Död artemia.

#1 - 12 maj 2008 18:12
Hej! Idag kunde jag för fösta gången mata med artemia som jag har odlat själv. Ynglen och även dom vuxna ser ut att tycka om det!

Jag använder mig av glassburksmetoden och sen suger jag upp artemian i en burk och sedan slänger i. (rengör dom inte, bör jag göra det) En sak jag tänkte på att när man tittar på dom i burken så hoppar en del runt. Fast en del ligger på botten helt still, antar att dom är döda, är det farligt eller inte bra på något sett att mata med död artemia?
#2 - 12 maj 2008 18:26
Det är lite märkligt att de dött så fort, det brukar ta dagar. Kan det ha blivit för varmt?
I alla fall, undvik att mata med död artemia, den kan ha börjat ruttna och ha farligt höga bakteriehalter.
#3 - 12 maj 2008 19:01
Azur skrev:
Det är lite märkligt att de dött så fort, det brukar ta dagar. Kan det ha blivit för varmt?

I alla fall, undvik att mata med död artemia, den kan ha börjat ruttna och ha farligt höga bakteriehalter.


Ligger dom helt still ibland för er också? Så att man kan säkerställa att dom är döda... För varmt kan det ju bli, vet inte hur mycket solen ligger på under dagen när jag är på jobbet.
#4 - 12 maj 2008 19:07
Artemia ligger aldrig stilla om den är vid liv - ständigt i rörelse.
I sötvatten dör dom fort. Vid 1 promille lever dom 1 dygn cirka.
Vid 3 promille några dygn....
Håller med Azur om död artemia - sug bort - eller många snäckor...
#5 - 12 maj 2008 19:10
erikthur skrev:
Artemia ligger aldrig stilla om den är vid liv - ständigt i rörelse.

I sötvatten dör dom fort. Vid 1 promille lever dom 1 dygn cirka.

Vid 3 promille några dygn....

Håller med Azur om död artemia - sug bort - eller många snäckor...


Många snäckor?? :P

Sen har jag ett till problem med att äggen tar sig under avspärningen på något sett och ut där artemian ska vara... Ska testa med mer vatten i morgon.. Man kan inte ha för salt då? Har i rätt så mycket.

"Har salttabletter som är ca 3 * 2 cm"
#6 - 12 maj 2008 19:49
Många snäckor i yngelkaret som tar hand om artemian som ynglen inte äter.
Vilken salthalt man använder är mer trial and error.
Själv använder jag 4 tsk per liter vatten cirka (20 promille).
Jag har dock läst t ex här:
http://websvirginia.com/angels/artemiafaq.htm
att betydligt mindre räcker - 5 promille.
Testat detta och det går också men jag håller av någon outgrundlig anledning fast vid vad jag lärde mej på 1980-talet...
[:o]
#7 - 12 maj 2008 19:52
En bra investering annars är artemiasil. Då är det bara att håva upp den artemia som simmat mot ljuset av lampan.

Vi sköljer sen artemian försiktigt under svagt rinnande vatten och doppar sen silen i akvariet. Busenkelt :D
#8 - 12 maj 2008 20:16
Har letat efter en sådan sil men han hade inget där jag brukar handla... Lade i lite mera vatten nu och tog bort 1 tablet.. Har även flyttat bak lampan en bit så att det inte blir för varmt. Får se i morgon efter jobbet om det finns några döda.
#9 - 12 maj 2008 20:17
Ps. Äter glass för fullt nu så jag kan sätta upp en till kultur :P
Bilagor:
#10 - 12 maj 2008 20:21
Man kan även använda sej av en sådan där flergångs kaffe/te-sil.
De riktigt gamla tar bara en näsduk...
#11 - 14 maj 2008 18:38
Hepp! La i lit emer vatten och lite mindre salt och jag tyckte nästan att det var mer döda nu än sist... Ska jag sätta i någon syrepump eller liknande? Idag var det kanske 50% döda, om inte mer.
#12 - 14 maj 2008 21:07
patriksg skrev:
Hepp! La i lit emer vatten och lite mindre salt och jag tyckte nästan att det var mer döda nu än sist... Ska jag sätta i någon syrepump eller liknande? Idag var det kanske 50% döda, om inte mer.


