I akvariet med den kokta roten.
Ursäkta, jag var bara lite elak.
Jag tycker det är lite fånigt att koka saker för att få bort bakterier. De flesta bakterier är nyttiga och finns överallt. Om man håller fiskarna för rent, eller använder antibiotika på det sätt som dom lär göra på sina håll på akvariefiskodlingar i Sydostasien, så tappar fiskarna sin naturliga motståndskraft. Det här gäller i princip även för människan, men den debatten tänker jag inte föra här. Men det finns studier som antyder att allergier hos människa kan vara kopplade till att det är för rent när man är spädbarn. Kanske finns t o m en koppling mellan det "syntetiska liv vi för" och närsynthet...? Jag skulle inte bli förvånad om någon lyckas bevisa det.
Det finns lägen när det kan vara en vits att undvika bakterier. Under perioden nylagd rom - frisimmande fiskar så ökar troligen antalet överlevande fiskar markant (beroende på art) ju färre bakterier det finns i vattnet (fast då får man ju även med de svaga individerna som skulle slagits ut i naturen). Från och med att fiskarna är frisimmande så tror jag de har större förmåga att klara sig om det inte är alltför rent. "Smuts" ger bakterier som ger protozoer som är mat åt mycket små fiskar.
Både klar- och svartvattensfiskar lever naturligt i ett vatten med ganska få bakterier (dessutom mycket lite nitrat och andra salter). Men de värdena är svåra att komma ned till i ett akvarium, så ska dom överleva hos oss måste dom nog vänjas vid åtminstone lite stress. Övriga akvariefiskar tål ganska mycket - inte minst i naturen.
"Artificiell" uppfödning av fiskar ger många individer fast svagare och känsligare.
"Ekologisk" uppfödning ger färre starkare individer.
Jag kan inte säga vad som är "rätt" men jag har ju en del åsikter...