egen räkmix

#1 - 4 november 2007 09:49
Någon som vet hur mycket agar agar jag ska använda som bindningsmedel i min räkmix? Har letat över allt. På paket står 1msk per 200ml vätska? Men jag har ju ingen vätska i? Fick tips om att det inte var så bra med gelantin för det var animaliska fetter i.
Någon som vet. Tacksam för svar. Hälsningar Jennifer
#2 - 4 november 2007 16:35
Du kan lugnt använda gelatin, innehåler ingen mängd fett som kan vara skadlig. För det går ju åt så pass lite gelatin för att binda ihop en räkmix om du räknar det i vikt eller i volym, så gelatinet är försumbart enligt mig. Men det finns säkert andra som har annan uppfattning i fråga, men alla mina fiskar, räkor och snäckor lever normallånga liv, är nästan aldrig sjuka och mår hur fint som helst så jag ser inga problem what so ever

MVH // Jörgen
#3 - 4 november 2007 16:39
Hade i lite agar agar på må få. Det verkar gått bra. Det höll ihop och en så länge mår ingen fisk dåligt. Nästa gång blir det nog gelantin eller enbart pellets. Guuud... vad räkmixen skitar ner om man jämnför med pelletsen. Tack iallfall. hälsningar Jennifer
#4 - 4 november 2007 21:44
Aj aj, räkmix som är rätt blandad enligt mig smutsar inte mer ner än något annat. Skulle tro att det blev för lite bindningsmedel i din blandning om den smutsar ner så pass.

När du kör med gelatin, kom ihåg att hålla både "smeten" och gelatinet varmt innan du blandar dem, 45-50 grader (vet inte säkert, använder fingrarna när jag bedömmer temperatur), blanda lite försiktigt ner lite gelatin åt gången, se till att det inte blir några gelatinklumpar bara....
#5 - 4 november 2007 22:32
när jag gör min räkmix så skippar jag att värma mixen, bara massa extra jobb

går alldels utmärkt ändå, smält gelatinet i vattenbad, häll i det i smetbyttan och blanda direkt t ex med vanlig elvisp
#6 - 4 november 2007 22:37
Ok, intressant. Så dewt går att få den jämn och fin utan att värma själva smeten? ja ja, där ser man, och du har inte haft pkroblem med att den smutsar ner mer då?
#7 - 5 november 2007 07:22
Nu imorse gick de bättre. Tog nog lite för stor bit igår, det vart inte alls lika smutsigt. Dom verkar gilla de och alla mår bra. Men nästa gång som sagt ska jag prova med gelantin. Lite tragiskt bara att det är mer fiskmat än vår mat i frysen ha ha ha
#8 - 5 november 2007 13:12
även rätt sammansatt räkmix kan skita ner rätt rejält om man har en bunt fiskar som sliter det i stycken ;) men det ser oftafarligare ut än vad det är, dom käkar ju upp det efter ett tag om man ger rätt mängd

sen så har iaf jag inte fattat det här med animaliska fetter. är inte det fett som kommer från djur? vad är farligt med det? om man matar med räkor är det väll redan klart att fiskarna är köttätande.
#9 - 5 november 2007 13:47
har nog inte förstått alla detaljer kring fetter från däggdjur och från växelvarma djur som fiskar och så....

men som jag förstått så är sammansättningarna mellan de olika fettsyrorna den stora biten, fiskra kan lättare tillgodogöra sig och bryta ner fett som kommer från fisk räkor etc men har svårare att hantera fett från däggdjur, tydligen nåt med att de kan få problem med sin lever av detta.

men jag överlåter det till dem som kan mer om den saken... men jag vet av praktisk erfarenhet att reptiler exempelvis snabbare och lättare smälter fisk än vad de klarar att göra med en mus eller råtta trots att dessa är lika stora.
Kjell Fohrman
Administrator
#10 - 5 november 2007 13:59
Fellan skrev:
även rätt sammansatt räkmix kan skita ner rätt rejält om man har en bunt fiskar som sliter det i stycken ;) men det ser oftafarligare ut än vad det är, dom käkar ju upp det efter ett tag om man ger rätt mängd



sen så har iaf jag inte fattat det här med animaliska fetter. är inte det fett som kommer från djur? vad är farligt med det? om man matar med räkor är det väll redan klart att fiskarna är köttätande.

Det finns lite info i denna Zoopetartikel
http://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&task=view&id=179&Itemid=101

Fetterna från varmblodiga resp. kallblodiga djur har olika smältpunkt och därför är det rätt stor skillnad mellan ox/svinkött samt fisk/räkkött
#11 - 6 november 2007 08:39
Det finns lite info i denna Zoopetartikel

http://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&task=view&id=179&Itemid=101



Fetterna från varmblodiga resp. kallblodiga djur har olika smältpunkt och därför är det rätt stor skillnad mellan ox/svinkött samt fisk/räkkött

haha, tackar! då var man lite klokare då ;D

just denna information kommer jag definitivt ha mer nytta av än det jag lärde mig igår, hur en motorsåg är uppbyggd (motor och hela skiten) xD
#12 - 7 november 2007 11:26
Här är ett recept som flera använt ett åtalgånger.
400gr torskfilé eller sej filé.
800gr hela räkor.
300g ärter eller liknande.
Lite frysta mygglarver.
Några droppar multivitamin.

Sen fryser man ner det i stora platta kakor.
bryt söder vid matning.
En del blandar även in musslor....allt ska hackas lite så det inte blir för stora bitar.
Dock så får man anpassa födan efter storlek på fiskar.
Maffia666
#13 - 15 november 2007 18:59
firefox75 skrev:
Här är ett recept som flera använt ett åtalgånger.

400gr torskfilé eller sej filé.

800gr hela räkor.

300g ärter eller liknande.

Lite frysta mygglarver.

Några droppar multivitamin.



Sen fryser man ner det i stora platta kakor.

bryt söder vid matning.

En del blandar även in musslor....allt ska hackas lite så det inte blir för stora bitar.

Dock så får man anpassa födan efter storlek på fiskar.
Kör oxå med det receptet förutom mygglarverna, har även i spirulina pulver. Använder inte gelatin. Och jag tycker inte att den smutsar ner.;)











Annons