Jag hatar.... (i matväg)

#1 - 7 juni 2009 18:35
Kött
Guest
#2 - 7 juni 2009 18:35
Vrf hatar du kött?

Jag hatar sallad. (kan e.v. äta om det är dränkt i vinäger)
#3 - 7 juni 2009 18:38
Jag klarar inte av konsistensen av kött :(
Tycker nygrillat luktar mumsigt!
Stekt bacon luktar gudomligt gött! men jag klarar inte av konsistensen av det sega.
Varje sommar blir jag så sugen på att försöka ge mig på en god köttbit direkt från grillen...men nope...funkar inte :S
Guest
#4 - 7 juni 2009 19:30
oj, va jobbigt :s
#5 - 7 juni 2009 19:49
Bacon ska vara knaperstekt och är mumma att knapra i sig då.
#6 - 7 juni 2009 19:52
musslor [xx(]
Kjell Fohrman
Administrator
#7 - 7 juni 2009 19:56
Hatar är väl inte rätt ord - men jag gillar i alla fall inte potatis
#8 - 7 juni 2009 20:01
Hatar är väl inte rätt ord - men jag gillar i alla fall inte potatis

Du vet väl om att de ska kokas först ;) :d
Bilagor:
#9 - 7 juni 2009 20:04
Jag har väldigt svårt för potatis också speciellt kokad. Samt musslor eller skaldjur på pizza är ingen favorit. Det värsta är bruna bönor eller löksås som min pappa tvingade mig att äta när jag bodde där.
#10 - 7 juni 2009 20:07
Blodkorv och oliver...jerk!:eek:
#11 - 7 juni 2009 20:12
Vadå hata?

Hatar är väl inte rätt ord - men jag gillar i alla fall inte potatis
Hjälper inte att koka grön potatis Kjell, testat att steka upp gårdagens kokta nypotatis med smör, skorpmjöl och lite flingsalt, eller att göra rårakor på fast vinterpotatis, dom ska serveras med sidfläsk och rårörd lingonsylt, eller varför inte en jansson med finhackad ansjovis, grädde och lök, halvtjockt lager ströbröd och hyvlat kallt smör på toppen, potatissoppa på kalvfond och nyplockad tjock gräslök..

Jag hatade/hatar fortfarande den äckliga kokta levern som serverades på skolmatsbespisningarna under -70 talet!
#12 - 7 juni 2009 20:14
Lever är inte min grej alltså. Sill går också bort!
#13 - 7 juni 2009 20:27
Jag har avnjutit grillade hästskokrabbor, friterade gräshoppor, stekta myrägg, ormsoppa och isländsk surhaj.
Men ketchup klarar jag inte. Bara lukten - för att inte tala om ljudet - får mig att må illa.
#14 - 7 juni 2009 23:03
Barn, barn, ni har inte genomlidit mormors favoritmiddagar; kabeljopudding!
Det är en sufflé på torkad, sedemera blötlagd torsk och potatis. Serveras med skirat smör och är en förolämpning mot mänskligheten i sin äckelhet.
Annars kan jag äta allt utom spicken sill och majonnäs.
#15 - 8 juni 2009 04:03
Roligt att läsa vad alla inte klarar av,för alla har vi våra fix´ider som det är igentligen..:-)Själv klöks jag bara doften av Kokt Blomkål och av kokt Torsk och Lök sås.Och köttet får inte innehålla för mycket synligt Fett då kan jag inte äta det om jag inte skär bort det först...så en Flinta stek blir bara ett frimärke när jag är klart med det....:-)
#16 - 8 juni 2009 04:16
Kokt kött i alla dess former, förstår inte varför jag skall äta de smaklösa trådarna. All smak har ju kokat bort.
#17 - 8 juni 2009 06:56
Jösses Guy, ett riktigt långkok på köttben, morötter, svartpepparkorn, lagerblad och lite salt.

Lyft ur köttbenen efter typ 3 timmars puttrande och in i ugnen på grill tills du fått lite yta och servera med fluffig potatismos och skirat smör..

Den fonden som du sitter på sen kan du ha till vilka såser och sopper som helst för den är guld värd!
#18 - 8 juni 2009 07:07
Men ketchup klarar jag inte. Bara lukten - för att inte tala om ljudet - får mig att må illa.

Om ketchupen ger ifrån sig ljud är det dax att förpassa den till soporna innan den anfaller.
Brysselkål och broccoli är vidriga. Ostron och musslor ser äckliga ut helt enkelt. Liknar något slemmigt snorklumpaktigt.
#19 - 8 juni 2009 07:12
Jag gillar det mesta utom, lever, ostron och sniglar. Fettet på kött går också bort
#20 - 8 juni 2009 07:50
Finns mycket jag inte klarar av att äta. Nummer ett på den listan är surströmming... Lever, ärtsoppa och kokta grönsaker är annat jag avskyr. Det är mest lukterna som gör att jag inte äter vissa maträtter. Mina ancistrusar får bara brysselkål kvällen före vattenbytet varannan vecka, då jag tycker hela hemmet blir att stinka. [:o]
#21 - 8 juni 2009 08:24
Jisses, Gaffel! Du får då snålvattnet att rinna till må jag säga! Oh, vilka kulinariska höjdpunkter du serverar!

Ja, skulle jag hamna på en öde ö och bara få äta en sorts mat resten av min tillvaro där så skulle det bli potatis i alla de former!

Själv har jag ytterst svårt för frukt i mat - typ banan på pizza, eller sån där flygande jakobsson, eller vad fasen det heter, med mandarinklyftor och annat krafs i - frukt är ju annars gudomligt, för sig.

Sedan måste jag applådera Patrik Steen för det underbara ordet; Klöks - jag använder detta ord själv och ingen här i stan fattar vad det betyder - kan vara dialektalt, då min mormor och morfar kom från blekinge - och det är väl från dom jag plockat upp det!
:)
#22 - 8 juni 2009 09:27
eriahl skrev:
Om ketchupen ger ifrån sig ljud är det dax att förpassa den till soporna innan den anfaller.

"" target="_blank">Så tycker tyvärr inte alla.

eriahl skrev:
Brysselkål och broccoli är vidriga. Ostron och musslor ser äckliga ut helt enkelt. Liknar något slemmigt snorklumpaktigt.

