Jag har just idag gjort grottor i keramik. Jag tänkte låta dem vara oglaserade, då fäster nog lite alger på dem. Vill du glasera, så kolla vilka glasyrer som är godkända för livsmedel. Vissa starka färger och metallskimrande färger är mindre bra. (Typ knallrött, illblått och så, fast snacka om iögonfallande ;)
Stengodsbränner du så blir det en ganska "tät" yta ändå som är lik sten. Sand kan du inte använda, men schamott (hur det nu stavas) Det är en sorts grus gjord av lera som man använder i keramik. Problemet är att den är lite vass, så algerna kommer nog att växa på grottan, för ingen mal vill äta på den vassa ytan. Fast så är det på min lavasten. Den är vass på ovansidan och ancistrusmalen ligger gärna där, men den äter inte. Det har blivit en jättefin 5mm grön matta på den. (Tycker då jag)
Tänk på vilken färg leran får när den är bränd. Det finns olika färger och mer eller mindra lika sten. Du kan ju göra någon grop på ovansidan så du får plats med både grus och en liten växt där.
Lycka till!
Gunilla