averater: halvretorisk fråga, jag lurades lite granna =)
jod förekommer i extremt små mängder i vatten, och tas upp genom föda, snarare än från vattnet i sig, vilket snarare göra förekomsten av jod(och förhindrandet av struma hos fiskar) till en fråga om födokvalitet än vattenkvalitet.
vad jag förstått av att läsa om förekomsten av struma hos fiskar, så var det att det var något som förekom på 70:talet hos fiskar, pga bristfällig kost, snarare är jodbrist i vattnet.
nu vet vi inte säkert om jodöverskott är giftigt för fiskar, men det är det hos människor(och vi är ganska känsliga för ett överskott, ca 3ggr rdi så riskerar vi hälsan). på skepticalaquarist.com skriver man ""Iodized salt has 77 ppm iodide for the prevention of goiter. Ocean water typically contains 0.006 ppm iodide, so sea salt is typically 0.2 ppm iodide. So if iodized salt were used in the pond, the iodide concentration would be roughly 400 times higher than if sea salt were used to produce the same salinity."
(i sverige har vi lägre halter av jod i saltet, så vi hamnar kring 250 ggr så hög halt jod i vattnet än om vi använt saltvattenssalt).
bör påpekas att havssalt som inte är jodBERIKAT fortfarande innehåller jod.