Misslyckad Artemia kläckning (för mycket luft?)

#1 - 13 januari 2012 11:12
Tjenare!
Har försökt kläcka mina Hobby artemia ägg jag köpte för ett halvår sen =)
Har gått åt skogen.. 0% kläckning med receptet 2 msk salt, 1,5l vatten och en tesked artemia.

Funderar på om det är artemian som är kass eller om jag helt enkelt har för hårt drag på luftpumpen som går in i min petflaska. Har dragit ner flödet till det minsta som går på min luftpump som är lite kraftig (upp till 300l kar) men det bubblar på ganska friskt.

Nån som har erfarenhet på om det kan resultera i detta med lite för mycket drag i luftpumpen?
#2 - 13 januari 2012 11:24
Säkert dåliga ägg. Det är i stort sett alltid problemet.
#3 - 13 januari 2012 11:45
Artemiaäggen förvarar jag i frysen och då får dom längre hållbarhet!
#4 - 13 januari 2012 11:47
Ciklidi skrev:
Artemiaäggen förvarar jag i frysen och då får dom längre hållbarhet!


De ska förvaras kallt och så torrt man bara kan, och i lufttät burk, det stämmer. Men det hjälper förstås inte om äggen är döda redan när man köper dem, och det är det mycket vanligt att de är.
#5 - 13 januari 2012 11:48
Nej det är förvisso sant!
Det går inte att få kläckning på döda ägg!
#6 - 13 januari 2012 11:49
mm.. jag beställde hem en ny burk som jag ska testa idag. Köpte Ocean Nutrition Artemiaägg med minst 90% kläckningsgrad.
Får hoppas att de fungerar bättre då.. vill gärna introducera lite käk till mina diskusyngel nu!
http://www.guldfisken.se/beta/catalog/ocean-nutrition-artemiaaegg-p-2829?osCsid=795373ff6c0d427cfbc5f88248cd1f8d
#7 - 13 januari 2012 11:55
Ja sådana brukar jag faktiskt ha 90% kläckning på!
Jag har en kläckare som rymmer 24 liter och kan köra den ca 6 veckor utan vattenbyte.
Förvara nu dom du får över i frysen så håller dom sig längst.
#8 - 13 januari 2012 12:00
Gå in på http://www.akvarieklubben.com/ gå sedan under Artiklar och sedan Artemiakläckare så kan du läsa och se om en son kläckare jag har!
Det är min polare som tagit fram den och gjort prototypen.
Min är gjord i glas med aluminiumben.
#9 - 13 januari 2012 12:36
Bass skrev:
Tjenare!

Har försökt kläcka mina Hobby artemia ägg jag köpte för ett halvår sen =)

Har gått åt skogen.. 0% kläckning med receptet 2 msk salt, 1,5l vatten och en tesked artemia.



Funderar på om det är artemian som är kass eller om jag helt enkelt har för hårt drag på luftpumpen som går in i min petflaska. Har dragit ner flödet till det minsta som går på min luftpump som är lite kraftig (upp till 300l kar) men det bubblar på ganska friskt.



Nån som har erfarenhet på om det kan resultera i detta med lite för mycket drag i luftpumpen?


Hmm, har lite svårt att tro på detta, dålig kläckningsprocent ja men aldrig 0%. Har du kläckt tidigare? Jag har noterat att många förstagångskläckare helt enkelt inte ser djuren, de är små! Håll upp flaskan mot ljuset och titta strax över botten.

Lite kuriosa: jag köpte en gång ägg på Hjortgatans zoo (tror jag det hette) i lösvikt i plastpåse. Denna påse hade jag i kylen och den följde med i två olika flyttar när jag inte hade akvarium. Efter 6-7 år provade jag att kläcka och det gick alldeles utmärkt, kunde kanske vara högre procent men de var användbara.

/Tobbe
#10 - 13 januari 2012 12:37
Tjenare Tobbe
Kläckte ganska mycket för ett halvår sen :)

EDIT: är på jobbet nu, men när jag kommer hem ser jag om det kläckt någonting nu efter ca 48 timmar.
#11 - 13 januari 2012 12:55
En simpel fråga?? Vad för salt använder du?.. Vanligt jod salt hemifrån fungerar inte...

--

Äggen kan ta länge tid på sig att kläckas än det står på förpackningen också.


Sent from my iPhone using Tapatalk
#12 - 13 januari 2012 13:03
Jag använder vanligt havssalt och 36g/liter
#13 - 13 januari 2012 13:12
Ts salt användning jag undrade över :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
#14 - 13 januari 2012 13:21
Bass skrev:
Tjenare Tobbe

Kläckte ganska mycket för ett halvår sen :)



EDIT: är på jobbet nu, men när jag kommer hem ser jag om det kläckt någonting nu efter ca 48 timmar.


Kläckningstiden beror ju som bekant på temperaturen så det finns väl hopp fortfarande.