Ostron gillade jag förut, men efter att ha blivit serverad molluskerna på thailändsk vis - en plastskål med 60-70 ostron utan skal, som en gråbrun, levande gröt - känns de inte lika delikata.
#23 - 8 juni 2009 09:29
Ja enda sättet att få ner varm ananas är om den är nyflamberad i rörsockerlag och cognac serverad till vanlig billig jädra vaniljglass!
#24 - 8 juni 2009 09:30
Gaffel skrev:
Ja enda sättet att få ner varm ananas är om den är nyflamberad i rörsockerlag och cognac serverad till vanlig billig jädra vaniljglass!


Just så!:)
#25 - 8 juni 2009 10:12
Äter allt! Om jag får välja bort något så är det frukt i varm mat! Efterrätt är efterrätt..Speciellt bananer blir blääää.
Flamberad ananas ala Gaffel slinker gärna ner..:d
#26 - 8 juni 2009 10:47
tupptestiklar i en soppa som ser ut som rinnig chiliconcarne kan jag vara utan.

marinerat rått kohjärta kan jag oxå vara utan.

kycklingfötter kan folk behålla för sig själv.


Annars går det mesta ner,,,,bara jag inte vet vad det är.

Men jag kan hålla med om att frukt i mat är helfel.
Serveras jag det, så äter jag först upp "maten", och sedan frukten.
Intalar mig då att jag har fått dessert på köpet.

.
Bilagor:
#27 - 8 juni 2009 10:56
Brunkål och rödkål framkallar klökningar närsomhelst!!!
Kokt potatis e ingen höjdare heller!
Men nåt som jag verkligen hatar e hårstrå i vilken mat somhelst, kan sabba hela middan!! [:-124][:-124]
#28 - 8 juni 2009 10:57
Kensa skrev:






Annars går det mesta ner,,,,bara jag inte vet vad det är.



Men jag kan hålla med om att frukt i mat är helfel.

Serveras jag det, så äter jag först upp "maten", och sedan frukten.

Intalar mig då att jag har fått dessert på köpet.



.

Kunde inte sagt det bättre själv! [:-106]
#29 - 8 juni 2009 11:15
NIC skrev:


Men nåt som jag verkligen hatar e hårstrå i vilken mat somhelst, kan sabba hela middan!! [:-124][:-124]


Sånt får man räkna med som piff, när man är frisör och även har 4 katter o 2 hundar:D:D:D
#30 - 8 juni 2009 11:19
NIC skrev:
Brunkål och rödkål framkallar klökningar närsomhelst!!!


Lökringar heter det väl ? :confused::d
Jag tycker om all kål, fast grönkål är favoriten.
Kan hålla med om att det luktar inte gott vid tillagningen, men då behöver man inte vara hemma.
#31 - 8 juni 2009 14:31
Guy Palm skrev:
Kokt kött i alla dess former, förstår inte varför jag skall äta de smaklösa trådarna. All smak har ju kokat bort.
Håller helt med Guy glömde nämna det själv;)
#32 - 8 juni 2009 19:23
Mumin skrev:
Barn, barn, ni har inte genomlidit mormors favoritmiddagar; kabeljopudding!

Det är en sufflé på torkad, sedemera blötlagd torsk och potatis. Serveras med skirat smör och är en förolämpning mot mänskligheten i sin äckelhet.

Annars kan jag äta allt utom spicken sill och majonnäs.


Känns som om du menar Kabeljauwpudding (kabeljauw = torsk på holländska) :d håller med om att det inte är någon hit. lika illa som lutfisk...

annars gillar jag inte lever i någon form, grönsaker e bara smaklösa och mättar inget men jag äter dom endå...ibland :P
#33 - 8 juni 2009 19:38
potatis gör ingen nytta för mig, jag kan äta potatis och fortfarande vara hungrig.
Hatar är väl inte rätt ord - men jag gillar i alla fall inte potatis
#34 - 8 juni 2009 19:40
hahaha, ljudet av ketchup *fniss* får mig alltid att skratta.
Ketchup i maten är som att duscha med regnkappa på.

Jag har avnjutit grillade hästskokrabbor, friterade gräshoppor, stekta myrägg, ormsoppa och isländsk surhaj.

Men ketchup klarar jag inte. Bara lukten - för att inte tala om ljudet - får mig att må illa.
#35 - 8 juni 2009 19:43
det vattnar i min mun! :D Jag ser lite ut som Homer när han tänker på sina munkar;)

Gaffel skrev:
Ja enda sättet att få ner varm ananas är om den är nyflamberad i rörsockerlag och cognac serverad till vanlig billig jädra vaniljglass!
#36 - 8 juni 2009 20:02
Svamp Avskyr svamp. Svamp är inte mat det är en sjukdom.
Älskar matlagning och experimenterar gärna med udda saker men svamp smakar unken disktrasa eller nått.
Lutfisk är också vidrigt
#37 - 8 juni 2009 20:07
lutfisk, surströmming (vem tycker rutten fisk är delikatess?) annars gillar jag det mesta :D
Tycker om att smaka på nya saker och prova nya maträtter. Jag är den som vill gå till nya spännande matrestauranger där de inte säljer plankstek, sambon tycker det är läskigt med nya maträtter. hahaha
Bilagor:
#38 - 9 juni 2009 07:47
Flundra och sjömansbiff, samt en del mysko skolmat får mig att kräkas :| Synligt fett i kött äcklar mig också (knaparstekt bacon slinker dock ner utan problem :p). Kryddor är inget för mig heller.
#39 - 9 juni 2009 07:54
-.
#40 - 9 juni 2009 08:25
Nubi skrev:
Kött


Så jävla korkad tråd...

Hur står det till i pallet när man driftar sig till att skriva att man hatar mat, när en stor del av världens folk svälter?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Empati
#41 - 9 juni 2009 09:01
Tja, det är nog inte mer fel på empatin när man diskuterar vad man inte gillar för mat än när man väljer att lägga tusentals kronor på sin hobby när man hade kunnat skänka pengarna till välgörande ändamål...
#42 - 9 juni 2009 09:08
Rambo skrev:
Tja, det är nog inte mer fel på empatin när man diskuterar vad man inte gillar för mat än när man väljer att lägga tusentals kronor på sin hobby när man hade kunnat skänka pengarna till välgörande ändamål...


Ska vi bo i grottor också, jag menar för att visa empati?
#43 - 9 juni 2009 09:42
Hej!

jag tycker väl inte om all mat men hatar något kan jag inte säga att jag gör.

