Mäskrecept super duper...

#1 - 8 januari 2006 21:10
Kör med detta recept på mäsk till 2 litersflaska,
2 dl socker
2 msk torrjäst
1 krm bakpulver

Någon som har något nytt recept som är mer effektivare å bubblar längre period...
#2 - 8 januari 2006 21:16
emm vad har detta med Växter o alger o göra?

eller har du redan provsmakat av sattsen :P
#3 - 8 januari 2006 21:23
[QUOTE=mayday]emm vad har detta med Växter o alger o göra?

eller har du redan provsmakat av sattsen :P[/QUOTE]
ehm, är det inte växter du brukar göda med CO2 mäsk iaf när vi pratar akvaristik....:p
#4 - 8 januari 2006 21:29
Jag använder mig av Heekes recept och tycker det fungerar fint.

4l Akvarievatten
5dl Socker
3tsk Bikarbonat
3tsk Torrmjölkspulver
0.5tsk Torrjäst
#5 - 8 januari 2006 21:30
Har du tillgång till powerpoint kan du titta på detta recept, det är väl genomtänkt:

http://www.aquatic-gardeners.org/Nyberg_yeast.ppt
#6 - 8 januari 2006 21:36
finns de nånstans man kan läsa om detta, har aldrig gödit (stavningn) mina växter med nåt men ja har tänkt o börja med de nu,
och ja menar med sån mäsk som nämns i denna tråd
#7 - 8 januari 2006 21:37
[quote=Neptun]Jag använder mig av Heekes recept och tycker det fungerar fint.

4l Akvarievatten
5dl Socker
3tsk Bikarbonat
3tsk Torrmjölkspulver
0.5tsk Torrjäst[/quote]

Hur länge bubblar det för dig...?
#8 - 8 januari 2006 21:46
Min lilla fabrik två 2 liters flaskor med natt av tappnig, har backventil innan karet och i karet sitter en reaktor...
#9 - 8 januari 2006 21:53
#10 - 9 januari 2006 07:06
[QUOTE=cobra]Hur länge bubblar det för dig...?[/QUOTE]
Utan problem, 3v för mig.
Har ett lite anorlunda recept jag kör med nu iofs.

5l vatten
5dl socker
2msk vällingpulver
1tsk Bikarbonat
2krm Torrjäst

Receptet är för övrigt en "egen" variant med inspiration av Nybergs recept som petnym länkade till.

Anledningen att det jäser så pass länge, och med ungf. samma bubbeltakt är att man kör det hela lite lungnare.
2msk torrjäst i 2l vatten lär ju jäsa som f*n i någradagar för att sedan vara färdigjäst, eller?
#11 - 9 januari 2006 08:34
[quote=cobra]Kör med detta recept på mäsk till 2 litersflaska,
2 dl socker
2 msk torrjäst
1 krm bakpulver

Någon som har något nytt recept som är mer effektivare å bubblar längre period...[/quote]

Alldeles för mycket jäst! Själv kör jag med 2 krm till 1,5 liter vatten, byts var tredje dag.
Har dock för tillfället lagt ner CO2, har blivit trött på ständiga läckage vid slanggenomföringar och kapsylgängorna. Skall testa heekes 5-litersvariant när jag får tid.

/Johan
#12 - 9 januari 2006 09:20
[quote=andreassofus]finns de nånstans man kan läsa om detta, har aldrig gödit (stavningn) mina växter med nåt men ja har tänkt o börja med de nu,
och ja menar med sån mäsk som nämns i denna tråd[/quote]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=red]Finns massor av trådar här unde Växter och alger, leta på Co2, Mäsk och PMDD så har du lite läsning :)[/COLOR][/FONT]
#13 - 9 januari 2006 13:22
tack maria. tänkte inte på att ja kunde söka :D
#14 - 9 januari 2006 16:05
[quote=cobra]http://www.aqua-medic.com/products/products.php?category=CO2%20Equipment&product=Membrane%20Reactor Har denna reaktor i mitt kar på 222 Liter...[/quote]

hur funkar den rekatorn tycket du ??
Är själv inne på att testa med en rektor istället för att låta en pump slå sönder bubblorna..

