forskning som tyder på eller visar att det gör fiskarna sjuka vore också intressant att läsa eftersom jag själv aldrig upplevt att fiskarna uppvisat annat än glädje, sundhet och ökad färgprakt vid utfodring med röda mygg.

Och på tal om allergi: ett enkelt sätt att undvika allergiska reaktioner är att helt enkelt inte komma i direktkontakt med fodret. De blisterförpackningar som finns är utmärka och man kan då enkelt trycka ut en fodertablett direkt ner i ett litet kärl och sedan blötlägga den i lite vatten en stund före matningen så att det tinar. Sedan hälla ner det i karet vid matningen och skölja ur kärlet under varmvattenkranen innan man diskar det ordentligt. Jag har aldrig fått någon reaktion av röda mygg trots att jag tagit i dem med händerna, men har ändå valt att ta det säkra före det osäkra och matar därför på detta sätt istället.

Det jag tycker är en klar fördel med de röda myggen före de vita och svarta är att de (i alla fall de märken jag provat) är mer intakta i konsistensen, större och betydligt mer uppskattade av fiskarna. De svarta mygglarverna är ofta hälften så stora, blir mosiga i konsistensen och blir mer som ett fodermoln i vattnet än en grupp flytande svarta mygglarver. Vilka mygg som passar vilka kan inte jag svara på, det enda jag vet är att vissa importörer av de röda larverna valt att skriva på förpackningen att de ej skall ges till Malawiciklider och Tanganyikaciklider.
Kjell Fohrman
Administrator
#14 - 10 september 2010 17:07
Fridas skrev:
Just detta ställer jag mig lite skeptisk till. Har dock hört det sägas från många håll. Visst är det sant att de kan fortplanta sig i smutsigt och surt vatten men behöver det betyda att de alltid odlas så eller kommer från sådana förhållanden?

Nej, men nästan alla röda mygg som säljs kommer från sådant vatten. Har väl inte jätteerfarenhet av detta men jag har själv på den tiden jag var grossist i alla fall importerat några containrar med röda mygg från Asien (köpte dem från ett ställe som även levererade till andra större grossister i Sverige) och de kom definitivt från ett ställe med surt och smutsigt vatten.
Dock som du säger så finns det även röda mygg som inte kommer från smutsiga vatten och jag försökte även sälja sådana utan någon större framgång.

Sedan är det viktigt att komma ihåg att oavsett var de kommer ifrån så innehåller de hemoglobin vilket är det som är allergiframkallande på människor.

Forskning som tyder på eller visar att det gör fiskarna sjuka vore också intressant att läsa eftersom jag själv aldrig upplevt att fiskarna uppvisat annat än glädje, sundhet och ökad färgprakt vid utfodring med röda mygg.

Oberoende forskningsresultat från försök med akvariefiskfoder är lika vanligt som snö i Sahara. Däremot finns det rätt mycket forksning om allergi i samband med röda mygg.

Ola Svensson skrev en gång på Zoopet
En snabb sökning på Chironomidae och Allergy i en medicinsk databas ger över 70 träffar! Typiska titlar på artiklar "Chironomid potent allergens causing respiratory allergy in children", "Angioedema due to chironoida larvae used as fish food", "Hypersensitivity to chironomid larvae", "Studies of bronchial asthma induced by chironomid midges (Diptera) around a hypereutrophic lake in Japan", "Red mosquito larvae triggered IGE-mediated allergy in aquarium owners" osv. osv. Det är HEMOGLOBINET som folk är allergiska mot så hur skitigt vattnet är spelar ingen roll. Det argumentet hör till diskussionen om hur bra fiskmat det egentligen är.



Tycker du låter som en reklamannons när du skriver
jag själv aldrig upplevt att fiskarna uppvisat annat än glädje, sundhet och ökad färgprakt vid utfodring med röda mygg

Röda mygg innehåller t.ex. inget ämne som stärker färgerna - vilket t.ex. cyclops gör.