Måste dock be Gaffel om ursäkt, har jag sagt något ovänligt till honom ber jag tusen gånger om ursäkt. Har man så god smak när det gäller mat kan han helt enkelt inte vara annat än en bra karl :D

Tobbe
#44 - 9 juni 2009 10:31
Ouscazz skrev:
Så jävla korkad tråd...



Kan i viss mån hålla med dig, Mats... men jag tycker ändå det är intressant att liksom få "titta in" i andra männskors medvetanden - och förundras över att just föda - och smak för föda - kan få så vitt skilda uppfattningar.
Om vi tar kokt kött till exempel (och bortser från att vegetarianer helt enkelt inte vill eller kan äta kött) så torde det vara ganska självklart att om man lägger några grytbitar högrev från nöt i helt okryddat vatten och kokar detta, blir ganska smaklöst. Jag har faktiskt inte smakat kokt kött som är tillrett på det viset - men kan tänka mig att det de facto inte "smakar" speciellt mycket - förutom en naturligt köttig grundsmak. Men, nu kokar man ju inte kött på det viset och sålunda smakar kokt kött som det man kokar det i - fond med otaliga varianter av kryddningar - tänk dillkött eller varför inte en fin standard; Kalops! Kan det ens finnas någon som tycker att ett väl kokat köt som ingår i någon av dessa rätter inte smakar gott? Jo, det finns det uppenbarligen - Gott så! Smaken är fri och personlig!
Men visst är det ändå ganska intressant att ta del av hur olika vi människor uppfattar smaker och konsistenser.
Vad som jag däremot tycker är frapperande är att ingen ännu har sagt att de tycker att t.ex. McDonalds är oätligt. För min egen del kan jag säga att själva "smaken" på en BigMac kanske just i tuggögonblicket smakar rätt gott - men då jag vet att den typen av mat inte ens är tjänlig för kloakorganismer och är direkt livsfarlig för människokroppen - så kan jag inte säga att det smakar bra - utan är skitmat som jag "hatar".

Jag skulle samtidigt vilja höja en röst för att fler människor faktiskt lär sig laga mat - det är ju endast då man har någorlunda koll på vad man stoppar i sig! Och så smakar ju egen tillagad mat absolut bäst!:)
#45 - 9 juni 2009 10:41
Det bästa som finns är att laga mat! Jag älskar att laga starka maträtter.
Grillad skaldjur som legat i marinad (hemmagjord) mumma!!

Jag måste vara riktigt hungrig om jag ska till Mc donkan eller andra skräp restauranger.Är det fler som får en form av slemhosta efter att ha ätit på mcDonalds?
Jag får slemhosta oavsett vilken hamburgerställe jag är på. Har ännu inte kommit fram till vad det är som gör att man får slemhostan. Om det är hambrugaren eller om det är pommesen....ngn som vet?

Edit: sambon sög i matlagningen när vi träffades. men efter 5 år börjar han att slå mig i matlagning. Han måste däremot gå efter recept. Vilket blir kanooon gott :D
#46 - 9 juni 2009 17:44
Ananas och melon, jag har aldrig tyckt om det. Jag spottade ut det när jag fick det i barnmat som liten. Jag är tveksam till om jag skulle klara äta det i en överlevnadssituation.

I övrigt tycker jag inte om kött och äter därför inte det.
#47 - 9 juni 2009 18:08
Tja, korkad tråd eller inte. när Ouscazz har slutat konsumera som en standardvästerlänning, så kan han komma igen.
Att jag hatar kabeljopudding, spicken sill och majonnäs, påverkar inte världssvälten ett enda dugg. Jag köper det inte, och därmed slänger jag det inte heller
Vill man påverka svälten i världen så är det lokalt producerad mat, som man äter upp, som gäller.
Vilket också är klimatsmart.
Att t ex dricka kaffe som inte är organiskt OCH rättviseproducerat är att lägga beslag på goda jordar som kunde användas till matproduktion. En stor del av svältkatastroferna på Afrikas horn beror på att bönderna har tvingats lämna sina goda jordar till kaffeproducerande storbolag, och tvingas odla jordar som är mindre lämpade för matproduktion.
Så länge jag inte bidrar till DET så tar jag mig friheten att hata torkad torsk! Så det så.
Guest
#48 - 9 juni 2009 19:01
Tror heller inte afrika eller andra fattiga länder vill ha kabeljopudding låter äckligt som fan.
#49 - 10 juni 2009 08:10
ja lukten av kabeljopudding är inte heller så lockande :S
#50 - 13 juni 2009 21:56
Te.
Kan man komma på någon äckligare dryck! Blaskigt, smaklöst, varmt vatten. Usch, jag får kväljningar av det.
#51 - 13 juni 2009 22:03
Surströmming luktar inte gottigottgott. Äter man sånt kan väl en sur-id slinka ner lika bra. Hittade delikatessen på ca 35cm i en fälla. Jäst och mumsig
#52 - 14 juni 2009 06:36
Ouscazz skrev:
Så jävla korkad tråd...



Hur står det till i pallet när man driftar sig till att skriva att man hatar mat, när en stor del av världens folk svälter?



http://sv.wikipedia.org/wiki/Empati


Skönt att någon sa det så slapp jag göra en användare bara för den sakens skull. / Gabbi
#53 - 14 juni 2009 06:38
Skönt att någon sa det så slapp jag göra en användare bara för den sakens skull. / Gabbi

Löjligt!
#54 - 14 juni 2009 06:39
Narii skrev:
Tror heller inte afrika eller andra fattiga länder vill ha kabeljopudding låter äckligt som fan.


Att skämta om mat är nog ett privilegium som bara mätta har.
#55 - 14 juni 2009 06:43
Att skämta om mat är nog ett privilegium som bara mätta har.

Helt ärligt, varför ta detta på så fullkomligt allvar?? Det är en tråd som handlar om vilken mat man inte tycker om...
Tycker du om ALL mat!?
#56 - 14 juni 2009 06:44
Att skämta om mat är nog ett privilegium som bara mätta har.


Ja och rika skämtar om fattiga ;)
#57 - 14 juni 2009 09:09
Att skämta om mat är nog ett privilegium som bara mätta har.


Eller så kan man lägga beslag på en stor del av världens resurser med kameror och datorer, låta bli att skämta om det, men tror du det inte har effekt på världens ojämlika resursanvändning i alla fall?