Mvh Peter
#15 - 9 januari 2006 16:06
[quote=cobra]Kör med detta recept på mäsk till 2 litersflaska,
2 dl socker
2 msk torrjäst
1 krm bakpulver

Någon som har något nytt recept som är mer effektivare å bubblar längre period...[/quote]

Har själv kört det receptet ett tag och jag tycker de funkar
Det bubblar i lagom bra takt i ca 2.5 veckor sen avtar det lite.

Mvh Peter
#16 - 9 januari 2006 17:45
[quote=Redbullen]hur funkar den rekatorn tycket du ??
Är själv inne på att testa med en rektor istället för att låta en pump slå sönder bubblorna..

Mvh Peter[/quote]

Funkar bra tycker jag löser gasen helt (tror jag), ser aldrig några bubblor som kommer ur den...
#17 - 9 januari 2006 21:36
Hej!

Lite info om jäst förutom vad som sägs i länken ovan.

Man har ett visst behov av co2 för att få 20-30ppm i sitt kar.
Så då måste man ha en lagom mängd socker som jäser lagom fort och lagom mycket vatten så inte jästen dör av alcoholförgiftning innan sockret är slut.

Vad som är lagom beror på hur stora eller många jäsflaskor man har och hur ofta man vill byta.

Hur fort det jäser beror på hur många jästceller som jobbar samt temperaturen.

Jästceller förökar sig bara om syre finns. så om man häller ner sin blandning i sin flaska och skruvar på korken så blir dom inte fler( källa boken: vin är fin hobby). Man kan få det att jäsa hur fort som helst genom att förjäsa mäsken i ett par timmar i en öppen skål. då blir det så bra fart att allt jäser slut på ett dygn.
det betyder att man kan reglera jäsningshastigheten genom att hälla i en bestämd mängd jäst, gärna torrjäst för den är lättast att mäta i kryddmått och sen på med korken så dom inte förökar sig för mycket.
Eller att ändra temperaturen men det är svårare om man inte vill ha mäsken på ljusrampen. Eller ha den i ett kylskåp som styrs av en ph controller.

Sen slutar det jäsa när sockret är slut eller när alkoholhalten är för hög. Lättast att kolla detta är att smaka på sin utjästa mäsk. är den söt så har man haft i för mycket socker.

Jag provkör lite hur som helst, men jag har dragit lite slutsatser, och nu när jag kan mäta ph elektroniskt så är det lättare att kolla jäsningen.

En pet flaska brukar inte räcka för att få 20-30 ppm i ett kar på 100-150 liter, men man kan få det att fotosyntera i alla fall.
två petflaskor som bytes växelvis brukar funka bättre och ge jämnare co2.
men då får man byta på onsdagen och till helgen.
5-liters har jag inte testat, men jag har provat 25 liters som står i källaren och den jäser en månad, men den har jag inte hunnit mäta upp halterna av än. och nu på vintern så blir temperaturen efter vädret.

Urban
#18 - 9 januari 2006 21:54
Hej!

Jag glömde att man kan göra sockergelé med gelantin och sen hälla på jästen. då äter jästen sig sakta ner.
Jag har inte provat själv för det är för mycket jobb och för dyrt jämfört med att bara hälla i ingredienser, skaka och på med korken.

vill ni veta mer så sök på gele eller gelantin här på forumet.

Urban
#19 - 10 januari 2006 06:48
Sen slutar det jäsa när sockret är slut eller när alkoholhalten är för hög. Lättast att kolla detta är att smaka på sin utjästa mäsk. är den söt så har man haft i för mycket socker.

Ett riktvärde är att 10% socker ger ungf. 10% alkohol. Vanlig jäst ger väl upp ungefär vid 10%, medan starkvinsjäster t.ex. håller ut några procent till.
#20 - 10 januari 2006 10:49
[quote=cobra]Min lilla fabrik två 2 liters flaskor med natt av tappnig, har backventil innan karet och i karet sitter en reaktor...[/quote]

Har du testat att köra CO2 till akvariet även nattetid? Det har jag gjort hela tiden utan att hamna på för höga CO2-halter. Tveksamt om du behöver strypa tillförseln nattetid när du kör med mäsk.

/Johan
#21 - 10 januari 2006 10:52
[quote=urbanandersson]Hej!

