Hur matar man med brysselkål?

#1 - 15 december 2004 15:52
Hur gör man när man ska mata malar med brysselkål? Ska man lägga idet fruset eller tina det innan, eller ska man göra nåt annat innan man lägger i det?
Har ni något annat bra man kan mata malar med?
#2 - 15 december 2004 15:53
jag brukar ge mina gurka. man bara skär en bit o sen sticker en sked igenom (så det sjunker)..
#3 - 15 december 2004 16:01
Jag kokar brysselkålen i en mugg vatten i micron en knapp minut. Sedan delar jag dem i halvor, de sjunker bättre då.
Squash, broccoli, gurka och skalade ärtor är mums för malar och vissa firrar gillar kokta morotsslantar.
#4 - 15 december 2004 16:07
Vet ikke om sånt
#5 - 15 december 2004 16:21
Vet ikke om sånt

Varför skriver du då?

Jag tinar och delar bara min och slänger i. En halva i veckan tar jag. Det gillar mina Ancitrus.
#6 - 16 december 2004 12:25
Jag matade mina malar med brysselkål förra veckan. Brysselkålen hamnade där två av mina jordätare håller till. Båda fiskarna blev sjuka, tappade färgen och fick ett vitt slemludd på hela kroppen. Jag tog genast bort brysselkålen och fiskarna var friska dagen efter. Vet inte om dom var allergiska mot just brysselkål eller att bara nitriten höjdes. Någon mer som råkat ut för detta?
#7 - 16 december 2004 13:11
Jag gör precis som Klara.

Jag tror inte jordätare är allergiska mot brysselkål, men vad vet man. Jag tror i alla fall att du inte bör mata med det i det akvariet mer.
#8 - 16 december 2004 13:35
Hur som helst, även om det blev sjuka av hög nitrit eller av brysselkålen så mata dem inte med brysselkål!
#9 - 16 december 2004 15:12
Man sabbar inget "Nyttigt" då man komar de då?
#10 - 16 december 2004 15:15
Kokningen är för att mjuka upp kålen så fisken kan få lös bitar. Man skall inte genomkoka den, utan bara snabbt koka upp den, så då förstörs inte (så mycket) av vitaminer etc.
#11 - 16 december 2004 20:44
Hallå
Jag brukar fylla upp ett drickglas med varmt kranvatten och låta brysselkålen ligga där i ca 5 min sen är det bara att skära den i 2 delar och stoppa ner.
Fredrik
#12 - 16 december 2004 21:13
Brysselkål, precis som all annan kål, är rik på svavel. (Om man själv äter för mycket så blir det lite "illaluktande svavelgaser" [:-161]) Sånt kan kanske påverka den kemiska situationen i karet?? När man kokar den i vatten så löser man upp lite av dessa ämnen i vattnet så jag tror ju absolut man skall laka ur den genom lite kokning innan man serverar den i akvariet.

Själv gör jag precis som Klara, bombar lite lätt i mikron, delar och kyler av i lite kallvatten. Fiskarna tycker detta är jättegott!!

Mvh // Maria
#13 - 16 december 2004 21:15
Saken är den att när man köper den i frysdisken så är den redan förvälld....
Fredrik
#14 - 16 december 2004 21:31
Jo tack, det vet jag... men vad innebär förvälld för dig då?? Ja i praktiken är det så att den är doppad i kokande vatten eftersom den annars skulle bli frystorkad om man frös den rå. Egentligen är den inte så kokt och oftast har den fått ett snabbt ångbad i en tryckkokare. Där har inte svavlet någonstans att ta vägen utan stannar kvar i brysselkålen. När du kokar den i vatten så lakar du ur svavlet ur kolen lite mer, det försvinner ut i kokvattnet. Mat och matkemi är min specialitet å fiskar och akvarium är det jag pysslar med på fritiden...
Goafton // Maria
Fil kand i kostekonomi [:-112][:-21][;)]
#15 - 16 december 2004 21:38
OK.Jag lägger ner [;)]

//Fredrik IT mupp
#16 - 16 december 2004 21:47
Fast gör inte det... Kan det vara så att svavlet i brysselkålen pajar balansen i akvariet? Hur påverkar svavel ett akvarium? Sa ju att matkemi var min grej... Helt tappad när det gäller akvariekemi, inte helt men väldigt nära!!

Mvh // Maria
#17 - 17 december 2004 09:46
Jag kan tillägga att de "sjuka" fiskarna betedde sig precis som om dom var fulla eller förgiftade. Dom liksom ålade sig fram och fick ryckningar. Har aldrig sett nåt liknande! Förmodligen fick dom sig en rejäl svavelfylla. Jag vågar inte mata mer med brysselkål, jag får hålla mig till squash.
#18 - 17 december 2004 10:05
Ursprungligen skickat av Lenmar

Kan det vara så att svavlet i brysselkålen pajar balansen i akvariet?


Utan att veta det så har jag iaf noterat att om man låter ouppäten brysselkål ligga för länge i akvariet, typ mer än ett halvt dygn, så börjar vattnet lukta...ja, ni vet. Jag brukar ibland mata mina malar med kokt brysselkål (koka 5 min på spisen) på kvällen och på morgonen är jag noga med att plocka bort eventuella rester. Också bra föda för växtätande ciklider, när jag hade Uaru var det deras älsklingsmat.

/Hasse
#19 - 17 december 2004 15:02
Det luktar inte mumma om varken brysselkål eller broccoli som ligger för länge i akvariet. Passerar jag halvdygnet så klagar karln i huset, men upp till ett dygn brukar brysselkålhalvorna få ligga kvar. ;)
#20 - 7 januari 2005 18:12
[QUOTE=klara]Jag kokar brysselkålen i en mugg vatten i micron en knapp minut. Sedan delar jag dem i halvor, de sjunker bättre då.
Squash, broccoli, gurka och skalade ärtor är mums för malar och vissa firrar gillar kokta morotsslantar.[/QUOTE]

Tar du upp de dom inte äter,eller kan det ligga kvar tills det är slut,har nämligen nyss skaffat en ancistrus som jag alldeles nyss gett en gurkbit (Som jag hoppas han äter så småningom) ;)
#21 - 7 januari 2005 18:16
[QUOTE=klara]Det luktar inte mumma om varken brysselkål eller broccoli som ligger för länge i akvariet. Passerar jag halvdygnet så klagar karln i huset, men upp till ett dygn brukar brysselkålhalvorna få ligga kvar. ;)[/QUOTE]

Hur länge kan man låta gurka ligga kvar,har nämligen nyss skaffat en ancistus som jag alldeles nyss gett en gurkbit(Ihopp om att han tar den ;))
#22 - 8 januari 2005 00:07
Gurka har inte samma tendens till att lukta, men det är ändå lämpligast att byta även den varje dag om det blir något över.
#23 - 8 januari 2005 00:13
Squash (hur det nu stavas), ärtor, broccoli brukar de gilla.











Annons