Hänvisar för övrigt till mitt inlägg ovan.

Sluta tramsa, och sluta vara så förbannat självgoda!!
#58 - 14 juni 2009 11:23
Kom en nått mer jag inte tycker om: Frystorkad sej i tomatsås, en riktigt vidrig maträtt som ingår i de dygnsportioner som svenska försvaret använder. Den är särskilt oaptitlig när man äter den i ett glödhett land i tropiska delarna av afrika.
Att man inte tycker om viss mat är knappast brist på empati för svältande människor. Vi har en levnadssituation där vi kan välja vad vi vill och inte vill äta. Välj att äta den mat du tycker är god och välj mat som är så miljövänlig du kan.
Vill du göra nån verklig nytta så åk som volontär med en hjälporganisation eller sök till försvarsmaktens utlandsstyrka.
#59 - 14 juni 2009 11:24
För ngn som tycker om surströmming måste det ha vattnet i munnen på de ;)......måste ha luktat kanongott!
eriahl skrev:
Surströmming luktar inte gottigottgott. Äter man sånt kan väl en sur-id slinka ner lika bra. Hittade delikatessen på ca 35cm i en fälla. Jäst och mumsig
#60 - 14 juni 2009 11:27
Blandas detta frystorkad maten du pratar om i vatten?? All form av frystorkad mat i påse är inte gott!!
Vi köpte med oss frystorkad mat som man häller varm vatten i och skakar om när vi var ute och tältade. Jag tog två tuggor och sen tog det stopp.

MEN! jag tror att det smakar gott om man inte har ätit något på flera dygn! t.om surströmming slinker ner om man inte har ätit ngt på flera dygn.

Rambo skrev:
Kom en nått mer jag inte tycker om: Frystorkad sej i tomatsås, en riktigt vidrig maträtt som ingår i de dygnsportioner som svenska försvaret använder. Den är särskilt oaptitlig när man äter den i ett glödhett land i tropiska delarna av afrika.

Att man inte tycker om viss mat är knappast brist på empati för svältande människor. Vi har en levnadssituation där vi kan välja vad vi vill och inte vill äta. Välj att äta den mat du tycker är god och välj mat som är så miljövänlig du kan.

Vill du göra nån verklig nytta så åk som volontär med en hjälporganisation eller sök till försvarsmaktens utlandsstyrka.
#61 - 14 juni 2009 12:32
Sill i dem olika smakerna, typ senaps sill och sådana.. Spenat och makrill
#62 - 14 juni 2009 12:53
åååh sill som är så gott speciellt senapssill :D
#63 - 14 juni 2009 15:25
Mumin skrev:
Eller så kan man lägga beslag på en stor del av världens resurser med kameror och datorer, låta bli att skämta om det, men tror du det inte har effekt på världens ojämlika resursanvändning i alla fall?



Hänvisar för övrigt till mitt inlägg ovan.



Sluta tramsa, och sluta vara så förbannat självgoda!!


Fast det handlar inte om att inte få ha resurser själva, utan om att vara glad och tacksam för dom resurser man har.
#64 - 14 juni 2009 15:32
NIC skrev:
Helt ärligt, varför ta detta på så fullkomligt allvar?? Det är en tråd som handlar om vilken mat man inte tycker om...

Tycker du om ALL mat!?


Det finns mat jag hellre äter än annan mat, men jag betraktar mat väldigt respektfullt. Har nyss rest i ett svältdrabbat land och jag försökte verkligen äta allt jag fick med ett leende på läpparna, fastän det var sådan mat som jag absolut inte hade valt i Sverige.

(Fortfarande Gabbi som skriver...)
Guest
#65 - 14 juni 2009 15:35
Får ja fråga vrf de inte finns nån "rädda-barnen" kassa i akvarielagret? Borde väl inte va så svårt o fixa fram?

(om de nu är du som jobbar där..)
#66 - 14 juni 2009 17:37
Det finns mat jag hellre äter än annan mat, men jag betraktar mat väldigt respektfullt. Har nyss rest i ett svältdrabbat land och jag försökte verkligen äta allt jag fick med ett leende på läpparna, fastän det var sådan mat som jag absolut inte hade valt i Sverige.



(Fortfarande Gabbi som skriver...)


När jag jobbade för Världsbanken i Tanzania berättade en av våra inhemska medarbetare om när USA via FN skickade majs som bistånd. Det var bara det att den majsen var gul, och det betraktade befolkningen som kreatursföda. Ugali, majsgröten man äter som basföda görs på vit majs. Så ja, även i andra delar av välden finns det mat man inte äter.
I Indien, som ju har en stor del mycket fattiga människor anses det som en självklar del av gästfriheten att sätta fram mat som gästen uppskattar. Att sitta tyst, men ändå inte uppskatta maten anses oförskämt. Värdfolket vill bjuda på något som gästen verkligen tycker om. När jag reste där, gick mitt rykte före mig att jag föredrog milt kryddad mat. Jag fick alltid en egen skål med mild (nåja!) mat till den gemensamma risskålen.

Att vi äter kräftor i Sverige tyckte de var otroligt äckligt, de är ju asätare enligt dem, och därför oätliga. Att jag lovade att bjuda min tolk på kräftor om han kom till Sverige någon gång, fick honom att svära på att aldrig sätta sin fot här. Med ett stort garv. Vi hade många diskussioner om olika synsätt i våra länder bl a detta med maten, gästfrihet osv.

Så jag tycker att det är med förlov sagt otroligt larvigt att kritisera den här tråden med hänvisning till världssvälten. Folk i andra länder är inte särskilt olika oss, de har också individuella smaklökar precis som vi. De ratar också mat de inte gillar om de har möjlighet. Skulle vi som skrivit i den här tråden hamna i en svältsituation så kommer vi äta både sill, kött och kabeljopudding om det är det som bjuds och skölja ner det med te.

Tills dess kan vi vara precis som resten av världen och glädjas åt våra olika smaklökar. Utan att bli skrivna på näsan för det.
#67 - 15 juni 2009 07:41
Narii skrev:
Får ja fråga vrf de inte finns nån "rädda-barnen" kassa i akvarielagret? Borde väl inte va så svårt o fixa fram?



(om de nu är du som jobbar där..)

