Hej!
Jag har några vänner som matar sina ciklider med vanligt havre.
De äter de och de verkar må bra.
Hur nyttigt är de?
Någon annan som testat de?
De är ju billigt :)
Jag hade neontetra tidigare, de älskade havregryn. Se bara till att inte lägga i för mycket, eftersom det smutsar ned vattnet mycket om det inte äts upp med en gång.
Gillar du själv havregryn också, med tanke på namnet Chokladbulle? Denna godsak innehåller ju havregryn. :-)
MEN bara för att fiskar gillar det betyder det INTE att det är bra mat. Tror knappast det finns någon fisk som kan leva gott på enbart havregryn. Är nog ingen fara att späda ut maten med lite havre men det lär suga som huvudfoder.
Förr i tiden var havregryn ett ofta rekommenderat vegetariskt mjukfoder som ett gott tillskott till de flingor som man vanligen matade sina fiskar med.
Om man ville minska risken för grumling av sitt akvarievatten skulle man skölja dem först.
Men man man bör aldrig ha kolhydrater som huvudfoder oavsett om man är fisk eller människa - det är ju kolhydrater man blir fet av.
eriktur - är det mycket kolhydrater i havregryn ? jag trodde dom fanns i vete med tanke på alla müsslipaket som har gröna nyckelhål och innehåller mycket havregryn.
Du frågade i och för sig inte just mig, men jag svar ändå... Om du har 100 g havregryn så är 60 g av vikten kolhydrater. Kolhydraterna i havregryn är långsamma kolhydrater. Har längre mättnadsvärde än snabba kolhydrater som du finner t. ex i rent socker. Långsamma kolhydrater är alltså nyttigare än snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater ger en blodsockerkurva som snabbt går upp och ner. Du blir alltså snabbt hungig igen efter intag, medans långsamma kolhydrater hjälper till att hålla blodsockret på en mer jämn nivå längre tid. Du håller dig med andra ord mätt längre. Det är viktigt med tanke på musli att kolla hur kolhydratfördelningen är. En del sorters musli innehåller så mycket socker att du lika gärna kunde ätit havrekakor. Nyckelhålet kan finnas där för att tala om att det finns mycket fiber i muslin, som ju är nyttigt. Men då glöms ibland sockret bort.
Vad gäller människor, kolhydrater och havregryn skall man veta att det faktiskt bättre att äta kokt havregrynsgröt (det gör till och med jag nuförtiden) än okokta havregryn. Det glykemiska indexet är högre för okokta havregryn än kokta havregryn. Och högt glykemiskt index betyder att insulinet sjussar in kolhydraterna fortare i fettcellerna.
Sidokommentar: Regeringen har nyligen förstått att socker är ett problem när det gäller fetma - men har fortfarande ingen aning om att vitt mjöl är betydligt värre. Morgan J i regeringen är upprörd över sockrade frukostflingor men har ännu inte fattat att sockertillsatsen faktiskt sänker det glykemiska indexet i det fallet.
Men det är i alla fall en början att till och med regeringen börjar förstå att man blir fet av socker även om de inte förstått att man faktiskt inte blir fet av fett - hur konstigt det nu än låter. Men detta är vad man kallar överkurs i skolan.
Om det är ett bra tillskottsfoder eller inte beror ju i högsta grad vilka fiskar man har.
Om man skall skämta till det lite så är det säkert ett utmärkt foder till hästnosar - gnägg, gnägg[:o)]
Håller helt med erikthur! har en bror vars enda egentliga intresse är att träna, vilket gör att man får mängder med information om allt som har med mat och träning att göra!
(Ibland kan det dock vara bra att äta snabba kolhydrater (som godis), exempelvis efter att man har varit ute och löpt eller tränat, medan långsamma är bättre annars...(om jag har fattat allting rätt))