Väldigt märkligt att de dör så fort. Dör de alltså precis efter de kläckts, eller? Låter ju som syrebrist. Är vattnet grumligt, eller fortfarande klart? Jag antar att du sköljer ur burken noga efter varje kläckning? Blir ganska snabbt väldigt mycket bakterier i artemiakläckningsburkar.

Hur mycket vatten/salt kör du med? Du behöver inte ta så mycket ägg heller, om det är någorlunda bra ägg så får du ut väldigt mycket nykläckta artemior av vad som kan tyckas vara väldigt lite ägg.
#13 - 16 maj 2008 13:22
Tar kanske en tsk, lite mer, har ju salttabletter som jag lägger i, dessa är kompakta så det är svårt att säga hur mycket det är, (kör med typ 1l vatten.. ) Artemian bör vara av bra kvaleté.. Fast man vet aldrig. Förvörar artemian i kylen.

Nja, jag sköljer bara ut burken lite lätt, viste inte att man skulle lägga tid på det :P Kan det vara orsaken?
#14 - 16 maj 2008 14:06
Det kan nog vara värt ett försök att skrubba lite oftare och se om det blir bättre.
Jag har läst om dom som fått problem med alltför mycket bakterier.
Speciellt om det bildats alltför mycket gegg på botten.
#15 - 16 maj 2008 16:24
Precis vad Patrik beskriver råkar jag ut för gång efter gång... Artemina lever nån timme men sen dör dom. Däremot kan det vara så att första omgången i kläckburken dör (brukar ganska snabbt suga upp dom och mata med, slinker ner dom med :D), men nästa omgång ägg jag har i lever flera dagar utan problem... Men då har det dunstat mer vatten och salthalten är iofs högre, kanske ska prova med mer salt?
#16 - 16 maj 2008 20:02
PlatyYngel skrev:
Precis vad Patrik beskriver råkar jag ut för gång efter gång... Artemina lever nån timme men sen dör dom. Däremot kan det vara så att första omgången i kläckburken dör (brukar ganska snabbt suga upp dom och mata med, slinker ner dom med :D), men nästa omgång ägg jag har i lever flera dagar utan problem... Men då har det dunstat mer vatten och salthalten är iofs högre, kanske ska prova med mer salt?


Jag brukar köra med 1 matsked/liter. Och 2 liter vatten i varje burk, funkar utmärkt för mig åtminstone.
#17 - 16 maj 2008 22:47
[FONT=Calibri][SIZE=3]Jag köpte 1dl artemia ägg hos Akvarielagret i Bromma för 2 år sedan, de har legat i en plastpåse under akvariet sedan dess. Provade igår att ladda en omgång till mina scalareyngel. Tog en glasslåda, en rågad matsked med bordssalt med jod i, ett kryddmått med ägg och halva locket som mellanvägg. Och det är inte sant vad artemia jag har fått och alla lever. Dyrt var det men det verkar som om det inte är något fel på kvalitén. Naturligtvis så blir föräldrarna tokig när jag matar, men å andra sidan så blir de det bara man går in i rummet.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
#18 - 17 maj 2008 17:09
oaken skrev:
Jag brukar köra med 1 matsked/liter. Och 2 liter vatten i varje burk, funkar utmärkt för mig åtminstone.


Hmm, gör jag med... Och eftersom den andra kullen artemia i burken överlever vet jag inte vad jag gör för fel :confused: men det löser sej nog... Får väl mata från andra kullen :D
#19 - 17 maj 2008 21:34
Testade med ca en liter varmare vatten, tidigare har jag bara lagt i kallt vatten, äggen och salttabletterna, kan ju vara något där som felar.
#20 - 17 maj 2008 22:00
Huruvida vattnet är kallt tror jag nog inte de bryr sig om. Kallt vatten gör snarare bara att de lever längre. Dock kläcks de ju snabbare i varmt vatten. Håller vattnet över 30 grader så kommer de förmodligen dö av syrebrist.
#21 - 19 maj 2008 18:59
Hmm, ja det är sant att det kan bli syrebrist. Den senaste kulturen blev det som vanligt kanske 50% döda... Ska låta saltet lösa upp sig riktigt och så har jag lagt i meer salt











Annons