Har funderat på det också, är man medveten så är man! ;)
Bilagor:
#68 - 15 juni 2009 07:43
mumin skrev:
när jag jobbade för världsbanken i tanzania berättade en av våra inhemska medarbetare om när usa via fn skickade majs som bistånd. Det var bara det att den majsen var gul, och det betraktade befolkningen som kreatursföda. Ugali, majsgröten man äter som basföda görs på vit majs. Så ja, även i andra delar av välden finns det mat man inte äter.

I indien, som ju har en stor del mycket fattiga människor anses det som en självklar del av gästfriheten att sätta fram mat som gästen uppskattar. Att sitta tyst, men ändå inte uppskatta maten anses oförskämt. Värdfolket vill bjuda på något som gästen verkligen tycker om. När jag reste där, gick mitt rykte före mig att jag föredrog milt kryddad mat. Jag fick alltid en egen skål med mild (nåja!) mat till den gemensamma risskålen.



Att vi äter kräftor i sverige tyckte de var otroligt äckligt, de är ju asätare enligt dem, och därför oätliga. Att jag lovade att bjuda min tolk på kräftor om han kom till sverige någon gång, fick honom att svära på att aldrig sätta sin fot här. Med ett stort garv. Vi hade många diskussioner om olika synsätt i våra länder bl a detta med maten, gästfrihet osv.



Så jag tycker att det är med förlov sagt otroligt larvigt att kritisera den här tråden med hänvisning till världssvälten. Folk i andra länder är inte särskilt olika oss, de har också individuella smaklökar precis som vi. De ratar också mat de inte gillar om de har möjlighet. Skulle vi som skrivit i den här tråden hamna i en svältsituation så kommer vi äta både sill, kött och kabeljopudding om det är det som bjuds och skölja ner det med te.



Tills dess kan vi vara precis som resten av världen och glädjas åt våra olika smaklökar. Utan att bli skrivna på näsan för det.

[:-106]
#69 - 16 juni 2009 10:03
Halleluja, Amen! *skratt*

Mumin skrev:
När jag jobbade för Världsbanken i Tanzania berättade en av våra inhemska medarbetare om när USA via FN skickade majs som bistånd. Det var bara det att den majsen var gul, och det betraktade befolkningen som kreatursföda. Ugali, majsgröten man äter som basföda görs på vit majs. Så ja, även i andra delar av välden finns det mat man inte äter.

I Indien, som ju har en stor del mycket fattiga människor anses det som en självklar del av gästfriheten att sätta fram mat som gästen uppskattar. Att sitta tyst, men ändå inte uppskatta maten anses oförskämt. Värdfolket vill bjuda på något som gästen verkligen tycker om. När jag reste där, gick mitt rykte före mig att jag föredrog milt kryddad mat. Jag fick alltid en egen skål med mild (nåja!) mat till den gemensamma risskålen.



Att vi äter kräftor i Sverige tyckte de var otroligt äckligt, de är ju asätare enligt dem, och därför oätliga. Att jag lovade att bjuda min tolk på kräftor om han kom till Sverige någon gång, fick honom att svära på att aldrig sätta sin fot här. Med ett stort garv. Vi hade många diskussioner om olika synsätt i våra länder bl a detta med maten, gästfrihet osv.



Så jag tycker att det är med förlov sagt otroligt larvigt att kritisera den här tråden med hänvisning till världssvälten. Folk i andra länder är inte särskilt olika oss, de har också individuella smaklökar precis som vi. De ratar också mat de inte gillar om de har möjlighet. Skulle vi som skrivit i den här tråden hamna i en svältsituation så kommer vi äta både sill, kött och kabeljopudding om det är det som bjuds och skölja ner det med te.



Tills dess kan vi vara precis som resten av världen och glädjas åt våra olika smaklökar. Utan att bli skrivna på näsan för det.
#70 - 16 juni 2009 22:31
efter att ha stått och stekt 20 kg panerad kolja så kommer jag hata den ett tag, annars är det rätt gott...
#71 - 16 juni 2009 23:22
På Shetlandsöarna kunde man beställa kokt kolja med banan till frukost. Ingen höjdare.
Fisk är i allmänhet gott men inte med frukt, det blir lätt lite kvalmigt sött.
Jag har svårt för starka kryddor, vill gärna känna matens egen smak.
#72 - 16 juni 2009 23:27
jag stod en hel sommar och gräddade våfflor på Skansen. Jag fick nog av våfflor. Kan äta en eller två under ett år.
Guest
#73 - 16 juni 2009 23:59
Nu blev ja sugen på våfflor..
#74 - 17 juni 2009 11:54
Våfflor är gott, speciellt homemade från scratch.
#75 - 17 juni 2009 19:32
Numera äter jag sällan våfflor med sylt och grädde, men om man har lite mersalt i smeten och inget socker kan det vara gott med lite romröra på.
#76 - 17 juni 2009 19:36
romröra har jag inte testat men jag har alltid en tsk extra salt. :) Grädden är sött och sylten är sött, så man behöver ngt som balanserar det hela :)

Sambon är kanon duktig på att göra pannkakor med olika fyllningar, dvs amerikanska pannkakor med blåbär/hallon i smeten :) så gött!
Guest
#77 - 17 juni 2009 19:38
Nu är våfflorna klara! byebye!
#78 - 17 juni 2009 19:44
smarrigt!!
Narii skrev:
Nu är våfflorna klara! byebye!
#79 - 17 juni 2009 23:28
Hamburgare från donken är ingen höjdare;)
Fast jag äter i princip all SORTS mat. Däremot får den ju inte vara förjävligt tillagad bara för det.
#80 - 18 juni 2009 06:48
Donken, det är bara nödmat, som man äter om inget annat finns till buds, eller om man har extremt bråttom.
En hemlagad hamburgare däremot, med min egen dressing, fint strimlad silverlök mm, det är göttigött det. Tupperware har (hade?) en hamburgerpress, som gör att egna hamburgare håller sig platta på grillen, och inte böjer sig till köttbullsimitationer, den är smart.
#81 - 18 juni 2009 14:31
Ska man köpa hamburgare ska det vara från MAX! Annars duger det med en cheeseburgare på donkan, men jag får alltid en hemsk slemmig rethosta efteråt. Ngn annan som får det??

