Behöver tips om lättlagad, ändå "festlig", bjudmat.

#1 - 8 juni 2010 10:15
[FONT=Comic Sans MS]På lördag ska vi vara med på en fest som brukar återkomma år efter år här på orten där vi bor. För oss innebär det att vid ett visst klockslag på lördag eftermiddag ska vi öppna ett kuvert och däri står det vart vi ska befinna oss för att bli bjudna på förrätt.:) Sedan trampar vi iväg på våra cyklar och tillbringar en stund, tillsammans med ytterligare några personer som också fått inbjudan till samma adress, med att avnjuta god mat och tillhörande dryck.:) Sedan är det dags att cykla hem till oss och på nolltid fixa fram en varmrätt för 7 vuxna personer, inklusive oss själva. :) Efter någon timme öppnas ett nytt kuvert och då splittras alla för att äta efterrätt på olika håll. (Ytterligare någon timme efter det samlas alla festdeltagare gemensamt i någon stor festlokal.) [/FONT]

[FONT=Comic Sans MS]Vi har ingen aning om vilka som kommer till oss, förmodligen människor vi överhuvudtaget inte känner, vi vet bara att de inte har några allergier och att ingen är vegetarian. Alltså, det måste det vara något som man kan förbereda innan och bara värma lite snabbt, eller något som går mycket snabbt att laga till, då gästerna anländer hem till oss i princip när vi själva gör det. Det var igår vi fick veta att "varmrätt" stod på vår lott och vi känner att vi kört fast lite. Någon som har något tips? De mottages tacksamt!:)[/FONT]
#2 - 8 juni 2010 11:08
Den här lagade jag i helgen för tredje gången, har alla gånger blivit den bästa Rostbiff jag ätit.

http://www.tasteline.com/Recept/Den_lackraste_rostbiffen_

gärna tillsammans med denna potatissallad som är "lite" varm, så det inte blir picknick mat.

http://www.tasteline.com/Recept/Korv_med_tysk_potatissallad

Allt går att förbereda, det smakar sommar och är inte så mäktigt. Passar både med vin och öl till.

Hoppas det blir trevligt!
#3 - 8 juni 2010 12:37
Sidan med Rostbiffen kommer jag inte in på just nu. Det står "tillfälligt fel" där, får försöka senare, men potatissalladen verkar toppen!

Tack så hemskt mycket för tipsen!:)
#4 - 8 juni 2010 12:40
Det är länken som inte fungerar, trots att den är rätt?

Tillagning

Den läckraste rostbiffen.
Recept av Lars Dahlgren, Kalmar

Rostbiff

1 – 2 kg Nötkött. Rostbiff, Fransyska el. Innanlår, väl putsat.
Salt C:a 3 tsk
Pepparblandning (1 tsk malen vitpeppar, 2 tsk stött svartpeppar
2 tsk citronpeppar.)
50 g Smör Till bryning
Bindgarn
2 st Gula lökar i klyftor


Marinad
2 dl Oxbuljong av tärning.
1 dl Steksky
1 dl Kikkoman soja
1 dl Pressad citron
½ dl Balsamvinäger
3 msk Flytande honung
2 msk Worcestershiresauce
2 msk Tomatketchup
3 klyftor Pressad vitlök
Några stänk Tabasco, efter smak
Torkade örtkryddor, t.ex. Oregano, Körvel, Timjan och Lagerblad
6 cl Konjak (kan uteslutas)

Gör så här:

Rostbiffen

Bind upp köttet till jämn rund form.
Gnid in salt och kryddblandning runt om steken.
Bryn till jämn färg runt hela steken, glöm inte ändarna, i en stekpanna.
Lägg den brynta steken i gallervagga placerad i ett aluminiumbleck eller en långpanna.
Vispa ur stekpannan med en klick av smöret och lite vatten. Spar stekskyn till marinaden.
Häll ett par dl vatten i blecket/långpannan och lägg i lökklyftorna.
Sätt en stektermometer i köttets tjockaste del.
Stek i ugn 125 grader tills termometern visar 60 grader (helt rosa), 65 grader (lätt rosa) eller 70 grader (genomstekt). (Tar c:a 1 ½ - 2 tim.)
Ös steken någon gång ibland.

Marinaden

Koka buljongen.
Rör ned övriga ingredienser utom konjaken.
Låt sjuda under omrörning.
Låt kallna.
Tillsätt ev. konjak.

Lägg direkt från ugnen den varma steken i marinaden så den täcks och låt kallna över natten.

