Mäsk - inte ett blubb? Hur lyckades jag?

#1 - 3 april 2010 10:10
Jag har försökt sätta igång en mäsk enligt recept jag hittat här, på flera ställen, dvs

4 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 msk välling
2 kdm torrjäst, den röda
4 l fingerljummet vatten.

Tredje försöket nu och inget händer. Jag misstänkte jästen efter två försök så i det tredje är det ur den andra förpackningen (sitter ju ihop två och två).

Stendött. När jag tömmer dunken pyser det en aning och doftar syrligt. Men inte tillräckligt för att det ska komma ut något i bubbelräknaren. Jag brukar ge dem tre dygn.

Ja, backventilerna är rättvända.

Vattentempen tänker man då, men "fingerljummet" indikerar ju att det finns rätt stor tolerans. Det har varit varmt men inte hett. Schysst badkarstemp ungefär.

Hur har jag lyckats misslyckas? Jag trodde det var svårare att hålla tillbaka en sån här process än att få igång den.

Någon som har tillräckligt stora erfarenheter av att misslyckas för att kunna gissa vad som är fel?
#2 - 3 april 2010 11:39
När jag körde med mäsk hade jag ungefär den blandningen du har men i bara 0,9 liter vatten och 1 dl socker...så i det stora hela tror jag du har för lite jäst.
#3 - 3 april 2010 12:42
Instämmer angående jästmängden, den kan du dubblera. Men jag tror att det kan vara läckage någonstans som gör att det aldrig bygger upp tillräckligt med tryck.
#4 - 4 april 2010 01:00
Dessutom kan du höja temperaturen på vattnet rejält när du kör torrjäst, kör du dunk>backventil>tvättflaska>reaktor kan det krävas rätt högt tryck för att få igång systemet!
#5 - 4 april 2010 06:39
Starta jästen i ett glas med 40gr vatten. När du ser att ytan börjar resa sig/bubbla så häller du i det i socker/vatten blandningen.

Kör detta recept: (Det gör jag och det funkar kanon!)
5L vatten
2krm torrjäst(spelar ingen roll vilken du tar)
2matskedar vällingpulver
4dl socker
¨
Och nej, Inte mer jäst, helt onödigt..

Ge det 24H, då har mäsken startat. Om du inte får bubblor så garanterar jag läckage på systemet.Hela mitt system står alltid enbart i rumstemp!.
#6 - 4 april 2010 08:21
vad har man mäsk till?
#7 - 4 april 2010 10:42
Det ger koldioxid i akvariet som växterna behöver.
#8 - 4 april 2010 12:15
Tack alla.

Jag slängde i 2 kryddmått jäst till och då drog det ingång nästan omgående.

Med tanke på jästpriserna tror jag att jag nöjer mig med den lösningen.

En ovana jag har som gör mina vänner gråhåriga är att fråga "varför" hela tiden. Men som sagt, jag bryr mig inte i att fatta den här gången, jag nöjer mig med att det funkar. :)

Tack igen alla.

Nu blir nästa grej att hålla koll på pH. Tycks ha sjunkit från runt 7,5 till 6,5. Min mätmetod suger så det kan vara på ett annat sätt, men det här verkar lite väl drastiskt väl?
#9 - 4 april 2010 16:33
jag kör med två 1,5L PET-flaskor. I den första är det bara 1L ljummet vatten där ett halft paket vanlig jäst är upplöst o sen två dl socker. den andra är bara 1L vanlig vatten.

funkar utmärkt för mig
#10 - 4 april 2010 17:17
har ni bilder på era hemmabyggen? :) vore intressant att se :D
#11 - 4 april 2010 18:54
hannesc skrev:
jag kör med två 1,5L PET-flaskor. I den första är det bara 1L ljummet vatten där ett halft paket vanlig jäst är upplöst o sen två dl socker. den andra är bara 1L vanlig vatten.



funkar utmärkt för mig


Vad har du flaskan med bara vatten till?
#12 - 4 april 2010 18:58
JeanM skrev:
Tack alla.



Jag slängde i 2 kryddmått jäst till och då drog det ingång nästan omgående.



Med tanke på jästpriserna tror jag att jag nöjer mig med den lösningen.



En ovana jag har som gör mina vänner gråhåriga är att fråga "varför" hela tiden. Men som sagt, jag bryr mig inte i att fatta den här gången, jag nöjer mig med att det funkar. :)



Tack igen alla.



Nu blir nästa grej att hålla koll på pH. Tycks ha sjunkit från runt 7,5 till 6,5. Min mätmetod suger så det kan vara på ett annat sätt, men det här verkar lite väl drastiskt väl?


extra jäst ska inte spela nån roll för du hade ju bakpulver och det gör att det börjar bubbla direkt helt utan jäst (jag kör dessutom halva den mängden), tror nog mera att du kanske hade nåt minimalt läckage som gjorde att det pyste ut och med extra jäst så får du snabbjäsning så det bubblar även med pyspunka så kolla över din rigg istället ;)

sen torrjäst ska du väl helst blanda upp i riktigt varmt vatten, färsk jäst blandas med fingervarmt vatten så prova en 2-3mm skiva färsk jäst för söta degar i nästa blandning om du vill.
#13 - 4 april 2010 22:13
Antagligen har jag fel, men jästsvamparna behöver väll bara socker? Inte en massa välling o stuff? Bakpulvret gör lösningen svagt basiskt vilket inte borde vara bra?
#14 - 5 april 2010 06:30
välling innehåller protein, vilket gör att svamparna int enbat käkar socker.

Bakpulver/bikarbonat håller PH i schack så svamparna inte dör i förtid pga felaktigt PH.
Dessutom hjälper det till att få dunken att avge koldioxid direkt, innan kulturen har startat. Du slipper MaO en dags stillestånd.
#15 - 6 april 2010 09:56
Vad har du flaskan med bara vatten till?


renar gasen. byggde efter någon DIY på internet. gasen går från mäsken ner i den rena o sen i akvariet. funkar la som bubbelräknare också men jag räknar ju inte ändå;)
#16 - 6 april 2010 10:06
hannesc skrev:
renar gasen. byggde efter någon DIY på internet. gasen går från mäsken ner i den rena o sen i akvariet. funkar la som bubbelräknare också men jag räknar ju inte ändå;)


Ah, som reningsflaska. Då förstår jag. Men ett förslag är att ha två flaskor som du kan låta gå omlott, då förlorar du inte så mycket bubbel när du startar en ny omgång. Så här: http://www.plantswap.se/artiklar/DIYCO2.htm
#17 - 6 april 2010 10:10
avancerat :D låter spännande. mina är ju tok-low-tech. ingen bakventil, ingen timer, ingenting typ. bara bubblar på..dag som natt.
#18 - 6 april 2010 11:02
Bra sätt att kombinera två hobbies... Sätter man kylvattnet från kolonnen till akvariet behöver man ju ingen doppvärmare heller..:) och man kan bygga in automatiskt vattenbyte

Skål....

Undrar om ytterfiltret laddat med aktivt kol funkar bra oxå..:)











Annons