Mumin! Att få hamburgaren (köttet, som man gör själv av köttfärs!) platt på grillen är enkelt, tegelsten inlindad i frigolit :)
Guest
#82 - 18 juni 2009 16:04
Blä för max haha! Nä burgerking!
#83 - 18 juni 2009 21:16
Tegelsten i frigolit, hmmm, det låter det.....
#84 - 18 juni 2009 21:41
Narii skrev:
Blä för max haha! Nä burgerking!

Tvärtom föfan!!! ;)
Guest
#85 - 18 juni 2009 21:44
Max här i sthlm smakar skit iaf. Burgerking har äkta grillsmak :p
#86 - 18 juni 2009 22:47
Jag själv här i Gbg smakar riktigt gott!:D
Guest
#87 - 18 juni 2009 23:21
MaxB skrev:
Jag själv här i Gbg smakar riktigt gott!:D

Oki, får väl testa det nångång då. Men då vill jag ha gura till....:d
#88 - 19 juni 2009 09:39
Mumin skrev:
Tegelsten i frigolit, hmmm, det låter det.....


Du låter skeptisk! Jo, du lindar in något stort och tungt så man får köttet platt och det enklaste är en tegelsten (har en liten tegelsten) som jag lindat runt i frigolit. Funkar kanoners!! :D
#89 - 19 juni 2009 09:40
För en gång skull är vi eniga om ngt :p
NIC skrev:
Tvärtom föfan!!! ;)
#90 - 19 juni 2009 09:45
Narii skrev:
Max här i sthlm smakar skit iaf. Burgerking har äkta grillsmak :p


Har aldrig varit på en BK där det inte luktar som gammal fett. BK's pommes smakar skiiit och köttet är aldrig genomsgrillad! Oljan de anv. till pommesen den luktar gammal fett äckligt. Går jag förbi en Burger King håller jag andan.
#91 - 21 juni 2009 18:29
Blodpudding
#92 - 21 juni 2009 19:13
Jag var den enda i skolan som gillade fiskpudding och fiskbullar i hummersås!
#93 - 21 juni 2009 19:31
OT:Fiskbullar slapp vi men fiskpuddingen med skirat smör.. Mmmmm..
Håll er till ämnet! :D
#94 - 21 juni 2009 19:59
Off topic:ååh skirat smör, hade jag glömt bort, mumma! Översta delen på fiskpuddingen som var lite bränt var gudomligt gött!

Varför kan man aldrig tillaga samma fiskpudding som man fick i skolan??
#95 - 21 juni 2009 22:00
Fiskpudding är ett fult ord!!
Blodpudding kan vara gott om den är rätt tillagad. dvs med bacon och stekta äppelklyftor.
#96 - 23 juni 2009 14:57
Om man inte lagar hamburgaren själv så köper man den på en bra lokal korvmoj. Allra bäst är Fete Gretas i Halmstad (enligt vissa heter den Nyhemsgrillen, men bara för att det står det på skylten så är det inte så...)
BK och Max tycker jag är samma någorlunda ätbara skit medans McD är ett hån mot min gom.
#97 - 24 juni 2009 20:05
Rambo skrev:
Om man inte lagar hamburgaren själv så köper man den på en bra lokal korvmoj. Allra bäst är Fete Gretas i Halmstad (enligt vissa heter den Nyhemsgrillen, men bara för att det står det på skylten så är det inte så...)

BK och Max tycker jag är samma någorlunda ätbara skit medans McD är ett hån mot min gom.


Rambo! Finns kebabhuset fortfarande kvar i Halmstad?
Jag var i Halmstad för 5 år sen och då var jag och åt på ett ställe som hette kebabhouse.
#98 - 25 juni 2009 14:55
Jag är nästan säker på att det finns kvar :) Är väl det som ligger i korsningen Brogatan Karl XI:s väg under kina resturangen?
#99 - 25 juni 2009 17:16
Tacos är något som jag aldrig gillat, kan vara pga alla grönsaker....
#100 - 25 juni 2009 18:45
Man kan äta tacos utan grönsaker :)
Toushiro skrev:
Tacos är något som jag aldrig gillat, kan vara pga alla grönsaker....
#101 - 25 juni 2009 18:46
Hehe, kommer ihåg att det låg vid en korsning, stor väg på framsidan av restaurangen. Tror att om man fortsatte gå fram (har rest. bakom en) så kommer man fram till torget...är dock inte 100.
Kul att det finns kvar.

Rambo skrev:
Jag är nästan säker på att det finns kvar :) Är väl det som ligger i korsningen Brogatan Karl XI:s väg under kina resturangen?
#102 - 25 juni 2009 19:14
Tacokrydda innehåller spiskummin som jag tycker smakar gamla kalsonger ungefär.
Dessutom har jag aldrig lyckats äta eländet utan att drälla ut hälften. Föredrar min köttfärs äten med gaffel och kniv, som folk.
#103 - 25 juni 2009 19:39
Mumin skrev:
Tacokrydda innehåller spiskummin som jag tycker smakar gamla kalsonger ungefär.



En liten undran. HUR vet du hur såna smakar? Lite speciella matvanor?
#104 - 25 juni 2009 22:42
eriahl skrev:
En liten undran. HUR vet du hur såna smakar? Lite speciella matvanor?


Nä, inte mer speciella än de flestas, men jag har två tonårssöner och en man och det är jag som sorterar tvätten.......och alla som har/har haft tonårskillar kanske vet att det där med personlig hygien inte alltid är en högprioriterad aktivitet.....
#105 - 26 juni 2009 01:03
Narii skrev:
Blä för max haha! Nä burgerking!


Max brann ner här idag. 100 M från mitt jobb (korvgubben). Det resulterade i att alla kom och åt hos oss istället :p

F.ö. gillar jag inte surströmming. Surprise?
Guest
#106 - 26 juni 2009 01:12
eriahl skrev:
En liten undran. HUR vet du hur såna smakar? Lite speciella matvanor?

Tack för att du frågade, jag undrade med....:D;)
#107 - 26 juni 2009 08:52
Nubi skrev:
Kött


Indeed. Jag hatar kött.
#108 - 26 juni 2009 09:03
Anettejt skrev:
Tack för att du frågade, jag undrade med....:D;)


Okej, okej, okej, bara för att det är ni då!!

