jag visste inte VAD i det här saltet som var verksamt
Tror att det kan vara Amoniumsulfat.
Jäst gillar ammonium.
I mäsk får jästen växa av socker, som i söta degar. Den bör lämpa sig bäst, den är gjord för att leva på socker!
Jästen behöver protein för producera enzym som omvandlar socker till CO2 och alkohol, om dessa enzymer tar slut "svälter" jästen. Det fungerar under begränsad tid utan protein.
Jäst gillar inte när alkoholhalten blir högre än 10%, man kan, på ett ungefär, säga att 10% socker i "blandningen" kommer att resultera i 10% alkohol. Att tillföra mer socker har alltså ingen effekt. Starkvinsjäst tål högre alkoholhalt och är därför ett bra alternativ.
Jästen vill ha ett pH på över ca 4 för att må bra, därav bikarbonat.
Om man gör på detta sätt så lever fortfarande jästen efter att CO2 produktionen avtagit och man kan behålla bottensatsen av jäst och bara tillföra de andra ingredienserna.