/Tobbe
#15 - 13 januari 2012 13:58
Majki01 skrev:
Vanligt jod salt hemifrån fungerar inte

Jodå, det gör det visst.
#16 - 13 januari 2012 15:46
Hej!
Köpte jodfritt salt från zoobutik. 0% kläckning idag och vi är uppe i 48 timmar. Jag rev skiten och satte igång en ny laddning med nya ägg som ska vara bra. Köpte vanligt jodfritt salt från Coop också så jag provar med nytt salt också =)
Hoppas nu på lite bättre resultat.
#17 - 13 januari 2012 18:34
Det är nästan aldrig fel på saltet, joderat bordssalt funkar perfekt, det är alltid kassa ägg. Enda gången jag sett någon misslyckas pga saltet var när de använde Seltin, det funkade inte.
#18 - 13 januari 2012 19:00
Azur skrev:
Det är nästan aldrig fel på saltet, joderat bordssalt funkar perfekt, det är alltid kassa ägg. Enda gången jag sett någon misslyckas pga saltet var när de använde Seltin, det funkade inte.


Skriv inte att det funkar perfekt , för det gör det inte. Salt levande organismer . Precis som du inte ska använda det i ett saltvattens akvarie så använder man inte det i en odling.


Sent from my iPhone using Tapatalk
#19 - 13 januari 2012 19:53
Det kläcker alldeles utmärkt med vanligt joderat bordssalt.
#20 - 13 januari 2012 20:43
Haha


Sent from my iPhone using Tapatalk
#21 - 13 januari 2012 23:35
Ofta kan det vara att skalen blir lite hårda på vissa och framförallt gamla ägg. Då kan man skala eller mjuka upp skalen med väteperoxid. Sådant man skapar blondiner med! Det var länge sedan jag provade men om någon är intresserad kan jag kanske leta fram receptet. Man kan också använda andra blekningsmedel såsom klor men det blir kanske lite mer komplicerat.
#22 - 14 januari 2012 02:47
Majki01 skrev:
Skriv inte att det funkar perfekt , för det gör det inte.

Jo, det gör det. Jodiden har ingen påverkan på artemians kläckning eller överlevnad alls. Att jodiden i bordssalt är farlig är dessutom en gammal akvariemyt som bara vägrar dö.

Att man inte använder bordssalt till havsdjur har ingenting med jodiden att göra, utan beror på att havsdjur till skillnad mot artemia inte är anpassade till varierande salthalter och saltsammansättningar.
#23 - 14 januari 2012 10:40
Man kan lugnt lita på att när Azur säger att det funkar, så funkar det!!
#24 - 14 januari 2012 11:27
Jag har kläckt artemia dagligen i mer än 5 år. Jag använder jodsalt och rysk artemia för närvarande. Den kläcker på mindre än 24 timmar vid 22-23 grader C. Artemian från Salt Lake som jag provat tog mer än 24 timmar att kläcka. Jag har även använt havssalt och märker ingen skillnad (jag har hört att artemian klarar sig längre i sötvatten om den är kläckt i havssalt, men har inte märkt nån skillnad, men den brukar ändå ätas upp så snabbt, så det spelar ingen roll för mig). Om "äggen" (kan Azur förklara varför det egentligen inte är ägg?) utsätts för luft och speciellt hög luftfuktighet (som t ex i ett akvarierum) så minskar kläckningsgraden redan efter några veckor. Gammal artemia som inte legat lufttätt och helst även kallt brukar vara död.
#25 - 14 januari 2012 12:16
En tung akvarist till!!
#26 - 14 januari 2012 12:27
(kan Azur förklara varför det egentligen inte är ägg?)

Nej, det är ganska oklart. Det är väl antagligen för att skilja de tjockskaliga vilostadieäggen som produceras när vattnet håller på att torka ut (den typ vi köper) från den tunnskaliga typ av ägg Artemia producerar i normala fall, men det kan också vara för att de viloäggen utvecklas till blastulastadiet innan utvecklingen avstannar och de går in i vilofas.
#27 - 14 januari 2012 15:53
Snabb fråga!
jag har kläckt massor med artemia nu. När jagvplockat ur en massa, sköljt de i silen och doppat silen i akvariumet. Kan man slå på pumpen till petflaskan igen eller hur ska man göra för att de ska överleva till en till matning :)
#28 - 14 januari 2012 21:11
De brukar inte leva mer än ca ett dygn i bubbelflaskan (eller vilken metod för kläckning man nu använder). Näringsvärdet sjunker dessutom snabbt efter kläckningen. Det brukar inte vara lönt att återanvända saltvattnet. (det brukar dessutom leda till att silen kloggar igen) Efter matning börjar jag direkt från början igen med nytt salt, vatten och ägg. Jag använder 5 teskedar salt till ca en liter i en gammal 1,5 liters petflaska + 2-2½ ml ägg, vilket täcker mitt behov av artemia för en dag (just nu drygt 10 mindre akvarier med nanoarter). Kraftig genomluftning med syresten. Flaskan nära taket där det är varmast (jag har egentligen lite för kallt i rummet). Jag vet att alla använder olika metoder för att kläcka artemia, så man får experimentera sig fram till en metod som passar bäst för just mig och mina behov. Behöver man tätare matning har man en flaska som är klar på morgonen och en på kvällen.
#29 - 17 januari 2012 15:28
Gött tack!











Annons