Kalcium

#1 - 8 april 2008 13:53
Jag vill prova att göda med Magnesium och Kalcium i mitt växtkar. Experimentera lite för att se om det fungerar bättre/sämre.
Mitt kranvatten innehåller tydligen (från kommunen) 15 mg/l Ca och 3,3 mg/l Mg. GH:t är 2,8. Ratio skall väl vara 1:4 mellan Mg:Ca. Vilka mängder är "lagom"?
Jag funderar på att försöka hålla 20-30 ppm Ca och 5-7,5 ppm Mg. Är det mycket/lite i ett high-tech växtkar? Lagom? :)
Mg doserar jag via MgSO4. Frågan är nu vad som är bäst att få Ca ifrån. Jag har tänkt på CaCl2, men nackdelen är väl då att man får med sig kloret också. Jag har nu snäckor och räkor i karet (som jag vill ha kvar) och dom mår väl inte så bra av kloret. CaCO3 finns ju också, men jag har för mig att jag läst att vattnet blir väldigt dimmigt av det, ? Gärna andra tips om vart man kan få Ca ifrån! Refill for torrbollen finns ju, men då får man väl också med lite annat...
#2 - 8 april 2008 14:27
Jag har kört en del med Torrbollen refill och kan inte säga att jag sett några direkta nackdelar med kloret.

För doseringen har du ju min kalkylator till hjälp om du vill. Knappa in värdet från ditt kranvatten och det önskade totalvärdet för Ca resp Mg.
http://heeke.homeip.net/page/15/
#3 - 8 april 2008 20:46
petar ner lite CaCl2 bland räkor och äppelsnäckor emellanåt och det funkar jättebra. snäckorna har jämnt och fint skal och förökar sig regelbundet.

H.
#4 - 9 april 2008 05:27
Det skall alltså inte vara några problem med kloret som blir "över" ? Blir vattnet väldigt dimmigt av CaCl2 ?
#5 - 9 april 2008 06:15
Nix, klart som vatten:D


Leonard skrev:
Det skall alltså inte vara några problem med kloret som blir "över" ? Blir vattnet väldigt dimmigt av CaCl2 ?
#6 - 9 april 2008 13:02
Det är klorid i magnesium- och kalciumsalterna, inte klor. Cl- är en jon som inte är så farlig om man inte har i så mycket att vattnet smakar salt. Klor är en kemisk förening som är väldigt reaktiv, Cl2. Det är mycket giftigare.
#7 - 9 april 2008 13:31
Jo, det blir ju kloridjoner, men de är alltså inte farliga för räkor och bakterier i de nivåer som jag tänker dosera? Jag antar att vattnet inte kommer smaka salt iaf :)
#8 - 9 april 2008 17:52
Leonard skrev:
Blir vattnet väldigt dimmigt av CaCl2 ?

Nej det blir det inte, men om du löser upp MgSO4 och CaCl2 tillsammans i en mindre mängd vatten blir det dimmigt.
Löser man dom en i taget i samma vatten så brukar det funka fint.
Även om det skulle bli disigt så blir inte vattnet i karet disgt pga den större vattenvolymen.
Guest
#9 - 9 april 2008 20:14
@heeke
Jag som använder din näringskalkylator flitigt skulle behöva hjälp med en sak.
Detta du skriver att man kan lägga in sina egna värden...
Om du kollar mitt kranvatten:
[COLOR=#333333][FONT=Tahoma][FONT=Verdana]Järn : 0.05 mg/l[/FONT][/FONT][/COLOR][FONT=Tahoma]
[FONT=Tahoma][COLOR=#333333]Nitrat : 6,6 mg/l[/COLOR][/FONT]
[FONT=Tahoma][COLOR=#333333]Nitrit : 0,003 mg/l[/COLOR][/FONT]
[FONT=Tahoma][COLOR=#333333]Ammonium : 0,02 mg/l[/COLOR][/FONT]
[FONT=Tahoma][COLOR=#333333]Hårdheten : 16 tyska grader[/COLOR][/FONT]

[FONT=Tahoma][COLOR=#333333]Var lägger jag in dessa värden?[/COLOR][/FONT][/FONT]
[COLOR=#333333][FONT=Tahoma][FONT=Verdana]Fyll gärna i (om det inte är för mycket jobb) mina värden i din kalkylator och gör en Prt Scr och lägg upp bilden här.[/FONT][/FONT][/COLOR]
[COLOR=#333333][FONT=Tahoma][FONT=Verdana]Tror detta kan vara till hjälp för fler här.[/FONT][/FONT][/COLOR]
#10 - 10 april 2008 12:31
Det är bara kranvattenvärden för Mg och Ca som man kan knappa in.
Har man kommunalt vatten har man försumbara nivåer av det du radar upp (förutom hårdheten (GH) som betår av Mg och Ca, men där måste man ha specifierat för resp ämne).
Enklaste sättet för dig med egen brunn och höga nitrat nivåer tex, är att heltenkelt räkna ut önskad nivå minus det du redan har. Så om du siktar på 10ppm NO3 så skriver du in 3.4ppm istället, dvs 10-6.6=3.4
Guest
#11 - 10 april 2008 20:51
@heeke
Jo det är så jag gör redan. :)
Inte så konstigt att inte hittade var jag skulle lägga in dessa värden då.
Bilagor:
#12 - 11 april 2008 07:04
Är det GH eller KH som är på 16 tyska grader? Vad har du för alkalinitet/KH?











Annons