Dekapsulera artemiaägg med klorin för senare kläckning (klorering av artemiaägg)

Gäst
#1 - 11 augusti 2016 08:39
Hejsan!

Nu har jag provat några gånger att dekapsulera artemiaägg med klorin för senare kläckning. Det finns mängder med beskrivningar och videor på hur det görs men som vanligt så är det någon detalj som går fel för mig.

Här är en beskrivning som de arbetat fram på Sjöfartsmuseet Akvariet:



När jag ska kläcka så är mitt problem är att äggen bara klumpar ihop sig och fastnar överallt.Någon som kan gissa vad det beror på?



Gäst
#2 - 11 augusti 2016 11:32
Kan det kanske vara så att jag varit för snabb att avbryta kloreringen tidigare...

Provar receptet ovan fast i något mindre skala.
[LIST]
[*]1 msk artemiaägg
[*]1 dl kranvatten
[*]1,5 dl Klorin
[/LIST]
Jag tyckte det blev orange tidigare än 10 minuter men men ... Jag lät tiden gå fullt ut. Har nu lagt det i mättad saltlösning i kylen samt en klick i kläckaren. Det klumpar fortfarande ihop sig ser jag. Jädrans märkligt.
Gäst
#3 - 11 augusti 2016 12:53
Jag sköljde aldrig tillsammans med såpa. Det har jag aldrig sett att man ska göra i några andra recept. Det visade sig dock att en kvarts droppe med såpa i kläckaren löser upp klumparna effektivt. Om artemian överlever är en annan fråga. Återkommer...
#4 - 11 augusti 2016 13:13
Vilken kläckare använder du? :)
#5 - 11 augusti 2016 18:03
Jag höll på med det där på 80-talet. Det luktar en hel del klor kan jag säga. Visst blev kläckningarna större men egentligen kan man få tillräckligt bra kläckningar om man har bra artemiaägg att utgå ifrån...
Gäst
#6 - 12 augusti 2016 06:38
[QUOTE=Knax;n2358617]Vilken kläckare använder du? :)[/QUOTE]

Hej!

Jag använder en hemmagjord kläckare byggd av PET-flaska.

Gäst
#7 - 12 augusti 2016 06:44
[QUOTE=erikthur;n2358625]Jag höll på med det där på 80-talet. Det luktar en hel del klor kan jag säga. Visst blev kläckningarna större men egentligen kan man få tillräckligt bra kläckningar om man har bra artemiaägg att utgå ifrån...[/QUOTE]

Hej!

Jag brukar skörda varje morgon och min tanke är att jag ska slippa sila bort okläckta ägg samt skal då jag tycker att det är tidsödande och även om jag gör mitt bästa så tycker jag inte att det blir perfekt. Okläckta ägg samt skal vill jag absolut inte ha med. Därför kikar jag på att skala äggen kemiskt först och kan man göra den proceduren en gång per vecka så tycker jag det verkar mindre jobb totalt.
#8 - 12 augusti 2016 07:27
Använder man "glassbox-metoden" nedan och är försiktig när man häverterar så får man inte med äggskal eller död artemia :)
https://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=287
Gäst
#9 - 12 augusti 2016 11:25
[QUOTE=erikthur;n2358635]Använder man "glassbox-metoden" nedan och är försiktig när man häverterar så får man inte med äggskal eller död artemia :)
https://www.zoopet.com/index.php?opt...cle&id=287[/QUOTE]

Jag ska prova den metoden också. Både med skalade och oskalade ägg.Återkommer med resultat. ;)
Gäst
#10 - 14 augusti 2016 18:56
[QUOTE=erikthur;n2358635]Använder man "glassbox-metoden" nedan och är försiktig när man häverterar så får man inte med äggskal eller död artemia :)
https://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=287[/QUOTE]

Nu har jag provat Glassboxmetoden. Jag har gjort exakt som det stod. Har lagt i ett kryddmått med ägg, ca 1 ml. Har låtit det stå i fönstret men utan extra värme.Temp ca 20 grader. Sol kom först idag på em så det har inte stått för varmt. Nu är det ca 56 timmar sedan jag startade.

Sats 1: Vanliga oskalade ägg: Kläckning mindre än 1%
Sats 2: Skalade ägg: Kläckning mindre än 5%

Allt åker ned i vasken, inte lönt att ta hand om.

Jag har inte provat denna metod med optimal temperatur (27 grader).

Kul att se att mina skalade ägg kläcka bättre än de oskalade. Det skulle vara roligt att få veta vad som egentligen är problemet. Nu känns lösningen på problemet lika avlägsen som upplösningen av Palmemordet.

Nu handlar ju denna tråd om att skala artemiaägg och med risk för att gå lite off-topic vill jag nämna att jag varit vid havet och hämtat vatten idag. Jag vill prova att kläcka artemia med ett annat vatten och annat salt. Kör nog en sväng med mina PET-flaskor imorgon. En med havsvatten och en referenskläckning med mitt vanliga preparerade vatten (2,5 msk salt och en tsk epsomsalt samt 2 ml bikarbonat till en liter vatten)

#11 - 15 augusti 2016 06:06
Två kommentarer: Vid 20 grader tar det riktigt lång tid att kläcka artemia. Höj värmen. Och sedan undrar man över kvaliteten på artemian din. Och det är ju oftast där problemet ligger...
Gäst
#12 - 15 augusti 2016 08:36
[QUOTE=erikthur;n2358795]Två kommentarer: Vid 20 grader tar det riktigt lång tid att kläcka artemia. Höj värmen. Och sedan undrar man över kvaliteten på artemian din. Och det är ju oftast där problemet ligger...[/QUOTE]

Då provar vi det också ;)

Gäst
#13 - 16 augusti 2016 07:27
Hej på er!

