hur mycket salt till bräckt??

#1 - 30 mars 2010 22:12
som rubiken lyder, hur mycket salt ska jag ha till bräckt vatten?? just nu har jag 1½ dl i ett 180lit kar. har smakat på vattnet och det smakar inte salt alls. har jag för lite eller för mycket?? ska senare ha i grön kulfisk
#2 - 30 mars 2010 22:40
Mandela skrev:
som rubiken lyder, hur mycket salt ska jag ha till bräckt vatten?? just nu har jag 1½ dl i ett 180lit kar. har smakat på vattnet och det smakar inte salt alls. har jag för lite eller för mycket?? ska senare ha i grön kulfisk


Till bräckvattenskar/fiskar brukar man räkna med en salthalt på ca 1-1,5% lite beroende på omständigheter och arter. Dvs bra mkt mer salt än det du har i, du kan i princip räkna bort det salt du redan har i...
För att göra det enkelt kan man alltså säga att 1-1,5 kg salt till 100L är lagom i ett brackvattenskar.
Du kan använda dig av vanligt havssalt (som inköpes i livsmedelbutik) som är mkt billigt helst utan jod, (men inte nödvändigtvis), ett ännu bättre alternativ är att använda salt avsett för salt-och-brackvattenskar som finns i zoopbutiken, detta brukar bli lite dyrare men detta salt innehåller mineraler och viktiga spårämnen som är bra för fisk och övriga djur (vet dock inte hur viktigt detta är)
Kan va bra å tänka på att de allra flesta växter i handeln inte trivs eller öht överlever i så salt vatten även om vissa klarar det bättre än andra (se zoopets artbeskrivningar).
#3 - 30 mars 2010 22:41
Du kan ha mer salt, ända upp till 3% men har för mig 1.5% är bättre val. Växter är i övrigt känsliga för salt så du kan få problem med dessa...
#4 - 30 mars 2010 22:50
kanske kan göra en kombination av både havssalt och "akvarie"salt.. blir halv billigt men jag får med alla grejer som e i "akvarie"salt. har kollar efter växter som är tåliga osv men får starat en annan tråd om det...ska jag starta om hela karet eller fortsätta bygga upp salthalten?
#5 - 30 mars 2010 22:56
Mandela skrev:
kanske kan göra en kombination av både havssalt och "akvarie"salt.. blir halv billigt men jag får med alla grejer som e i "akvarie"salt. har kollar efter växter som är tåliga osv men får starat en annan tråd om det...ska jag starta om hela karet eller fortsätta bygga upp salthalten?

Nä fortsätt du att bygga upp salthalten, det lilla saltet som redan är i gör varken till eller från i ditt kar.
#6 - 30 mars 2010 22:59
ok.. får ta ur fiskarna bara då :( lite synd, menmen. men är det en bra idé att ha både havs och akvarie salt?? finns ju inget fel med något utav de olika sorterna, så vad kan gå fel och blanda??
#7 - 31 mars 2010 07:28
Här finns en salthaltsberäknare: http://www.csgnetwork.com/poolsalinitycalc.html
Bilagor:
#8 - 31 mars 2010 07:36
10-15 promille (1 - 1.5%) salthalt kommer helt garanterat att döda alla växter som finns i karet. Inga vanliga akvarieväxter tål så höga salthalter. Vill du ha växter i karet kan du försöka få tag i Caulerpa-tång, vissa av arterna klarar salthalter ner emot 10 promille och ser bra ut.

Vet inte vad du menar med "havssalt" och "akvariesalt". Bräckvattenfiskar är extremt tåliga mot konstiga jonbalanser i vattnet och klarar nog vad du än använder, men jag skulle ändå rekommendera att du endast använder en kommersiell saltblandning avsedd för korallrevsakvarier - de innehåller rätt salter, och buffrar pH.
#9 - 31 mars 2010 10:33
håller med azur gällande professionell saltmix... när jag hade bräckt körde jag med salt utan jod från ica och mina bräcklevande fiskar fick till slut problem med vad jag tror var spårämnen... de blev undernärda och det spelade ingen roll hur mkt mat de åt, de verkade inte tillgodogöra sig näringen...

rekommenderar att införskaffa en salimeter eller refraktometer... även om bräcklevande fiskar är tåliga i ett stort spektrum av salthalter så är det bättre för "mikrolivet" (filterbakterier osv) om du har en jämn salthalt... pma om du vill ha caulerpa-alger, jag har dem som filtrering i mitt saltvattenskar och de är strålande på att ta upp näring, dessutom snygga... dock skulle jag tro att de kräver åtminstone en salthalt på 1.013-1.015
#10 - 8 april 2010 18:11
ok.. med andra ord ska jag inte använda vanligt matlagningssalt pga viktiga ämnen saknas osv... felet nu e bara ekonomin :( och en piraya som ätit upp alla andra fiskar. som tur e att han ska bort:) och ge plats åt de bräcktlevande krabaterna. ska jag bygga upp salthalten eller köra i allt?? tänker på bakterierna i filtret











Annons