Ta upp steken, torka av och avlägsna bindgarnet. Skiva i tunna skivor och servera till varm sallad av nykokt, grovt tärnad färskpotatis, tärnad tomat, skivade rädisor, finskuren purjolök i ringar, fintärnat äpple och strimlad valfri grönsallad. Strö gärna kapris och hackade valnötter över. Slå över italiensk dressing vid serveringen.
#5 - 8 juni 2010 13:07
Det här är enkelt att förbereda!
Tacogratäng (Florens Dumas Dip)
Röra: 500g köttfärs, 1 paprika, 1 gul lök, 2 klyftor vitlök, 1 burk passerade tomater, 1 påse taco kryddmix.

Hacka lök och paprika och bryn dem i stekpannan. I med köttfärsen och pressa i vitlök. När köttförsen är brynd har man i kryddmix, passerade tomater och så smaka av med chilipulver, salt och peppar.

Formen: 1 stort paket philadelphia ost, 1burk creme fraiche, 3dl riven ost, 1 liten purjolök skuren i ringar, oliver (om man vill).

Bred ut philadelphia osten i ungsfast form. Bred över creme fraich. Ha sedan i köttfärsröran och strö över purjo, ost och oliver. Gratinera i 10 minuter å 225 grader. Servera med Nachochips och en grönsallad. Ev. painrich (hur det nu stavas..). Denna brukar även gå hem hos ungarna. :)

Annars tänkte även jag på hemmagjord potatis sallad. Jag brukar göra en liknande variant på den i länken.
1kg kokt kall färskpotatis, ½dl majonnäs, 1dl lätt creme fraich, 1 finstrimlad rödlök, salt, numalen svartpeppar, 2 msk persillade

Dela potatisen i lagom stora bitar. Blanda ihop smeten och ha i potatisen, rör om.

Till potatis salladen skulle jag kanske göra grillspett. Någon kryddig korv, champinjon, paprika, lök, marinerad fläskfilé, majs...
#6 - 8 juni 2010 13:30
Tack så hemskt mycket till er båda för att ni tar er tid! Det uppskattas mycket! :) Blir riktigt hungrig här, det låter så gott alltihop.;) Får väl hoppas på fler festliga tillfällen i sommar, nu har man lite tips till dem också.:D

(Ibland blir det sådär att man kör fast. Vi har haft varmrätt 3 utav de 4 år vi har varit med på festen.)
#7 - 8 juni 2010 18:27
Om du vill glassa lite så woka !! allt går att förbereda !!
Förberedelserna är a och o allt skärs i samma storlek sedan är det "bara" att woka i en GLÖDHET panna när alla ser på i ca 2 min.

eller (i presis andra ändan)

Tjälknöl


Lycka till :)
#8 - 8 juni 2010 21:35
Sök på Dubbelmarinerad Oxfilé, serveras med en smarrig potatisgratäng. Lovar att den kommer att bli en succé, och går att förbereda till dagen före. Ju längre den får ligga i den andra marinaden, desto smarrigare blir den.
Kjell Fohrman
Administrator
#9 - 9 juni 2010 07:15
Något råd kan jag inte ge, men det verkar vara en trevlig form av fest:d
#10 - 9 juni 2010 09:36
Woka - det var så länge sedan vi gjorde det så jag är rädd att det skulle kunna sluta med en smärre katastrof, istället för att vi "glassar". [:o] Men det är verkligen synd och skam att man inte gör det oftare. (Har en jättefin Wokpanna vi fått i present. Tyvärr får den inte plats i grytskåpet och då bli det lätt att den glöms bort. Ska bli ändring på det! :))

Tjälknöl ska jag kolla upp och likaså dubbelmarinerad oxfilé. Tack för de tipsen! :)

Ja, det är jättetrevligt. Lite som "Halv åtta hos mig", fast utan Helge som kommenterar, som vår 7-åring sa.;) De som arrangerar festligheterna gör verkligen ett kanonbra jobb för att få ihop det hela.

(Lite smått pinsamt blev det dock ett år då vi fått ett husnummer fel i ett utav breven. De vi hamnade hos hade inte en aning om vad vi pratade om när vi frågade om det var där vi skulle bli bjudna på efterrätt...Galna främmande människor som kommer och tror att de ska bli bjudna på mat! :d)
#11 - 9 juni 2010 11:01
Vilken otroligt kul idé till fest, den ska jag försöka införa här också!!
#12 - 10 juni 2010 07:18
Jo, det är väldigt trevligt så försök dra igång något liknande.:)
Kjell Fohrman
Administrator
#13 - 10 juni 2010 09:30
Extra kul borde det vara om det deltar folk som har sitt ursprung i olika länder - för då kanske dessa lagar till nya rätter med ett annat kulinariskt ursprung som man inte har testat innan.











Annons