Däremot kan jag hålla med om att det helt klart är att föredra röda mygg som kommer från rent vatten, även om det nu inte minskar allergirisken så är det med all säkerhet mindre dåligt som fiskfoder. Jag vet att alla slags röda mygg ger problem (även de som kommer från rent vatten) för herbivora arter som kommer från alkaliskt vatten - men i övrigt har jag ingen synpunkt på röda mygg. Det finns de som i forumet har sagt att de även fått problem om man matat survattensarter med röda mygg - de problemen TROR jag kan härledas från röda mygg av dålig kvalitet.

Och på tal om allergi: ett enkelt sätt att undvika allergiska reaktioner är att helt enkelt inte komma i direktkontakt med fodret. De blisterförpackningar som finns är utmärka och man kan då enkelt trycka ut en fodertablett direkt ner i ett litet kärl och sedan blötlägga den i lite vatten en stund före matningen så att det tinar. Sedan hälla ner det i karet vid matningen och skölja ur kärlet under varmvattenkranen innan man diskar det ordentligt. Jag har aldrig fått någon reaktion av röda mygg trots att jag tagit i dem med händerna, men har ändå valt att ta det säkra före det osäkra och matar därför på detta sätt istället.

Undvika är väl fel ord - men att det klart minskar risken för allergier om man gör som du säger är helt klart. Jag var den förste i Sverige (på 90-talets första hälft) som introducerade röda mygg i blisterförpackning. Tyvärr rönte det den gången ingen succé - men det vore ju bra om det nu kunde få fäste på marknaden. Fast det klart - så tycker jag nog att det vore ännu bättre om de helt försvann från marknaden;)
#15 - 10 september 2010 17:38
Fridas skrev:




Och på tal om allergi: ett enkelt sätt att undvika allergiska reaktioner är att helt enkelt inte komma i direktkontakt med fodret. De blisterförpackningar som finns är utmärka och man kan då enkelt trycka ut en fodertablett direkt ner i ett litet kärl och sedan blötlägga den i lite vatten en stund före matningen så att det tinar. Sedan hälla ner det i karet vid matningen och skölja ur kärlet under varmvattenkranen innan man diskar det ordentligt. Jag har aldrig fått någon reaktion av röda mygg trots att jag tagit i dem med händerna, men har ändå valt att ta det säkra före det osäkra och matar därför på detta sätt istället.





erhhmm...

Ska bara understryka att mygglarverna och den (vidriga) "buljongen" dom ligger i inte vips försvinner bara för att det hamnar i akvariet.
Jag var slarvig och tog i det med fingrarna vid matning. har matat periodvis med röda mygg i flera år, nu är jag allergisk.
Så jag stoppade såklart detta och gick över till annat frysfoder, samt började göra eget.
Men jag fick fortfarande utslag när jag rotade runt i karet.
klippte växter osv Och detta flera veckor efter att jag märkte av den första reaktionen.
#16 - 10 september 2010 20:36
Tycker du låter som en reklamannons när du skriver


Håll dig till att bara kommentera innehållet istället. Tycker inte det är så trevligt att påpeka HUR folk skriver på ett forum, det har ju inte med ämnet att göra och det syftar bara till att vara elak.

De tre största zoobutikerna i Gävleborg (om inte fler) säljer nu mer bara frysfoder i blisterförpackningar så jag antar att försäljningen går ganska väl idag i alla fall. Lär nog inte försvinna i första taget, som tur är :) Och jag kommer att fortsätta handla och föda mina fiskar med dessa så länge jag inte får någon riktig fakta på att det står så illa till med dem som folk påstår. Att det är allergiframkallande hos vissa tror jag säkert, men att de skulle vara skadliga för fiskar vill jag gärna se bevis på innan jag anammar, av den enkla anledningen att mina fiskar verkar må bra av det och jag har matat med det i flera år nu, inte som huvudfoder men som tillskott.
#17 - 11 september 2010 08:24
En annan sak jag faktiskt funderat en del på (när vi ändå är inne på den röda myggan och dess för och nackdelar) är huruvida hemoglobinet är orsaken till de allergiska reaktionerna. Att dessa röda mygglarver ger reaktioner säger jag inget om, men är det verkligen hemoglobinet i sig som är boven. Människokroppen (eller rättare sagt blodet) innehåller generellt 150-170g hemoglobin per liter blod vilket utgör ca 6,5% av blodvikten. Utan hemoglobin skulle vi inte kunna syresätta våra inre organ, muskler och vävnader och vi skulle inte heller kunna frigöra samma vävnader från koldioxid. Hur kan man då vara allergisk mot ett ämne som flyter i så hög koncentration i kroppens blodomlopp och som varje levande människa är beroende av för överlevnaden?

