Så svag värmare som möjligt.
Det som slits på en värmare är termostaten. Det är bättre att värmaren är på längre tider än att den slår på och av hela tiden.
Slits termostaten för mycket kan den låsas i "på-läge" och då har du kokt fisk ganska snabbt. med en liten doppvärmare slits inte termostaten lika hårt och är man skicklig så väljer man en värmare som inte orkar värma upp vattnet till mer är låt oss säga 30 grader.
En värmare med hög effekt drar varken mer eller mindre än en liten värmare i samma kar på årsbasis.
I Sverige har man vanligtvis så varmt inomhus så att de tabeller i doppvärmarnas manualer, anpassade för ett svalare inomhusklimat nere i europa, inte är användbara för att utgöra bas inför valet av doppvärmare.
Finns egentligen bara en nackdel, en liten värmare tar längre tid på sig att värma upp vattnet efter ett delvattenbyte.
Själv har jag 50w till 125liter
25w till 30l (hittade ingen mindre)
50w till 160
80w till 200
35w till 250(fungerar skitbra, lokalen är sval(20 grader) men karet håller 26 grader