Går det att rädda räkmixen från helvetet?

#1 - 1 maj 2022 06:18
Jag gjorde räkmix för en vecka sedan. Använde följande recept:

3dl havregryn
600g ärtor
1kg hackad spenat
400g alaska pollock
1kg räkor med skal
200g torkade mygglarver som inga fiskar ville äta
Några matskedar vitamintillskott
Astaxanthin
65g (en burk) gelatinpulver

Jag körde allt genom äppelmostillsatsen på assistenten som vanligt. Blandade gelatinen med vatten, värmde en del av räkmixen, blandade ut gelatinet i den varma räkmixen och blandade ner den i resterande räkmix. Hällde upp i påsar, la i kylen. Precis som förra gången jag gjorde räkmix.
Den vägrade stelna. Efter ett dygn i kylen var den fortfarande som vatten.

Köpte en burk gelatinpulver till och rörde. Den här gången hettade jag upp hela räkmixen och följde instruktionerna på burken exakt. Fortfarande vatten.

Köpte agar agar. "Det går inte qtt misslyckas med agar agar" läste jag på ett forum. Blandade i 1,5 påse (ca 45g) enligt instruktionerna. Fortfarande vatten.

Jag börjar tro att det är något i mixen som gör att gelatinet/agar agarn vägrar tjocka till sig. Det stod på förpackningen att det inte fungerar med citrussaft, men någon sådan har jag inte i.

Är det bara att hälla ut skiten och börja om eller går den att rädda? Jag tänker inte frysa den och mata som den är nu, då blir det Lützendimma vid matning...
#2 - 1 maj 2022 06:37
Psylliumfröskal kan blandas i kall mix. Var försiktig, det sväller snabbt.
#3 - 3 maj 2022 04:03
[QUOTE=heljis;n2436029]Jag gjorde räkmix för en vecka sedan. Använde följande recept:

3dl havregryn
600g ärtor
1kg hackad spenat
400g alaska pollock
1kg räkor med skal
200g torkade mygglarver som inga fiskar ville äta
Några matskedar vitamintillskott
Astaxanthin
65g (en burk) gelatinpulver

Jag körde allt genom äppelmostillsatsen på assistenten som vanligt. Blandade gelatinen med vatten, värmde en del av räkmixen, blandade ut gelatinet i den varma räkmixen och blandade ner den i resterande räkmix. Hällde upp i påsar, la i kylen. Precis som förra gången jag gjorde räkmix.
Den vägrade stelna. Efter ett dygn i kylen var den fortfarande som vatten.

Köpte en burk gelatinpulver till och rörde. Den här gången hettade jag upp hela räkmixen och följde instruktionerna på burken exakt. Fortfarande vatten.

Köpte agar agar. "Det går inte qtt misslyckas med agar agar" läste jag på ett forum. Blandade i 1,5 påse (ca 45g) enligt instruktionerna. Fortfarande vatten.

Jag börjar tro att det är något i mixen som gör att gelatinet/agar agarn vägrar tjocka till sig. Det stod på förpackningen att det inte fungerar med citrussaft, men någon sådan har jag inte i.

Är det bara att hälla ut skiten och börja om eller går den att rädda? Jag tänker inte frysa den och mata som den är nu, då blir det Lützendimma vid matning...
[/QUOTE]

Fick du nån ordning på den?
#4 - 3 maj 2022 07:42
[QUOTE=stefanr72;n2436049]

Fick du nån ordning på den?[/QUOTE]

Yes, det fick jag faktiskt. Jag köpte mer agar agar. Värmde upp hela räkmixen så den var ordentligt varm, blandade agar agarn med vatten och värmde även denna. Sedan blandade jag i agar agarn i räkmixen och testade 1-2dl i kylen. Det stelnade!
#5 - 3 maj 2022 10:01
Vilka fiskar används den till?











Annons