Nu har jag resultatet av följande tre olika kläckningar, samtliga gjorda med 1 krm oskalade artemiaägg och en temperatur på 27 grader i 24 timmar.
[LIST=1]
[*]Glassbyttemetoden med kranvatten och 1 msk salt per liter.
[*]PET-flaska med havsvatten.
[*]PET-flaska med kranvatten, 2,5 msk salt per liter vatten, 1 tsk Epsomsalt och lite bikarbonat.
[/LIST]
Nedan är resultaten.
[LIST=1]
[*]Mycket klent resultat. Några enstaka procent av äggen har kläckts.
[*]Godtagbart resultat där runt 60-75% av äggen kläckts.
[*]Godtagbart resultat där 55-70% av äggen kläckts.
[/LIST]
Glassbyttenetoden är inget som fungerar för mig. Den kanske kan fungera för någon annan under andra förutsättningar.


Angående havsvattnet så tyckte jag mig kunna notera ett något bättre resultat än när jag använder preparerat kranvatten. En annan sak som är en markant skillnad är att i PET-flaskan med preparerat vatten så hade det bildats en avlagring med okläckta ägg ovanför vattenlinjen.



Man kan ju undra vad det är som gör att det preparerade vattnet får denna avlagring. Tanken som slog mig är att prova de dekapsulerade äggen i havsvatten istället. Ursprungliga problemet som jag upplevde med dekapsulerade äggen var ju att de klumpade ihop sig. Kanske gör de inte det med havsvatten. Jag provar detta och återkommer.





Gäst
#14 - 16 augusti 2016 07:29
Skillnaden mellan kläckning i havsvatten (till vänster) och preparerat kranvatten till höger. En bit ovanför vattenlinjen ser man tydligt en en rand av äggskal och annat jox som klumpat ihop sig. I kläckaren till vänster saknas denna avlagring.

#15 - 16 augusti 2016 12:06
Kul att följa dina ihärdiga tester. Du lär ju snart kunna titulera dig professor i Artemiakunskap.
#16 - 16 augusti 2016 22:03
Mycket intressant. Detta kan bli en bra guide för många. :) Vilket havsvatten har du använt? Bräckt eller salt?
Gäst
#17 - 17 augusti 2016 06:50
[QUOTE=ICC;n2358817]Kul att följa dina ihärdiga tester. Du lär ju snart kunna titulera dig professor i Artemiakunskap.[/QUOTE]

Tackar! He he...
Gäst
#18 - 17 augusti 2016 06:52
[QUOTE=Knax;n2358833]Mycket intressant. Detta kan bli en bra guide för många. :) Vilket havsvatten har du använt? Bräckt eller salt?[/QUOTE]

Jag har använt havsvatten från Falkenberg och som Göteborgare skulle jag nog vilja påstå att det inte är riktigt salt. Ätran rinner ut i havet här så jag ska nog försöka ta mig norröver för att få tag i lite bättre vatten.
Gäst
#19 - 17 augusti 2016 07:30
[QUOTE=HammarbyHasse;n2358815]
Man kan ju undra vad det är som gör att det preparerade vattnet får denna avlagring. Tanken som slog mig är att prova de dekapsulerade äggen i havsvatten istället. Ursprungliga problemet som jag upplevde med dekapsulerade äggen var ju att de klumpade ihop sig. Kanske gör de inte det med havsvatten. Jag provar detta och återkommer.
[/QUOTE]

Som utlovat återkommer jag med resultatet från nattens kläckning av dekapsulerade ägg i kombination med havsvatten.

Ingen klumpbildning alls till skillnad mot preparerat vatten. Viss slaggbildning blev det ovanför vattenlinjen men inget allvarligt. För första gången har jag lyckats kläcka de dekapsulerade äggen men kläckningsgraden ligger kanske på låga 30%.

Mitt klart bästa resultat har jag alltså fått med oskalade ägg och havsvatten.

Dagens slutsats: Det är något med mitt preparerade saltvatten som gör att det blir viss slaggbildning ovanför vattenlinjen i PET-flaskan. Detta blir särskilt tydligt när jag använder dekapsulerade ägg då dessa genast klumpar ihop sig. Det är sannolikt att det är ett problem även vid kläckning av oskalade ägg, inte lika tydligt men det försämrar resultatet.

Åtgärd: Jag ska ta reda på exakt vad det är i mitt preparerade vatten som orsakar att dekapsulerade ägg klumpar sig (och förmodligen även försämrar resultatet vid kläckning av oskalade ägg).

Det salt jag använt heter Jozo Grovt Salt utan jod. 2 Kg. Det innehåller Natriumklorid (salt) och E535.

E535 (Natriumferrocyanid, Na[SUB]4[/SUB]Fe(CN)[SUB]6[/SUB]) är en vanlig tillsats i salt som ska vara klumpförebyggande. Det är en cyanid som i ren form är väldigt giftig.

Vid sökning på nätet kan man läsa på flera ställen att E535 ger grumlighet och täpper till porerna på artemiacystorna.

Så nästa steg blir att skaffa ett riktigt salt.
#20 - 17 augusti 2016 09:42
Har du provat med den typen av salt som man använder till saltvattenakvarier? Jag har tidigare kläckt artemia med saltvatten från karet med tämligen gott resultat.
#21 - 17 augusti 2016 15:01
Måste inflika igen. För kläckning av artemia rekommenderas inte salthalt av Havsnivå utan lägre salthalt. Och det är inget fel på Jozo grovsalt - använt det de senaste tio åren (minst) utan problem - liksom glassboxmetoden kan tilläggas. Jag kläcker med 20 ml salt per liter vatten.











Annons