mikromaskodling

#1 - 12 juni 2004 15:13
Jag har på min zoon publicerat en artikel om hur hur man odlar mikromask - ett ypperligt levande yngelfoder.

Klicka på länken för att komma till artikelarkivet:
http://zoonen.com/perzoonen/arkiv.asp?oid=177043

Det är en del av mitt lilla projekt att åter publicera trevliga och/eller intressanta artiklar från Aqua Upsaliensis (1982-1984). Men just denna gång rör det sej om en nyskriven artikel.

På min zoon finns redan tidigare nio artiklar om bland annat guppyfödsel, fiskstim, killis, glödbandstetror, odling av levande foder samt hur man gör hårt vatten mjukt.
#2 - 27 juni 2004 14:53
Ett bra tips jag fick från <b>dgqlof </b>var att lägga ner en bit av ett kaffefilter på kulturytan när odlingen väl kommit igång (se bilderna). Mikromasken kryper upp på detta och därefter har man en betydligt större yta att skörda sin mask ifrån.

Jag har lagt till detta i artikeln med illustrerande bilder:
http://zoonen.com/perzoonen/artikel.asp?oid=213188

#3 - 28 juni 2004 06:30
Tack för bra tips
#4 - 30 juni 2004 12:52
Kaffefiltertipset var suveränt :-D. Jag kan skörda jättemycket micro från ytan.
#5 - 30 juni 2004 13:49
Hej.
Här kommer ett till,använder plastburkar som har varit till kräftstjärtar.För att få ut mer tar jag ett fint våtslippapper och putsar en bit upp i burken,masken kan nu klättra upp ända till kanten av burken.Locket ligger löst på.Har igången en sats på havregryn,jäst som är sedan (otroligt)februari.Det ända som jag har gjort är att fukta när den blir för torr.
MVH Mats
#6 - 30 juni 2004 14:25
Jag har märkt, precis som Erikthur skriver, att micron klättrar högre ju lufttätare burken är.
#7 - 30 juni 2004 20:12
Men tänk på att den inte klarar syrebrist hur länge som helst. Jag har inte haft dem så länge, men redan hunnit testa en del. Bland annat tvärdog den bruken där jag lät locket vara tätt på i drygt en vecka. Det jäser ju i gröten så det produceras en del CO2 den vägen också. Håller just nu på att testa odla några i surdegskultur. Om de klarar den sura miljön vore det perfekt, surdeg luktar nämligen aldrig illa och blir aldrig dålig heller. Skall även prova odla i proteinrikare foder än gryn/mjöl.
#8 - 30 juni 2004 20:46
Jo då, jag matar varje dag, annars skulle jag ändå lufta dom en gång per dygn. I och med att man har lite torrjäst i havregrynen så blir det en surdeg av det. Eller i alla fall luktar det precis som en surdeg. Har man inte jäst så har micron jästsvampar med sig ändå, om jag har fattat rätt. Det ska väl vara en jäst miljö dom lever i. Jag håller på att testa med att strö över lite sojamjöl över kulturen. Det är ju riktigt proteinrikt och nyttigt. Fast hur jag ska märka om micron blir nyttigare vet jag inte. Man kanske kan testa med lite spirulina på kulturen också. Om micron skulle bli lite grön av det så skulle man, och fiskarna, se den bättre. Är det någon som har testat?
#9 - 1 juli 2004 17:43
Många intressanta pågående experiment. Jag hoppas jag får reda på något om resultaten...

Vad Cassel gjorde - och även jag under en tid - var att tillsätta en vitaminlösning till kulturerna i hopp om att detta borde komma ynglen tillgodo. Nå jästsvampar är så pass rika på B-vitaminer att tillsatsen knappast betydde någonting mer än att ändra på odören från kulturen...

Men det är klart att dessa inlägg får mej att fundera på nytt - sojamjöl har jag kvar från min Atkins-bantning och dessutom dyrbart Whey protein powder... Så kanske... Men tänk om dessa kosttilskott mopsar upp mikron så att de ger ynglen en stjärnsmäll eller två...
"You wan't a piece of me..." Whey protein (tämligen rent vassleprotein) säljs nämligen i första hand till kroppsbyggarna...

#10 - 1 juli 2004 18:08
Ja, och om ynglen äter dessa supermicro kanske de också mopsar upp sig och sliter stora bitar ur håvarna ;-)
Den burk jag strödde lite spirulina i luktar faktiskt hallon. Men det är för tidigt att skörda än. Det är ett mycket trevligt levandefoder. Enkelt, billigt och ynglen älskar det. Ja de stora corydoras också.
#11 - 1 juli 2004 18:54
Finns det kanske någon som odlar micromask som kan skicka mig en startodling...?
Har försökt få tag på det på många olika ställen. Bl a genom vårt eget annonstorg här på zoopet.
#12 - 1 juli 2004 19:09
Ursprungligen skickat av Neptun

Finns det kanske någon som odlar micromask som kan skicka mig en startodling...?

Har försökt få tag på det på många olika ställen. Bl a genom vårt eget annonstorg här på zoopet.