Är det så att myggans hemoglobin på något sätt skiljer sig från vårat och i sådana fall hur? Efter gediget letande på internet så kan jag inte se att proteinet hemoglobin hos djur och människor är annorlunda på något vis, utan att det snarare är detsamma till struktur och molekylära uppbyggnad. Eller binder myggans hemoglobin något annat ämne som är orsaken till de allergiska reaktionerna?
Kjell Fohrman
Administrator
#18 - 11 september 2010 08:31
Fridas skrev:
Att det är allergiframkallande hos vissa tror jag säkert, men att de skulle vara skadliga för fiskar vill jag gärna se bevis på innan jag anammar, av den enkla anledningen att mina fiskar verkar må bra av det och jag har matat med det i flera år nu, inte som huvudfoder men som tillskott.

Du läste nog inte vad jag skrev - dvs att det finns i stort sett inga vetenskapliga undersökningar på foder för akvariefiskar och därför kan man inte bevisa vare sig det ena eller det andra. Varför lägger du då inte fram bevis på att det är bra för fisk;)
Du skriver att det ger bra färger - vilket ämne är det i röda mygg som ger bra färger.

Jag har som sagt motsatt erfarenhet än vad du har - röda mygg ger vissa fiskar problem. Min erfarenhet är baserat på att jag har sålt några containrar med mygg, jag har drivit europas största akvarieaffär.

Men självklart är det inte heller mina påstående något bevis och det är upp till var och en att själv ta ställning.

Ett vetenskapliga baserat fakta finns dock
nämligen att röda mygg är starkt allergiframkallande och att man därför bör undvika det.

Sedan är det väl rätt allmänt accepterat att
herbivora arter från alkaliskt vatten får problem vid matning med röda mygg
risken är störst för kontaktallergier och därför bör man använda handskar vid matning och/eller använda blister så man inte behöver röra fodret samt tvätta händerna efteråt (dvs ungefär det som du skrev)
dock skall sägas att det för vissa räcker att röda mygglarver finns i/har funnits i rummet för att man skall få allergiproblem
#19 - 11 september 2010 09:02
Fridas skrev:
En annan sak jag faktiskt funderat en del på (när vi ändå är inne på den röda myggan och dess för och nackdelar) är huruvida hemoglobinet är orsaken till de allergiska reaktionerna. Att dessa röda mygglarver ger reaktioner säger jag inget om, men är det verkligen hemoglobinet i sig som är boven. Människokroppen (eller rättare sagt blodet) innehåller generellt 150-170g hemoglobin per liter blod vilket utgör ca 6,5% av blodvikten. Utan hemoglobin skulle vi inte kunna syresätta våra inre organ, muskler och vävnader och vi skulle inte heller kunna frigöra samma vävnader från koldioxid. Hur kan man då vara allergisk mot ett ämne som flyter i så hög koncentration i kroppens blodomlopp och som varje levande människa är beroende av för överlevnaden?



Är det så att myggans hemoglobin på något sätt skiljer sig från vårat och i sådana fall hur? Efter gediget letande på internet så kan jag inte se att proteinet hemoglobin hos djur och människor är annorlunda på något vis, utan att det snarare är detsamma till struktur och molekylära uppbyggnad. Eller binder myggans hemoglobin något annat ämne som är orsaken till de allergiska reaktionerna?


Tyvärr är dina antaganden helt fel, det är hemoglobinet som är boven i dramat. Det gäller att veta var man ska söka om man ska förlita sig på internet.

