Faran med koldioxid i hemmet?

#1 - 24 maj 2009 06:57
Koldioxid används ju som brandsläckare genom att minska syretillgången. Och så var det den här gasolyckan i Höganäs...
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5201635.ab
Risken är väl liten i hemmet men är den noll?
:confused:
#2 - 24 maj 2009 08:06
Det var en märklig händelse. Människor kan känna av höga halter koldioxid. Kvävningskänslan man får när man håller andan beror på att man känner koldioxidnivån stiga, det är inte alls som med koloxid där man inte känner något och sen plötsligt blir medvetslös.
#3 - 24 maj 2009 08:46
Precis som Azur säger så märker man tydligt förgiftningssymtomen av CO2. Givetvis kan väl alkohol och trötthet dämpa kvävningskänslor. Men jag tycker också det är mycket märkligt. Jag tror risken är minimal för olyckor pga. CO2 tuber hemma, jag tror även att kapaciteten på en sådan tomatboostningsanläggning är betydligt maffigare än det som används för CO2 i akvarium.
#4 - 24 maj 2009 09:59
Koldioxid är en färglös, luktlös, icke-giftig men tung gas.
Man kan alltså inte bli förgiftad av koldioxid, men det som kan hända är att koldioxid kan undantränga syret pga sin tyngd. Man dör inte av förgiftning utan av brist på syre.
#5 - 24 maj 2009 10:13
Ja, risken är noll. En kolsyresläckare innehåller normalt inte mer än 5-6 kg koldioxid. Detta blir bara några få kubikmeter om du släpper ut det. Du behöver en tank i storlek med den på aftonbladets bild för att ha en chans att fylla ett rum med gas.
#6 - 24 maj 2009 10:54
Växthusolyckan i Viken är inte helt utredd, än så länge handlar det om teorier. Här är en artikel från Helsingborgs Dagblad:
http://hd.se/inrikes/2009/05/22/ovanligt-med-koldioxidfoergiftning/











Annons