citron i vattnet

#1 - 11 augusti 2003 10:07
mitt ph var lite högt o firrarna såg lite sega ut så jag pressade lite citron o hade i. ph sjönk o fiskarna såg gladare ut. jag har aldrig hört om nån som haft citron i vattnet är det korkat? hör ju ändå om folk som har allt möjligt konstigt i vattnet.
#2 - 11 augusti 2003 10:32
Det borde ju funka bra, dessutom ska det neutralisera kloraminer (stavning?) vilket är bra. Många använder sig av askorbinsyra vilket också finns i citron (tillsammans med lite kolhydrater mm).
#3 - 11 augusti 2003 10:38
Men borde inte de naturliga "socker-arterna" i citronsaften ge
bakterierna en oönskad tillväxt?
Citronsaft innehåller nog en hel del oönskade saker som man inte vill ha i sitt akvarium, eller? Utöver de "önskade" alltså...

Detta är enbart en fundering från min sida så det skulle vara väldigt intressant att höra vad någon av zoopet´s biologer/kemister har att säga om saken.
#4 - 11 augusti 2003 12:41
allright. tycker ändå att det verkar som en smart grej men eftersom jag inte hört om nån som gör det så undrar man ju. är det någon som vet? vore ju faktiskt kul o veta
#5 - 11 augusti 2003 12:49
Som sagt var, så är det nog bättre att använda ren citronsyra (askorbinsyra). Citroner lär ju vara ganska hårt besprutade, och de flesta bekämpningsmedel brukar vara farliga för vattenlevande organismer, även i små mängder. Ta det försiktigt med doseringen bara, kom ihåg att pH-svängningarna i sig själva kan vara riktigt farliga för fiskarna.
#6 - 11 augusti 2003 13:09
5 mg askobinsyra sänker inte pH i 1000 liter vatten men i 100 liter får man vara försiktig, för där blir det "knivsudden" som mått.
Redan ca 1/4 kryddmått sänker pH något.
#7 - 11 augusti 2003 13:35
kan man köpa askorbinsyra i mataffären eller?
#8 - 11 augusti 2003 14:21
Ja.
#9 - 11 augusti 2003 15:25
ekbarksextrakt är inte så dyrt & fruktansvärt effektivt..jag kör 1 ml per 5 liter vatten i GBG vattnet & då sjunker ph från 7.6 till 6.6 ungefär
#10 - 15 april 2007 08:11
Vän av ordning säger...

Bilbo skrev:
Som sagt var, så är det nog bättre att använda ren citronsyra (askorbinsyra)


Citronsyra är INTE samma sak som askorbinsyra. Citronsyra är betydligt starkare. Askorbinsyra är detsamma som rent c-vitamin och är relativt snällt. Ta det dock som vanligt varligt med syra-bas-balansen, en hel del syror har en tendens att fungera med en viss ketchup-effekt om jag inte missminner mig mina kemilektioner.

Vad jag vet har inte askorbinsyra riktigt den effekten så jag antar att det är en smula säkrare
#11 - 15 april 2007 08:20
Besprutat?

Bilbo skrev:
Som sagt var, så är det nog bättre att använda ren citronsyra (askorbinsyra). Citroner lär ju vara ganska hårt besprutade, och de flesta bekämpningsmedel brukar vara farliga för vattenlevande organismer, även i små mängder. Ta det försiktigt med doseringen bara, kom ihåg att pH-svängningarna i sig själva kan vara riktigt farliga för fiskarna.


Ja, säg den frukt som inte är besprutad idag, bananer, äpplen, tomater mm. Men - det sitter i skalet! Citronen ska väl inte läggas ned i karet? Endast saften.....:)
#12 - 15 april 2007 17:45
sköljer du citronen är det ingen fara direkt.
du har nog värre saker på händerna endå
#13 - 25 april 2007 06:57
Häller ni ner askorbinsyra i akvarierna? Det är ju giftigt för bakterier och mikroorganismer och används inom livsmedelsindustrin som konserveringsmedel!
Hade tagit saften från en citron vilken dag som helst!

Hehe när spendrupsreklamen lanserar sitt öl "utan tillsatser", menar de såklart öl utan C-vitamin.....så kan ju också saker och ting vinklas. [:D]











Annons