Se t.ex amerikanska PubMed:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1567285

Tobbe
#20 - 11 september 2010 13:51
Jag själv använder nästan enbart torrfoder, men kompletterar ibland med lite fryst cyclops - men då inte för att just cyclopsen skulle ha ett högre näringsvärde än t.ex. mygglarverna utan för att det ger fiskarna en bra färg (förstärker rött).



när man föder upp yngel, då är det alltså bättre att enbart ha torrfoder, och inte ge levande och fryst alls (eller om det kvittar) ? jag tänker då på näringsinnehållet och vitaminer.

det står ju ofta att det är bra att ge ynglen levande foder för dom växer snabbt på det.
Kjell Fohrman
Administrator
#21 - 11 september 2010 13:56
Flaxss skrev:
när man föder upp yngel, då är det alltså bättre att enbart ha torrfoder, och inte ge levande och fryst alls (eller om det kvittar) ? jag tänker då på näringsinnehållet och vitaminer.



det står ju ofta att det är bra att ge ynglen levande foder för dom växer snabbt på det.

Till små yngel tycker jag att nykläckt artemia är bra. det ger dels bra färger på fisken och det är ett levande foder som simmar hela tiden - vilket innebär att fiskarna kan äta hela tiden.
Så den allra första tiden så är nykläckt artemia ett suveränt foder även om det kanske i sig inte är så näringsrikt som torrfoder.
#22 - 11 september 2010 14:41
Till små yngel tycker jag att nykläckt artemia är bra. det ger dels bra färger på fisken och det är ett levande foder som simmar hela tiden - vilket innebär att fiskarna kan äta hela tiden.

Så den allra första tiden så är nykläckt artemia ett suveränt foder även om det kanske i sig inte är så näringsrikt som torrfoder.


Det gjordes en del försök på Umeå Universitet på 90-talet på lax, eller möjligen laxöring, då man testade tillsats av levande foder. Yngel utfodrades med det bästa laxfoder som gick att köpa. Till en del av fiskarna gavs också en liten tillsats av maggots, ca 5% av näringsvärdet. Resultatet blev häpnadsväckande, för yngel från odlad lax blev tillväxttakten fördubblad med levandetillsats. För yngel från vildfångad lax blev tillväxttakten fyrdubblad med tillsats av levandefoder.
Möjligen är man bättre på torrfoder idag än vad man var då, men jag tror knappast att samma resurser läggs ner på utveckling av foder till akvariefisk som till kommersiell fiskodling. Torrfoder är av god kvalité idag men levandefoder är också viktigt.
Tobbe
Kjell Fohrman
Administrator
#23 - 11 september 2010 14:55
Tobbe R skrev:
Det gjordes en del försök på Umeå Universitet på 90-talet på lax, eller möjligen laxöring, då man testade tillsats av levande foder. Yngel utfodrades med det bästa laxfoder som gick att köpa. Till en del av fiskarna gavs också en liten tillsats av maggots, ca 5% av näringsvärdet. Resultatet blev häpnadsväckande, för yngel från odlad lax blev tillväxttakten fördubblad med levandetillsats. För yngel från vildfångad lax blev tillväxttakten fyrdubblad med tillsats av levandefoder.

Möjligen är man bättre på torrfoder idag än vad man var då, men jag tror knappast att samma resurser läggs ner på utveckling av foder till akvariefisk som till kommersiell fiskodling. Torrfoder är av god kvalité idag men levandefoder är också viktigt.

Tobbe

Som jag skrev så är en del levandefoder riktigt bra till små yngel och de flesta professionella odlare kläcker artemia eftersom de kan äta av det hela tiden.
Maggot är ett väldigt fett foder så de kan jag tänka mig är bra om man vill ha en hög tillväxttakt för fiskar som skall dras så snabbt som möjligt till slaktstorlek.
#24 - 11 september 2010 15:18
Mina Hemichromis lifalili exempelvis sätter alltid lekdräkt så snart jag matat med röda mygg eftersom de rödan myggen i sig stimulerar till lek, och vid leken är de röda och fina. Lika så Geophagus brasiliensis, som bara någon halvtimme efter mat visar upp lekbeteende och starka fina färger och färgskiftningar. Jag personligen tror helt och hållet på att bra foder och foder som får fiskar att må bra stimulerar till detta även om fodret i sig inte innehåller bevisade ämnen för att öka färgprakten. Om röda mygg nu bara var av ondo så tror jag inte att man skulle se dessa positiva förändringar hos fiskarna och det skulle inte stimulera deras lekbeteende. Dessutom äter de aldrig med så god aptit som när de fått röda mygg, det kan nog många här intyga eftersom många använder det till matvägrande fiskar.