Ta ett par normalanvända herrkalsonger, helst bomull, men en viss syntetinblandning kan accepteras. Klippa av resåren, den kan sedan användas för att smaksätta såsen.
Smält en klick smör i en stekgryta eller traktörpanna, bryn kallingarna noga på alla sidor, tillsätt ca en matsked kalvfond, späd med lite sherry till det täcker botten på pannan. Salt behövs inte men några svartpepparkorn och ev. ett lagerblad kan tillsättas. Skala ett par tre hela vitlökar, skala en bit morot, lite palsternacka och gärna en potatis för att få en simmig sås.
Skall fillingarna ätas som tacos kan man hacka en jalapeno och grovriva en ingefärabit och låta koka med.

Låt så plagget sakta sjuda till lagom mörhet. Ha gärna på köksfläkten på under tiden för att undvika oväntat besök av hälsovårdsnämnden. Om odören blir mycket besvärande kan man öppna en surströmmingsburk som avledande manöver. Rör då och då, så att kalsipperna inte bränner vid, späd med mer sherry om det behövs. Har man en god whisky hemma, så kan den göra underverk, om man tar den invärtes. Men det går även att använda T-röd och en Skogaholmslimpa.

Mot slutet fiskar man upp rotsakerna ur såsen, tar försiktigt upp desouserna och skär upp dem. Lägg tillbaka i såsen och servera med t.ex gräddstuvad kirskål eller odört. Ris passar inte alls till utan ta hellre pressad potatis.
Anticimex kan med fördel anlitas för kökssaneringen efteråt.

Denna rätt gör alltid succé, särskilt på herrmiddagar med dans.
Guest
#109 - 26 juni 2009 12:31
@Mumin :d:d:d

Kan inte detta vara den perfekta rätten att servera din ex make på vid oväntat besök? (OBS, att man dricker whiskyn sj)
#110 - 26 juni 2009 18:15
Synd bara att man inte har något ex....(än!!), självklart ska man ta whiskyn själv!!!!
#111 - 28 juni 2009 19:50
Whiskey som har lite rökig smak, med två isbitar i det är Gött =)
#112 - 28 juni 2009 19:59
Synd att döva smaken med is, en liten anings vanligt vatten ska det vara och apropå sprit så tycker jag att konjak smakar kräks, nån som undrar hur jag vet det, nu då.......??!!?
Guest
#113 - 28 juni 2009 20:50
Mumin skrev:
och apropå sprit så tycker jag att konjak smakar kräks, nån som undrar hur jag vet det, nu då.......??!!?

Ja faktiskt! :d:p
(Du kan ju inte bara slänga ur dig sådana där meningar som gör en grymt nyfiken hela tiden)
#114 - 29 juni 2009 22:14
Här trodde man att ni skulle räkna ut det hela själv!!!
Blir aldrig magsjuk, men nån gång har det ju hänt att viss dryckjomkommit i retur, och då kan man enkelt konstatera att konjagaren smakar likadant på uppväg, som nerväg.
Sånt kallas empirisk erfarenhet,eller att lära för livet.........
#115 - 30 juni 2009 04:49
Johanski skrev:
F.ö. gillar jag inte surströmming. Surprise?

Du är ju lite special ;) :p Surströmming är hur gott som helst!

Något jag verkligen hatar är squash/zuccini. Äcklig smak, konsistens som rutten gurka och det gnisslar när man försöker tugga på det halkiga skalet ..
#116 - 30 juni 2009 19:33
på tal om att mat gnisslar, någon som har ätit halloumi? (stavning) Kall och varm så gnisslar det om ostbiten när man äter den....säger inte att det är oaptitligt =)

Dahlberg- du har inte ätit zuccini som den bör ätas, dvs EJ rååå :P
#117 - 30 juni 2009 19:35
Mumin- jag är ny på whisky och jag gillade smaken när isbitarna tog bort lite av den starka whisky smaken. En dag ska jag lära mig att dricka utan is och vatten...en dag =)

Mumin skrev:
Synd att döva smaken med is, en liten anings vanligt vatten ska det vara och apropå sprit så tycker jag att konjak smakar kräks, nån som undrar hur jag vet det, nu då.......??!!?
#118 - 30 juni 2009 19:49
Nubi skrev:
Mumin- jag är ny på whisky och jag gillade smaken när isbitarna tog bort lite av den starka whisky smaken. En dag ska jag lära mig att dricka utan is och vatten...en dag =)


Börja med en sort som inte har så kraftig röksmak. Sen är det skillnad på whiskey (irländsk) och whisky (skotsk). Whisky är godast enligt min mening.
Amerikansk bourbon är gjord på majs och således inte drickbar, så den behöver man inte öda tid och hjärnceller på. måste man så dricks den med fördel on the rocks så att så mycket som möjligt av smaken dövas.
Slainte!!!
#119 - 1 juli 2009 17:23
Nubi skrev:
Dahlberg- du har inte ätit zuccini som den bör ätas, dvs EJ rååå :P


Jag syftade på den kokta/stekta/whatever-varianten.
#120 - 2 juli 2009 19:43
Isch, RÅÅ zuccini, går det ens att äta, har alltid trott att det har varit till och med onyttigt!!
#121 - 2 juli 2009 19:47
ska se vad svärföräldrarna har för whisky i sitt barskåp.

Mumin skrev:
Börja med en sort som inte har så kraftig röksmak. Sen är det skillnad på whiskey (irländsk) och whisky (skotsk). Whisky är godast enligt min mening.

Amerikansk bourbon är gjord på majs och således inte drickbar, så den behöver man inte öda tid och hjärnceller på. måste man så dricks den med fördel on the rocks så att så mycket som möjligt av smaken dövas.

Slainte!!!
#122 - 8 april 2010 21:01
Hur har det gått med whiskyprovningen??

Har börjat bli off på pommesfrites, men det känns inte nödvändigtvis som en nackdel.
#123 - 8 april 2010 21:07
Mumin skrev:
Synd att döva smaken med is, en liten anings vanligt vatten ska det vara och apropå sprit så tycker jag att konjak smakar kräks, nån som undrar hur jag vet det, nu då.......??!!?


Håller med dig konjak e väll lite sisådär men wisky då helt en Islay (stavning) ett måste Single Malt och då helst av allt en Ardbeg uigedale, Bowmore 15årig eller en laphroig mina favoriter :D

Äcklig mat Rotmos med fläsklegg blääää spyr nästan bara av doften från det usch.
#124 - 8 april 2010 23:22
Laphroiag är en mycket god whisky.

