Kan förstå kommentarerna om att det inte är något att bry sig om men har man yngel som får problem med osmotiska trycket så vet man bättre...
Osmotisk potential har mycket litet med GH att göra. GH är ett mått på mängden tvåvärda joner i vattnet, i normala fall kalcium och magnesium joner, och förekommer i så låga mängder att de inte har nåt större bidrag till osmotisk potential. Natriumklorid och bikarbonat står för den förkrossande mängden salt i vattnet, och därmed för nästan hela den osmotiska potentialen.
Att tillsätta salt vore också enl. min mening det naturliga sättet att höja salthalten, och den osmotiska potentialen, i vattnet.
Vill du nu laborera med GH trots att det egentligen är ett mått som tagits fram för att beräkna hur mycket pannsten som bildas av ett vatten när det kokas i ångpanna, så visst, det går att göra. Allt som innehåller kalcium eller magnesium höjer GH. Eftersom du inte vill använda ett balanserat tillskott som kalksten, så kan du ju testa gips (kalciumsulfat), kalciumklorid, magnesiumklorid, eller kanske tillochmed kalciumhydroxid. Flera av dessa finns att köpa, t.ex. används kalciumklorid som torkmedel.
Notera dock att detta inte alls kommer att stabilisera pH utan tvärtom kan sänka KH genom att fälla ut bikarbonat som kalsten samt att höga halter av kalcium och magnesium gör det svårare för fiskarnas spermier att befrukta äggen.