Detsamma gäller de grodor jag har, matar jag med svarta mygg, vita mygg, rå torsk, artemia, små delade räkbitar eller torrfoder händer det inte mycket, men så snart de fått en portion röda mygg startar deras nattliga sång i karet och dagar efter flyter det hundratals ägg på ytan.

Och nej jag har inte hunnit med allt som du hunnit med än tyvärr, har inte drivit Sveriges största zoobutik eller köpt hem containrar med mygglarver, jag är bara en glad hobbyakvarist, det jag menar är bara att jag inte sett något sjukt hos mina fiskar eller några negativa värden på vattnet som gör att jag kan relatera till att det skulle vara dåligt för dem, eller då heller känner det nödvändigt att helt ta bort dem ur foderstaten.

Det jag undrar är hur de som upplevt negativa effekter av dem (förutom den allergena aspekten) sett det på sina fiskar och i sitt vatten? Vilka sjukdomar eller åkommor har uppträtt? Kanske ändrar jag mig om jag får veta hur det ligger till och vilka risker som föreligger. Självklart kan jag inte bevisa att de är ofarliga för alla fiskar eller ett bra foder för alla (jag påstår inte ens det, säger bara att mina fiskar verkar må bra av att få det med jämna mellanrum) och bevisbördan tycker jag faktiskt ligger mer på den som säger att det är skadligt och vill fälla istället för den som är skeptiker och har goda erfarenheter av det.

Tobbe R skrev:
Tyvärr är dina antaganden helt fel, det är hemoglobinet som är boven i dramat. Det gäller att veta var man ska söka om man ska förlita sig på internet.

Se t.ex amerikanska PubMed:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1567285

Tobbe


Jag säger inte att det inte är det, utan undrar mer hur det kan vara så när blodet består av 6,5% hemoglobin. Jag får inte ihop det, och just den artikeln du skickade är ju tyvärr bara en studie och inte något bevis. I en annan studie av samma forskarlag konstaterade man ju dessutom att 40% av testpersonerna också visade allergi mot Cr. sylvestris som inte ens innehåller något hemoglobin.

Att de orsakar allergi mosätter jag mig inte alls, men att det skulle vara just hemoglobinet förstår jag inte, om det inte nu är så att det är molekylärt uppbyggt på annat sätt än människans och andra djurs, och det är ju det jag skulle vilja få svar på i sådana fall. Levande mygg kan ställa till med mycket plåga för en myggallergiker utan att myggan för den delen ens innehåller hemoglobin, just därför undrar jag hur det står till med detta, och om det inte kan vara något annat ät just detta protein som skapar allergi.

Det vore verkligen perfekt om det forskades mer om detta, inte bara för akvarister som vill utfodra säkert, utan kanske främst för alla dem som lider av allergier. Dessa frysta fodermygglarver kan man ju undvika bara genom att inte inhandla dem, men sedan finns de ju i ett hundratal arter vilt bara i Sverige (dock inte bara av den röda varianten), och det är svårt att alltid styra vart man befinner sig och inte och hur man undviker kontakt med dem, för jag antar att de vilda levande exemplaren är lika allergena som de frysta för en allergiker.
#25 - 11 september 2010 15:33
Även för yngel är en varierad kost det bästa om int det allra bästa. Nykläckt är ett kanonfoder som triggar de flesta små däremot är det kalciumfattigt så ett komplement med dafnier o cyclops är bra.
När det gäller fett så behöver strömlevande fisk mer av det Därav håller laxpellets en fetthalt av ca kring 20% Forell 12% torsk hälleflundra 6-7 %. Jag matar enbart med frysfoder från 3F de har också en bra tabell som visar på innehåll. http://www.3fvisvoer.nl/pageseng/assortiment_en.html
#26 - 16 september 2010 12:59
Jag har i alla fall lyckats få fram nu att röda mygg inte ska rekommenderas till ciklider som vill ha allt för alkaliskt vatten. Ett steg närmare på vägen till upplysning :P
Kjell Fohrman
Administrator
#27 - 16 september 2010 15:18
Vargsyster skrev:
Jag har i alla fall lyckats få fram nu att röda mygg inte ska rekommenderas till ciklider som vill ha allt för alkaliskt vatten. Ett steg närmare på vägen till upplysning :P