Kokt kål i alla former, min man ville göra fårikål häromdagen, men det stoppade jag raskt.
Blev en god lammcurry istället.
#125 - 8 april 2010 23:48
Senapssill! jag äter nog allt annat, men den där jävla senapssillen. Jag smakade en gång, efter första tuggan sprang jag till diskhon och spydde som ett svin, jag som gillar senap trodde aldrig att det skulle smaka så illa.

Ja just det oliver är inte nå för mig heller :P
#126 - 9 april 2010 00:28
Alla sorters kokade, wokade och mm pallar jag inte av. Kött fifan <3
#127 - 9 april 2010 04:06
tomat... det är tveklöst det äckligaste, slemmigaste mest illaluktande jag vet i matväg.
#128 - 9 april 2010 05:05
Hela min barndom är präglad av 1800 tals skit dynga som vi barn skulle äta upp som sätter sina äckel moment i Livet.Så som Kalopps,kokt fisk,all slags av Bönor,kotlett(allt kött med fett synligt),såser med Gul-lök,inlagda grönsaker tex paprika,Lever,Grytor med kött i, och det värsta av det värsta enligt mig klöks bara av doften Kokt Blomkål:mad:
#129 - 9 april 2010 05:06
Hela min barndom är präglad av 1800 tals skit dynga som vi barn skulle äta upp som sätter sina äckel moment i Livet.Så som Kalopps,kokt fisk,all slags av Bönor,kotlett(allt kött med fett synligt),såser med Gul-lök,inlagda grönsaker tex paprika,Lever och det värsta av det värsta enligt mig klöks bara av doften Kokt Blomkål:mad:


Du måste vara inflyttad skåning som inte äter kotlett med fettrand eller kalops och lever för den delen :P

Själv måste jag handla kotletter hos slaktaren nuförtiden då alla mataffärer skär bort så mkt fett att man bara har en 55mm tjock fettrand, det är oacceptabelt
#130 - 9 april 2010 05:11
Marnat skrev:
Du måste vara inflyttad skåning som inte äter kotlett med fettrand eller kalops och lever för den delen :P



Själv måste jag handla kotletter hos slaktaren nuförtiden då alla mataffärer skär bort så mkt fett att man bara har en 55mm tjock fettrand, det är oacceptabelt
Inflyttad blir svårt då jag föddes i Malmö och sen utvandrade till Skogarna i Skånska Höör;)det du nu nämner är det värsta jag vet bara synen av en Fettrand får jag gåshud av,min Farfar åt den alltid innan han började med Köttet framför oss när vi var små,aldrig mer sa jag redan då[xx(]:d:d
#131 - 9 april 2010 05:13
Inflyttad blir svårt då jag föddes i Malmö och sen utvandrade till Skogarna i Skånska Höör;)det du nu nämner är det värsta jag vet bara synen av en Fettrand får jag gåshud av,min Farfar åt den alltid innan han började med Köttet framför oss när vi var små,aldrig mer sa jag redan då[xx(]:d:d



Svagt, mycket svagt :D

Min farmor sade alltid att fettranden är vad som får oss att må bra hehe, hade svårt för den när jag var liten men nu älskar jag den likt en broder :P
#132 - 9 april 2010 05:15
Stekt bacon går bra..helt ok.. men kött som är tjockare än bacon går inte ned med synligt fett
#133 - 9 april 2010 05:24
Stekt bacon går bra..helt ok.. men kött som är tjockare än bacon går inte ned med synligt fett


ja då kan inte jag bjuda på lunch om du är uppe i sthlm åtminstone :) Sånt är det enda vi äter.
#134 - 9 april 2010 07:05
Jag vet inte riktigt ,men jag klarar inte att äta annan fisk en "barbie fisk" (lax)
Sedan jag fick mitt akvarium i julas har jag inte velat äta fisk!..om det dä inte är lax...:P jag har märkt hur underbara fiskar är
#135 - 9 april 2010 07:23
:)
Jag vet inte riktigt ,men jag klarar inte att äta annan fisk en "barbie fisk" (lax)

Sedan jag fick mitt akvarium i julas har jag inte velat äta fisk!..om det dä inte är lax...:P jag har märkt hur underbara fiskar är


*s* Bageriet här där jag bor har världens godaste räkbaguetter. Sedan vi skaffade vårt räkakvarium liksom växer sig varje tugga större och större i munnen...[:-124] (Känner med andra ord igen din känsla.:))
#136 - 9 april 2010 07:41
Ketchup.
Smaken, lukten, ljudet - allt är fel.
#137 - 9 april 2010 07:43
hahaah ljudet XD!!!!!! den var bra...
#138 - 9 april 2010 08:28
Gravat kött går fetbort, särskilt om det är ren. Blörk. Det finns inget djur som luktar lika sötsliskigt som ren. Det påminner om sopbilens morningbreath. XD
Mardrömmen var att extraknäcka på ett hotell i arjeplog där de naturligtvis skulle servera -just det- renbuffé!
Tjugo plåtar fulla med osande, ångande, pissljummet renkött i ett kök med dålig ventilation. Jag tror att det satte punkt. *flin* Nu går det bara ned om det är torkat och Salt.

Rutten fisk å andra sidan - vilken grej! :D
#139 - 9 april 2010 08:33
Pickles skrev:
Gravat kött går fetbort, särskilt om det är ren. Blörk. Det finns inget djur som luktar lika sötsliskigt som ren. Det påminner om sopbilens morningbreath. XD

Mardrömmen var att extraknäcka på ett hotell i arjeplog där de naturligtvis skulle servera -just det- renbuffé!

Tjugo plåtar fulla med osande, ångande, pissljummet renkött i ett kök med dålig ventilation. Jag tror att det satte punkt. *flin* Nu går det bara ned om det är torkat och Salt.



Rutten fisk å andra sidan - vilken grej! :D



måste faktiskt hålla med dig där litegrann. Gravat kött är ingen hit, varför förstöra det när man kan fixa på så många goa sätt :) Saltat rökt renkött däremot, slurp..
#140 - 9 april 2010 09:54
Ketchup.

Smaken, lukten, ljudet - allt är fel.


Ketchup ska prutta, det tycker jag,ketchup som pruttar, det är jättebra......[:(!][:(!]:d
#141 - 13 april 2010 15:25
Jag hyser en stor avsky för inälvsmat (främst då lever), tofu och krabba... övrigt brukar gå ner...











Annons