Jag glömde att man kan göra sockergelé med gelantin och sen hälla på jästen. då äter jästen sig sakta ner.
Jag har inte provat själv för det är för mycket jobb och för dyrt jämfört med att bara hälla i ingredienser, skaka och på med korken.

vill ni veta mer så sök på gele eller gelantin här på forumet.

Urban[/quote]

Dyrt vet jag inte, men det tar för mycket tid. Jag har testat men jag tyckte det blev för dålig jäsning. En variant som funkade hyffsat var att skaka sönder gelen så det blev lite mindre klumpar, och därmed större yta som jästen kom åt att käka på. Men som sagt, för mycket jobb + att det luktade förjäv...

/Johan
#22 - 11 januari 2006 12:16
Gelatin

Mitt recept är:

Socker gelatin:
3 dl socker
10 gelatinblad
5 dl vatten

Jästblandning:
4,5 l vatten
1 pkt vanlig jäst (inte för söta degar - det funkar inte)

Gelatinet låter jag stelna i botten på en femlitersdunk. Sedan häller jag på 1 tsk socker och 2 tsk bikarbonat innan jag häller på jästblandningen.

Det hela bubblar i ca 1,5 v för mig...

Men nästa gång skall jag testa receptet med vällingpulver. Bara en fråga - är det tillräckligt för en 250-litersburk?
#23 - 12 januari 2006 14:12
Hej!

"Bara en fråga - är det tillräckligt för en 250-litersburk?"

3 dl socker, 1,5 vecka, 250 liers akvarium.

Du får nog inte 30 ppm co2, men nog tillräckligt för att dina växter ska vara glada.

Enda sättet att vet är att mäta ph noggrant och kalibrera med 5-minuters metoden.

Annars får du kolla på växterna. Bubblar dom är dom glada.

Urban
#24 - 13 januari 2006 06:47
[QUOTE=Glajdarn]Mitt recept är:

Socker gelatin:
3 dl socker
10 gelatinblad
5 dl vatten

Jästblandning:
4,5 l vatten
1 pkt vanlig jäst (inte för söta degar - det funkar inte)

Gelatinet låter jag stelna i botten på en femlitersdunk. Sedan häller jag på 1 tsk socker och 2 tsk bikarbonat innan jag häller på jästblandningen.

Det hela bubblar i ca 1,5 v för mig...

Men nästa gång skall jag testa receptet med vällingpulver. Bara en fråga - är det tillräckligt för en 250-litersburk?[/QUOTE]
Jag kör min mäsk (5l) till ett 450l kar. Jag får ju inga 30ppm CO2 och syremättnad med champange-effekt, men vist mår växterna bättre allt.
#25 - 6 november 2006 22:58
Påfyllning av mäsk

heeke skrev:
Utan problem, 3v för mig.

Har ett lite anorlunda recept jag kör med nu iofs.



5l vatten

5dl socker

2msk vällingpulver

1tsk Bikarbonat

2krm Torrjäst



Receptet är för övrigt en "egen" variant med inspiration av Nybergs recept som petnym länkade till.



Anledningen att det jäser så pass länge, och med ungf. samma bubbeltakt är att man kör det hela lite lungnare.

2msk torrjäst i 2l vatten lär ju jäsa som f*n i någradagar för att sedan vara färdigjäst, eller?

Vad är det man fyller på efter 3 veckor? Eller gör man om det hela??? Mvh ivo
#26 - 7 november 2006 08:12
Jag gör en helt ny sats när det slutat jäsa (eller jäser betydligt mindre iaf) efter ca 3v.
Man kan spara "jästslammet" i botten om man vill men känns inte som 2krm torrjäst är så mycket pengar ;)

Nu förtiden struntar jag i bikarbonaten. det tycks funka lika bra för det.
Jag är inte så noga med mängderna för övrigt heller, men det är väl på ett ungefär iaf.
#27 - 7 november 2006 20:19
O.K.då gör jag likadant - helt ny sats. Jag kör nu andra vecka och det jäser fint. Mvh ivo.
#28 - 8 november 2006 08:56
Jodahl skrev:
Har du testat att köra CO2 till akvariet även nattetid? Det har jag gjort hela tiden utan att hamna på för höga CO2-halter. Tveksamt om du behöver strypa tillförseln nattetid när du kör med mäsk.



