Jag har lite funderingar kring hårdet och pH:
Vad jag har förstått betyder GH ungefär "generell hårdhet" och KH "karbonathårdhet".
KH skall vara intressantast för växterna (för att de kan använda kolet i karbonatjonerna, eller nåt) och kan justeras genom tillsats av bikarbonat. GH mäter man mest för fiskarnas skull.
Dessutom fungerar väl hårdheten som en buffert mot alltför kraftiga pH-svängningar.
Nåväl...
Bör man mäta BÅDE KH och GH, eller räcker det med KH (det gör jag nu)? Och sedan har jag hört att man kan få fram mängden löst koldioxid i vattnet genom att mäta KH eller GH och pH och sedan slå i en tabell. Var får man tag på en sådan? Och gäller värdet även om man har andra surgörare än CO2?
Jag har hittils nöjt mig med att se att pH har sjunkit ca 1 grad när jag leder ner CO2.. I nuläget har jag ett KH på ca 5-6 och ett pH på 6-6,5 (morgonmätning). Är detta bra?
Och - sammantaget det som står oven - har jag fattat rätt?
