[QUOTE=flygrc;n2351906]Är co2 verkligen en sådan stark syra att den kan ändra KH?
Jag vet att det går att sänka KH med saltsyra.[/QUOTE]
Tja... Det skulle väl gå att svara både att CO2 inte har den ringaste påverkan på KH eller att CO2 faktiskt ÄR KH. Beroende på vad man menar. Så det blir att krångla till det lite för att få nån ordning på det.
CO2 är en gas. Som gas påverkar den inte nåt som är intressant i de här sammanhangen. Men när den löser sig i vatten så slår den sig ofta ihop med vatten till kolsyra. Kolsyran gör då det syror har som bästa gren, den dumpar bort en väteatom och då blir det dels surare och dels så blir det kvar vätekarbonat. Och vätekarbonat, det är just det som är KH, karbonathårdhet. Egentligen.
Men så enkelt är det ju onödigt att göra det. De tester som det står KH på mäter egentligen inte KH utan alkalinitet. Det hänger väl ihop så det funkar rätt bra att mäta det ena och översätta till det andra. Alkalinitet är buffringsförmåga, hur väl vattnet står emot en ändring i pH. Och eftersom det värdet vanligen till största delen hänger på karbonathårdheten så blir det rätt ok även om testet inte egentligen mäter det som det står på det.
Men nu var det det där med att tillföra koldioxid. Kolsyra som det blir då är ingen stark syra men klart tillräcklig för att sänka pH mätbart. Men när det gäller KH, ja tillför man karbonater så inte kan det verkliga KH sjunka av det. Däremot kan kolsyran som syra knapra på alkaliniteten så att det där värdet som man får med tester som det står KH på sjunker. Alkaliniteten är ju förmågan att hålla emot, buffra, en ändring i pH och här är det alltså en syra som försöker sänka pH och det försöker ju alkaliniteten att hindra.
Så, alltså. Tillför man koldioxid så sjunker pH ofta märkbart. Det som man mäter med tester som det står KH på kan också sjunka något.