/Johan



Om man ska vara petig så har du knappast optimala Co2-halter på dagen om du har jämn tillförsel över hela dygnet utan att få för höga Co2-halter på natten eller morgonen.
#29 - 8 november 2006 14:02
Visst är det så att det inte blir optimalt med mäsk, men det blir bättre än inget om man lyckas hålla hyffsat jämna nivåer.
Man får kompromissa helt enkelt. Visst blir CO2 nivåerna högre på natten/morgonen om man kör dygnet runt.
Av den anledningen så gäller det att man inte har för mycket fart i jäsningen. Av samma anledning kör jag en mäsk som jäser hyffsat jämnt under 3v. Naturligtvis har jag betydligt lägre än optimala CO2 nivåer, men nivån är hyffsat jämn.
#30 - 8 november 2006 21:45
Som alternativ till socker+gelatin kan man använda sirap för att få lite längre jäsning.
#31 - 9 november 2006 06:57
Det jag kom fram till när jag exprimenterade fram "mitt" recept var följande.

Ta en liten mängd torrjäst (jag kör som sagt max 2krm till 5l).
Vattnet bör vara kallare än dom ca 45 grader som jästförpackningen föreslår. Finngervarmt funkar fint (ca 37).
Ha mäsken ståendes i rumstemperatur, dvs inte på ljusramp el. liknande.
Protein gör skillnad i jästens överlevnadsförmåga, därav 2msk vällingpulver.

Detta gör att istället för att jäsa klart på <1v med risk för CO2 förgiftning så får man upp till 3v jästid. Naturligtvis med lägre CO2 nivåer i karet, men som sagt stabilitet är viktigare.
Vill man ha mer CO2 får man helt enkelt ha flera mäsksatser parallellt.
#32 - 9 november 2006 18:17
Erik... skrev:
Om man ska vara petig så har du knappast optimala Co2-halter på dagen om du har jämn tillförsel över hela dygnet utan att få för höga Co2-halter på natten eller morgonen.


Korrekt, har aldrig haft optimal CO2-halt, tror knappt det går med 220-liters och mäsk. Men håller man bara en någorlunda jämn halt så växer det ofantligt mycket bätre än att vara helt utan CO2.

Nu har jag iofs kört utan CO2 nåt halvår eftersom jag tröttnade på att det alltid läckte nånstans, men nu har jag blivit sugen på att köra igång igen. Skall ge mig på nåt seriöst DIY denna gången.
#33 - 12 november 2006 10:08
Vad rekommenderas till 54l, och vilken typ av jäst använder ni? kuber eller pulver?
#34 - 12 november 2006 20:37
Jag törs inte rekomendera något till 54L. Det jag vet är att min 5l dunk skulle lätt kunna bli för mycket för ett sånt litet kar.
Alternativet är väl att "elda för kråkorna" dvs ha riktigt dålig upplösning så det mesta av CO2:n lyftas ur på en gång.

Jästen jag kör är för övrigt vanlig torrjäst (pulver alltså)
#35 - 3 december 2006 14:36
Håller på att leta efter ett bra recept till mäsk. Ska ha det till 275l akvarie. Har nu ph6,5 och kh 2. Önskar mig ett recept som jäser lugnt och fint :) Vad jag förstår så ska man ha lite jäst då?
#36 - 19 januari 2007 17:36
Hej.. Jag har ett 56liters akvarium och har kollat på heekes resept, hade tänkt mig det här..
Delade hans resept så det skulle bli till ett 90liters akvarium
1L vatten
1dl socker
6ml vällingpulver
0,5krm torrjäst

Här har jag delat så att det blir till ett 65 liters akvarium..
0,7L vatten
0,7dl socker
4,3ml vällingpulver
0,3krm torrjäst

Och här är ett till ett 56liters akvarium
0,6L vatten
0,6dl socker
3,8ml vällingpulver
0,25krm Torrjäst

Vilken av dom här recepten värkar bäst till mitt lilla akvarium?
Hur många bubbler har du i sekunden och hur mkt behövs?











Annons