Och - just det stod ju med i Zoopets basartiklar om foder redan när Zoopet startades för 8 år sedan så det var kanske inte en alltför sensationell upptäckt;)



Fryst foder

Det finns en mängd olika varianter av djupfrysta foderdjur som jag ser som bra komplement till torrfodren. Speciellt bra är cyclops som är ett utmärkt foder till små fiskar och till yngel.

Det i handeln absolut vanligast förekommande frysfodret är röda mygglarver och det är visserligen ett hyfsat komplementfoder till de flesta fiskar. Vi vill dock varna för att ge röda mygglarver till algätande fiskar som lever i vatten med ett högt pH-värde (t.ex. malawi- och tanganyikaciklider). Risken är utomordentligt stor att dessa fiskar blir sjuka.

Man bör också tänka på att röda mygglarver orsakar allergier hos människor. Detta sammantaget gör att vi rekommenderar alla att avstå från att använda röda mygglarver.

#28 - 19 september 2010 12:36
Och - just det stod ju med i Zoopets basartiklar om foder redan när Zoopet startades för 8 år sedan så det var kanske inte en alltför sensationell upptäckt;)


Synd om mig som inte var här då, men tur att folk fortfarande svarar ;)
Kjell Fohrman
Administrator
#29 - 19 september 2010 13:00
Vargsyster skrev:
Synd om mig som inte var här då, men tur att folk fortfarande svarar ;)

Nja, artikeln har funnits här allsedan starten fram till denna sekund och någon gång under denna period har du väl kollat på Zoopet;)

Men skämt åsido - det är faktiskt som så att säkert hälften av alla frågor som ställs i Zoopets forum tas upp i zoopets artiklar så jag kan verkligen rekommendera alla att läsa igenom dessa artiklar. Där finns verkligen mycket baskunskap som man kan ha nytta av när man sedan går vidare i sitt frågande i forumet.
#30 - 19 september 2010 13:19
Fridas skrev:
En annan sak jag faktiskt funderat en del på (när vi ändå är inne på den röda myggan och dess för och nackdelar) är huruvida hemoglobinet är orsaken till de allergiska reaktionerna. Att dessa röda mygglarver ger reaktioner säger jag inget om, men är det verkligen hemoglobinet i sig som är boven. Människokroppen (eller rättare sagt blodet) innehåller generellt 150-170g hemoglobin

Insektshemoglobin är en helt annan molekyl än mänskligt hemoglobin. De har ingenting gemensamt utom namnet. Det är väl belagt att insektshemoglobin är allergiframkallande. Torkade röda mygglarver är f.ö. värre än frysta.

Jag har aldrig hört nån hävda att röda mygglarver har lågt näringsinnehåll. Tvärtom har jag sett folk hävda att det är för fett foder för att användas som huvudfoder (vilket jag f.ö. inte håller med om).
Att allt naturligt foder har lägre viktprocent proteinhalt än torrfoder är självklart - man jämför ju våtvikt mot torrvikt!

Problemet med frysta röda mygglarver som fiskfoder är enligt mig inte alls mygglarverna i sig, eller ens hur de odlats, utan hur mygglarverna hanterats efter insamling. Min åsikt är att frysta röda mygglarver har hunnit ruttna, antingen innan infrysning eller genom omfrysning, och att de problem man ofta ser efter utfordring med röda mygglarver beror på matförgiftning.
#31 - 24 september 2010 13:28
Nja, artikeln har funnits här allsedan starten fram till denna sekund och någon gång under denna period har du väl kollat på Zoopet;)



Men skämt åsido - det är faktiskt som så att säkert hälften av alla frågor som ställs i Zoopets forum tas upp i zoopets artiklar så jag kan verkligen rekommendera alla att läsa igenom dessa artiklar. Där finns verkligen mycket baskunskap som man kan ha nytta av när man sedan går vidare i sitt frågande i forumet.


