300 gram (ca 3 dl) salt utan jod till 100 liter vatten, ta 1,5 dl salt väl utrört så det inte finns saltkrisaller, efter ca 12 tim tar du 1,5 dl till.
När du byter vatten ska du bara sätta till salt för den mängd vatten du byter, när såret är läkt kan du minska saltmängden till ca 2 %.
Saltet förhindrar att fisken tappar vätska genom såret.
Du sk dela saltmängden för när man tillsätter salt så har fisken det lättare att öka salthalten i sina celler genom att ta upp mer salt från det omgivande vattnet genom gälarna men om skillnaden är stor och förändringen av salthalten snabb hinner inte fisken ta upp saltet genom gälarna utan salt kan tränga in genom fiskens skinn genom osmos.
(Om fisken utsätts för det omvända förhållandet att hamna i ett vatten med lägre salthalt så måste den göra sig av med överskottet vilket går långsammare än att tillgodogöra sig mer salt.
Om fisken inte hinner reglera och göra sig av med överskottet kommer salt att tränga ut genom cellväggarna/skinnet till omgivande vatten och små rodnader eller sår uppkommer och i värsta fall kommer fisken att dö genom att tillräckligt många celler går sönder.
I båda fallen blir fisken stressad och använder mycket av sin energi för att utjämna detta förhållande.)