[QUOTE=Xul;1736998]Hårdhet (calcium och magnesiumsalter i vattnet) dH, KH = Alkalinitet (kan i bland (felaktigt, då det förvillar, menar jag) kallas hårdhet, karbonathårdhet)... Förvisso brukar dessa följas åt men ett hårt vatten kan vara surt, förbrukas karbonaterna av växterna tex kan detta tex ske...
Talar ni om samma Hårdhet?[/QUOTE]
Karbonathårdhet/KH och alkalinitet följs ofta åt och köper man ett test för karbonathårdhet så mäter det egentligen alkalinitet. Det är en sak att det slarvas med begreppen men att gå från det till att karbonathårdhet är samma sak som alkalinitet, det är att ta det för långt. Karbonathårdheten, KH, den icke permanenta hårdheten är en del av totalhårdheten, den del som består av salter med karbonatjoner, tex kalciumkarbonat. Alkaliniteten är vattnets förmåga att motstå syror utan att pH sjunker, buffringsförmågan. Ofta så beror buffringsförmågan till väsentligaste delen på karbonatsystemet så att KH och alkalinitet hänger ihop men det finns annat än karbonater som kan buffra, organiska syror t ex. Plockar man lite i kemilådan så är det fullt möjligt att göra ett vatten med noll i KH och hög alkalinitet.