Konstigt jag har haft en annons inne flera veckor
#13 - 1 juli 2004 19:33
Jag har letat efter micromask så länge jag kommer ihåg;)
Ska kolla på annonsbörsen:P

Mvh Malawi´n
#14 - 1 juli 2004 19:38
kolla även mikromask inte bara micromask
#15 - 2 juli 2004 00:46
Hej maskodlare själv kör jag bara med havremust och tycker det fungerar bra utan krångel.kokt vatten som svalnat till ca45 grader? rör ut med havremust till lösflytande trög milkshake liknande konsistens när den blivit fingerljummen tiilsätter jag ett par teskedar från en fungerande kultur och rör om sedan strör jag lite torrjäst på ytan och rör om första tre dagarna rör jag en gång varje dag. mvh Lennart
PatrikMalmo
#16 - 7 juli 2004 12:09
När jag körde mikro använde jag också havremust som jag blandade med akvarievatten till "milkshakekonsistens". Körde kulturerna i pizzasalladsburkar och hade alltid en fyra-fem stycken igång. Det trista med det var att det luktade en del. Blir lite inspirerad att testa igen när jag läser tråden. Ett substrat som inte luktar vore idealiskt. Kaffefiltertipset är också guld värt!! Tack!!

Idag har jag enbart en nystartad burk med vinägermikro. Minns att de olika mikro-varianterna var bra till olika yngel. Vanlig mikro gick otroligt bra till ciklidyngel som ju plockar det mesta från botten. Till killies funkade vinägermikron bättre eftersom den mikron drar sig mot ljuset och simmar bättre, vilket kommer de ytorienterade jägarna tillpass. Ett bra sätt att få vinägermikron "rena" är att ta en glasgolv med smal hals, fylla på vinägermikroblandning upp till halsen, stoppa ner lite filtervadd i kolvhalsen och så fylla på med akvarievatten till toppen. Mikron tar sig igenom filtervadden mot det syrerikare vattnet och kan lätt sugas upp med en medicinspruta från apoteket (jag har monterat en liten bit silikonslang på de jag har också).

Odlade bananflugor en masse ett tag, för att få fiskar som är ytorienterade lekmogna. Ett otroligt bra foder för detta ändamål, måste jag säga. Där gäller det dock att ha i någon form av vitaminer i substratet, flugorna blir mycket näringsrikare av detta. Odlade dem i vanliga plastglas med 4-5 cm substrat på botten och en liten pappskiva nedstucken i det. Täckte burken med en bit av en nylonstrumpa (kolla med tjejen innan ni snor hennes fina strumpor bara...). Klipp strumpan i lagom bitar och gör en knut i ena änden.

När jag "skördade" flugorna hade jag en del problem i början, även den vinglösa varianten tog sig nämligen ofta upp på flytväxter och sidorna av akvariet och rymde ur det. Löste det genom att använda en plastpåse som jag trädde över burken och sedan öppna burken litegrann inne i själva plastpåsen. Håll sedan påsen mot ett ljust fönster, så springer massor med flugor över i påsen. Stäng burken och förslut påsen. In med den i frysen i fem minuter, så är flugorna döda. Trots att de inte lever så är de ju pinfärska och uppskattades enormt av tetror, rasboror, danios och killies.
#17 - 9 juli 2004 12:52
Nej nu kastar jag mikrotestburken med lite spirulina i. Visst, det blir inte mindre antal mikro i den. Men fy sjutton vad det luktar äckligt om den och ser äckligt ut. Det är inte så att den blivit dålig, tror jag. Men skulle det vara så så kan jag inte se på färgen hur den mår. Den är ju grönspräcklig av spirulinan från början ändå. Men testerna med lite sojamjöl tillsatt fortsätter.
#18 - 9 juli 2004 19:31
Och surdegen i min surdegsmaskodling tog sig inte riktigt, den luktar precis lika illa som vanlig mikromask och ger lika mycket avkastning.

Vet inte om det är värt jobbet att göra en ny riktigt surdeg (för bröd) när man har mikromask i huset, det är för stor risk för smitta och det är extremt motbjudande[xx(][:-27][:-63][:-85][:-124].
#19 - 9 juli 2004 20:13
Men visst är det kul att experimentera :-) Alltid lär man sig något.
#20 - 10 december 2005 16:11
om man vill slänga en kultur, hur ska man ta dö på dem?
#21 - 10 december 2005 16:28
jag spolar bara ner mitt i slasken.. i med varmvatten bara... kokar maskarna...
#22 - 10 december 2005 16:35
säkert dör dem direkt.. vore äckligt om dem hållde på att leva där i avloppet
#23 - 10 december 2005 18:27
Själv slänger jag dem bland hushållssoporna gärna kvällen innan sophämtningen på sommaren. På vintern gör det detsamma.
#24 - 12 december 2005 09:43
Är det bara jag som odlar mikromask i havregryn och mjölk, utan jäst? Jag tycker att det luktar klart mindre och inte verkar det bli sämre tillväxt heller... har det med näringsinnehållet på masken kanske, att man ska använda jäst alltså???
#25 - 12 december 2005 11:49
Nej det är väl mikron som lever i den lätt jästa miljön. Men maskarna har med sig egen jäst som börjar växa till, har jag läst. Så det ska väl egentligen inte behövas extra.
#26 - 12 december 2005 15:43
Okidok, då fortsätter jag att odla masken på "mitt" vis (vet att det finns flera som gör så), eftersom det luktar bättre och för att det verkar som om kulturen håller längre...
#27 - 19 december 2005 07:32
Jag har nu testat att ha en mikromaskkultur i kylskåpet i en liten kakburk som inte är 100% lufttät sen i somras. Det blev väl 3-4 månader ungefär och jag har inte ens tittat till kulturen. Häromdagen tog jag i alla fall fram den och det fanns massor av levande mikro i den. Praktiskt om man inte har yngel på gång men ändå vill spara av kulturen.
Jag tror inte det får vara för lufttätt, men inte heller så att de kan krypa ut. Fast inga mikro har krupit upp på burksidorna i den här låga tempen.











Annons