Hur länge håller artemiaägg?

#1 - 27 juli 2004 08:11
Så vitt jag förstår så köper man artemiaägg i konservburkar. Om man vill kläcka artemian vill man kanske inte ta allt på en gång... Håller artemiaäggen i konservburkarna efter att man har öppnat burkarna? Eller måste man kläcka dom på en gång? Eller ska man kanske göra något annat?

Kanske dum fråga men artemiaägg är ju trots allt ganska dyrt så man vill ju inte förstöra alla äggen.... [^][:-45][:-109][:-77]
#2 - 27 juli 2004 08:16
lägg burken i kylskåp med tät lock. Det borde hålla ett par år.
#3 - 27 juli 2004 08:20
De håller ännu längre i frysen. Jag har "stora burken" i frysen och häller över till "lilla burken" (filmburk) som jag har i kylen. Orsaken till att det går frysa dem är att de ligger i kryptobios och är varken levande eller döda. Det enda som påverkar dem är kemiska processer (främst oxidation, här påverkan av syrgas) och de går långsammare i frysen.
#4 - 27 juli 2004 12:41
Ola´s beskrivning fungerar utmärkt. Man kan också dela upp det i mindre delar som är kvar i frysen. T ex. i burkar där filmrullar har legat, för den som nu inte anvämder digital kamera.
Kjell Fohrman
Administrator
#5 - 27 juli 2004 12:55
Håller med om att frysen är den bästa förvaringsplatsen för såväl öppnade som oöppnade burkar.
Ställer mig dock lite frågande till att en ÖPPNAD med BIBEHÅLLEN kvalitet håller sig flera år.
Tycker att kvalitén sakta börjar sjunka redan efter några månader även om man förvarar den i frysen.
#6 - 27 juli 2004 13:31
Jag har "fullgod" kläckning i flera år. Jag har inte suttit och räknat, men har inte känslan av att kvaliten minska nämnvärt med tiden. Någon kollade att det var 97% kläckning på den sorten jag använder. Jag har ingen aning om jag märker om det plötsligt är 75%. Däremot har det vid några tillfällen skett att jag fått 0 % från det jag köpt i affären. Sedan kommer syrgasen åt dem så fort man öppnat burken och det gäller även i frysen. Kan tänka mig att det finns andra grejer i frysen som påverkar också. Vi kan ju inte förvara mat där för alltid. Grejen är att artemian av sig själv aldrig blir gammal, det är något annat som förstör den t ex syrgas eller bakterier som börjar käka på dem.
Kjell Fohrman
Administrator
#7 - 27 juli 2004 13:56
Grejen är att artemian av sig själv aldrig blir gammal

Nej det håller jag med om - jag tror mer på att när man väl öppnat den vacuumförslutna burken så kommer luft in och "försämringsprocessen" kör igång. T.ex. så håller sig ju en oöppnad burk nästan hur länge som helst i frysen.
Nåväl - kanske mer en akademisk fråga - det viktiga är väl att förvaring i en försluten burk i frysen maximerar hållbarheten.
#8 - 27 juli 2004 15:48
...
Jag köpte en bruk med artemia från JBL. Problemet med den burken är att den måste ha varit mkt gammal, eftersom den går ut den här månaden enligt förpackningen. Ganska snopet eftersom burken kostade 200 kronor.
(får testa och byta den)

Mvh Malawi´n
#9 - 27 juli 2004 20:59
Som jag skrivit i en tidigare tråd så har jag kläckt artemia från cirka 10 år gamla "artemiaägg" som förvarats torrt i frysen men ej 25 år gamla som förvarats torrt i rumstemperatur...
#10 - 13 augusti 2004 01:02
kan man inte odla artemia
#11 - 13 augusti 2004 06:44
Varför inte använda fryst Artemia, mycket enklare!
#12 - 13 augusti 2004 20:38
Hej Milla2 !

Fryst artemia,och levande nykläckt artemia är inte samma sak.
Nykläckta levande rörliga foderdjur är A och O vid uppfödning av
många fiskyngel.
MVH

#13 - 13 augusti 2004 20:47
Ställer mig dock lite frågande till att en ÖPPNAD med BIBEHÅLLEN kvalitet håller sig flera år.

Tycker att kvalitén sakta börjar sjunka redan efter några månader även om man förvarar den i frysen.
Du har nog alldeles rätt där, mycket beroende på hur torrt det är hos äggen. Dels oxiderar äggen så småningom (det lär skall vara så att påkostade förpackningar fylls med kvävgas eller koldioxid för att undvika det), dels tar de upp fukt, och det förstör så småningom deras enzym & DNA.

Riktigt lufttätt & snustorrt & kallt så skall de bibehålla hyfsad kläckningsgrad i flera år.

Hmmm... Undrar om de kan lagras i 96% alkohol? Tror jag måste testa...
#14 - 13 augusti 2004 20:56
Hej Azur !

Hur får du en förpackning med 96% alkohol snustorr ?
Undrar
#15 - 13 augusti 2004 21:07
Haleli: 96% alkohol = 4% vatten. Det är rätt torrt det. Fast iofs kan jag väl använda 99.5% alkohol också...
#16 - 13 augusti 2004 21:22
Hej Azur !

Kvävgas är det man brukar använda på laboratorier för att ha lufttäta
förpackningar.Fungerar jättebra !
MVH
#17 - 18 mars 2010 17:42
var kan jag köpa dessa artemiaägg och kan jag ge dem till mina neontetror, guppys, fjärilsciklid och khuliål?eller är det bara för yngel? (smått nybörjare på den här seriösa delen av akvarie ägande.)
#18 - 18 mars 2010 18:31
Äggen (som skall kläckas innan matning) kan du köpa via zoo-affären, internet eller olika akvariesällskap. Se till att du får bra ägg annars blir det dåliga kläckningsresultat. Främst är det för yngel men även mindre fiskar älskar det...











Annons