Fruktos - suckar bara

#1 - 5 oktober 2008 17:58
Just nu stormar expressen mot fruktos - det osynliga sockret som gör dej extra fet...
http://www.expressen.se/halsa/1.1323119/osynliga-sockret-gor-dig-extra-fet
Jag säger bara det - akta er för äpplen och andra nordiska frukter som är packade med fruktos.

An apple a day keeps the doctor away?
An apple a day gets the plastic surgeon a happier day????

Fruktos har ett lågt glykemiskt index och därmed leder inte till ett insulinpåslag.
Och det är insulinet som ser till att glukos t ex hamnar i fettcellerna.
Fruktos måste omvandlas till glukos innan det petas in i fettcellerna.
Så har jag förstått det hela eller finns det någon biokemist i huset som kan förklara det hela för mej...
Skall vi undvika dessa onda äpplen eller...
:confused:
#2 - 5 oktober 2008 18:28
erikthur skrev:


Skall vi undvika dessa onda äpplen eller...

:confused:


Tror att det är sundare att undvika expressen... :D
#3 - 5 oktober 2008 19:47
Morellen skrev:
Tror att det är sundare att undvika expressen... :D


Så sant så! :D
#4 - 5 oktober 2008 20:28
Vem läser frivilligt Aftonblodet och Sexpressen?
#5 - 5 oktober 2008 20:48
Gaffel skrev:
Vem läser frivilligt Aftonblodet och Sexpressen?


Alla som vill ha ett gott skratt, eller grina lite?
Döds-hajen, terrorgripen, sexanklagad, etc... rubriksvenska är något jag formligen kräks på.
#6 - 5 oktober 2008 21:36
Glöm inte nakenchock!

Var vore svenska språket utan kvällspressen? Hur upplever det sin situation? Och vad gör regeringen?
#7 - 6 oktober 2008 04:48
erikthur skrev:


Fruktos har ett lågt glykemiskt index och därmed leder inte till ett insulinpåslag.

Och det är insulinet som ser till att glukos t ex hamnar i fettcellerna.

Fruktos måste omvandlas till glukos innan det petas in i fettcellerna.

Så har jag förstått det hela eller finns det någon biokemist i huset som kan förklara det hela för mej...

Skall vi undvika dessa onda äpplen eller...

:confused:


Spelar ingen roll om det är fruktos, maltos, dextros eller vilken kolhydrat som helst. Glykemiskt index är irrelevant för viktnedgång hos friska individer. Vid dieter baserade på livsmedel med olika GI men samma kcal-mängd är viktnedgången och kroppssammansättningen densamma.
#8 - 6 oktober 2008 05:50
Glykemiskt index borde rimligen ha relevans med tanke på vad man känner till om insulinets verkan. Insulin utsöndras om man får en glukoshöjning i blodet för att normalisera glukosnivån. Detta sker genom att insulin öppnar vissa typer av celler för att lagra det för framtida bruk. Det rör sej om muskel-, lever- och fett-celler. Lagringsförmågan i muskel och lever är däremot begränsad. Men fettdepåerna kan som bekant utökas i stort sett hur mycket som helst.
Ökad mängd glukos (högre GI)-> Insulinutsöndring -> glukos till fettcellerna.
#9 - 6 oktober 2008 11:57
fruktos=monosackarid(enkel sockerart)kan ej brytas ner till mindre enheter i matsmältningen.förekommer främst i frukt och honung.
fruktos är sötare än glukos,men för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig energin måste den först omvandlas till glukos i levern,vilket tar tid= lägre GI än glukos,Blodsocker.
som sagt kvälspressen svamlar som vanligt:)
mvh Danne
#10 - 6 oktober 2008 12:18
ett kaloriunderskott är naturligtvis ett krav om man är ute efter att gå ner i vikt,men samtidigt bör man som sagt sträva efter att ha låga insulinnivåer i blodet då insulin hämmar fettförbränningen.

mvh Danne
#11 - 6 oktober 2008 12:19
Ähh, folk kan gå ner i vikt genom att äta vad som helst, och ni vet väll att man bara får äta luft snart va... =/ eller nått, är ju "farligt" med allt annat...
#12 - 6 oktober 2008 12:25
självklart kan man äta allt o fortfarande å ner i vikt.
syftet med den här tråden är väl som jag fattar det att såga kvällstidningarnas hysteri...











Annons