Jag har inte varit medlem så länge så att jag har hunnit kolla igenom alla delar av hemsidan, men det var ett bra tips så det ska jag absolut göra :D
#32 - 24 september 2010 21:13
Azur skrev:
Problemet med frysta röda mygglarver som fiskfoder är enligt mig inte alls mygglarverna i sig, eller ens hur de odlats, utan hur mygglarverna hanterats efter insamling. Min åsikt är att frysta röda mygglarver har hunnit ruttna, antingen innan infrysning eller genom omfrysning, och att de problem man ofta ser efter utfordring med röda mygglarver beror på matförgiftning.


Men då kan det ju också vara så att olika tillverkare/fabrikat har olika hantering när det kommer till frysfoder. Om det bara är själva hanteringen så går ju alla frysfoder bort, för det lär väl i sådana fall inte bara vara de röda som fryses om eller ruttnar under processen före försäljning. Jag tycker att det skiljer markant i kvalitet mellan olika märken. Fina fisken exempelvis tycker jag personligen är rena dyngan oavsett vilken ”art” man köper (svarta, röda, Vita, Dafner, Mysis etc) eftersom det bara blir ett dammoln i karet när man matar med deras frysfoder. Inte en enda larv är intakt och tinar man upp en fryst kub i ett glas med kallt vatten är snart hela glasets innehåll en enda sörja av något som inte ens går att identifiera. Däremot har jag bara goda erfarenheter av Akvarietekniks och Frozen Fish Foods sortiment som dessutom är tvättade och sägs (av dem i alla fall) vara hurtigt frysta efter att det tagits upp från odlingen, vilket också visar sig när man tinar dem: hela larver utan missfärgningar och söndertrasade larvdelar.

Just när det kommer till kvalitet så tror jag att man får det man betalar för och går helt efter devisen: ser det ut som skit är det förmodligen skit och vice versa.
#33 - 24 september 2010 21:16
Azur skrev:
Insektshemoglobin är en helt annan molekyl än mänskligt hemoglobin.


Fast hemoglobin är väl ett protein uppbyggt av en stor mängd molekyler, med kapacitet att binda till sig både syrgas- och koldioxidmolekyler.
#34 - 24 september 2010 22:22
Fridas skrev:
Men då kan det ju också vara så att olika tillverkare/fabrikat har olika hantering när det kommer till frysfoder.
Ja, alla mina dåliga erfarenheter vad gäller döda fiskar har varit med Fina Fiskens frysta röda mygg. Jag har vid ett tillfälle testat Åleds och det gick bra, men en gång är ingen gång.

Allergirisken är förmodligen lika stor oavsett märke.

Fridas skrev:
Fast hemoglobin är väl ett protein uppbyggt av en stor mängd molekyler, med kapacitet att binda till sig både syrgas- och koldioxidmolekyler.
Ja, fast insektshemoglobin har alltså helt annan struktur och uppbyggnad än ryggradsdjurs hemoglobin. Citerar Wikipedia:
"A variety of oxygen-transport and -binding proteins exist in organisms throughout the animal and plant kingdoms. Organisms including bacteria, protozoans, and fungi all have hemoglobin-like proteins whose known and predicted roles include the reversible binding of gaseous ligands. Since many of these proteins contain globins and the heme moiety (iron in a flat porphyrin support), they are often called hemoglobins, even if their overall tertiary structure is very different from that of vertebrate hemoglobin."

"Hemoglobin" är alltså snarare namnet på en funktion än på ett protein. Insektshemoglobin är en mycket mindre molekyl än ryggradsdjurs-hemoglobin, och cirkulerar fritt i blodet istället för att vara associerat med speciella celler som hos oss.











Annons