Avlivning av fisk

#1 - 14 augusti 2004 10:24
Nu har äntligen tagit mig tid att lägga in den i åratal utlovade texten om avlivning av fisk. Den finns på http://www.ciklid.se/faq_artikel_visa.asp?NR=779
Kjell Fohrman
Administrator
#2 - 14 augusti 2004 11:18
Tack för det[:-132]
#3 - 14 augusti 2004 11:24
Hej Ola!

Har du möjligtvis några källhänvisningar om man skulle vilja läsa mer...!?

MVH

Daniel
#4 - 14 augusti 2004 15:46
hej. usch. inget kul ämne. jag har väldigt svårt att avliva fiskar. det jag inte fattar är hur man ska kunna skära huvudet av en liten tetra..?! (som sprattlar)
#5 - 14 augusti 2004 15:48
Ursprungligen skickat av lenis3
hej. usch. inget kul ämne. jag har väldigt svårt att avliva fiskar. det jag inte fattar är hur man ska kunna skära huvudet av en liten tetra..?! (som sprattlar)

sax
#6 - 14 augusti 2004 15:49
"Kokning anges som olämpligt. En liten fisk som läggs i mycket vatten dör nog omedelbart" (källa: http://www.ciklid.se/faq_artikel_visa.asp?NR=779) , kan jag dra slutsatsen att det är "skonsamt" för den lilla fisken att koka den?
#7 - 14 augusti 2004 16:00
Nä, detta är inget kul ämne, men ibland så är man ju tvungen att avliva fisk så då kan det ju vara bra att veta hur man ska göra det på "bästa" sätt.

Jag tolkade det också som att det skulle kunna vara skonsamt att lägga en liten fisk i kokande vatten, rätt eller fel?????
#8 - 14 augusti 2004 18:51
Hur är det med kallvattenfiskar Koi, Guldfisk, som sänker sina "kroppsfunktioner" är det plågsamt att avliva dem med kyla.
det är otrevligt/"kladdigt" att avliva en Koi som är nästan 60 cm.
En onödig fråga, men ändå.
#9 - 14 augusti 2004 19:12
Skulle inte tro att det är speciellt skonsamt för en fisk att bli skållad till döds. Har ni inte kokat kräftor någon gång? I så all skulle ni veta hur lång tid det tar innan döden inträder...

Frysa ihjäl är inte heller speciellt kul kan jag tänka mig, men de säger att det är behagligt de som vet. Ont gör det först när man tinar.

Finge jag välja skulle det nog bli halshuggning för min del. Både för mina fiskar och för min egen privata del - om det skulle bli aktuellt menar jag [:-82] Snabbt, smärtfritt och enkelt. Huvudet i en korg - tjoff rakt av. [xx(]

Visst blir det lite kladdigt med stora fiskar, men det är ändå det mest skonsamma tror jag.
#10 - 14 augusti 2004 19:20
Kramfors: if ya cant do the time, dont do the crime
#11 - 14 augusti 2004 20:36
Jag blandade ihop is, salt och kallvatten till en sörja på omkring 30 minusgrader. Den 12 cm långa fisken lika tjock som ett lillfinger var stelfrusen på ca en sekund.
#12 - 14 augusti 2004 21:12
Det bästa och snabbaste sättet är, att ha fisken i en hov, och sen dänga den i väggen (tegelvägg). fisken dör direkt, och både du o fisken slipper lida. större fiskar får man klubba i nacken ett par gånger, inte så kul men dom dör fort
#13 - 14 augusti 2004 21:41
Nu har Ola redovisat lämpliga sätt att avliva fisk, där står inget om att dänga den i väggen.
Det kanske är onödigt att föreslå fler sätt.
#14 - 14 augusti 2004 23:06
Nu pallar jag inte längre... efter Olas ypperliga "instruktion", så får det vara nog snackat om avlivning... vill inte inte höra mer om konstiga sadistiska å bizarra avlivningsmedoder"
#15 - 14 augusti 2004 23:26
Jag anser att slå ihjäl fisken är lika snabbt och skonsamt som att halshugga den. Förutsatt att det är en liten fisk och att man inte tvekar. Själv använder jag den metoden och har aldrig misslyckat med att ha ihjäl fisken på första slaget. Dvs lika snabbt och säkert som halshuggning. Större fiskar får man klubba ihjäl eller halshugga. Det är så fritidsfiskare gör. Bryter nacken eller klubbar ihjäl fisken.

Flera bra metoder är väl bra? Då har man ju valet att välja en bra metod som man tycker minst illa om.

Anli, om du inte pallar att läsa med om detta ämne, så sluta läs denna tråd. Men du skall veta att döden är en del av livet. Och eftersom vi har tagit på oss ansvaret att styra över fiskarnas välfärd och liv, så har vi även tagit på oss ansvaret för deras död.
#16 - 14 augusti 2004 23:40
Jackson: Läs vad jag skriver: "efter Olas <u>ypperliga </u>"instruktion", så får det vara nog snackat om avlivning"
Dvs den säger allt, inget mer snack om isbad, kokning eller toalettspolning!
Det är kniven/saxen/klubban som gäller!!!!!!!!
#17 - 14 augusti 2004 23:44
Ursprungligen skickat av anli
Det är kniven/saxen/klubban som gäller!!!!!!!!

Sant.
Till och med när man skall avliva fisk är Occams rakkniv bäst.

-- MW
#18 - 15 augusti 2004 01:46
Ursprungligen skickat av anli
Jackson: Läs vad jag skriver: "efter Olas <u>ypperliga </u>"instruktion", så får det vara nog snackat om avlivning"
Dvs den säger allt, inget mer snack om isbad, kokning eller toalettspolning!
Det är kniven/saxen/klubban som gäller!!!!!!!!


Du får gärna ha dina egna åsikter om hur man ska avliva fiskar men försök att vara objektiv. Att stoppa ner en mindre fisk i kokande, eller starkt underkylt vatten kan vara bra så mycket skonsammare än att en oerfaren person försöker skära huvudet av den. Dessutom mycket lättare för personer som är av det känsligare slaget, klarar dom inte att hugga ihjäl sitt husdjur med en kniv kan dom annars i desperation helt enkelt spola ner firrarna i toaletten, vilket vi inte vill uppmuntra, eller hur?

Det här är ett forum och vad jag vet så är det meningen att man skall föra diskussioner på ett sådant, inte bara att lägga upp länkar till annan information och skälla på folk om dom har en annan åsikt.
PatrikMalmo
#19 - 15 augusti 2004 04:59
Hmm, får konstatera att jag är laglydig med stora fiskar (+5 cm). De avlivar jag som när jag fiskar, dvs hårt slag i huvudet (nacken). Kan tillägga att detta funkar på alla djur, om ni t ex är tvingade att avliva något djur som skadats väldigt illa i trafiken.

Små fiskar (-5 cm) har jag ned i kokande vatten. De dör ögonblickligen. Samma sak med kräftor - där gäller att vattnet verkligen kokar och att man inte har i för många samtidigt, annars ser jag det som djurplågeri.

Hilsen!!
#20 - 15 augusti 2004 07:50
Är man osäker om man klarar att skära av huvudet snabbt och utan att tveka kan jag rekomendera att använda en vass sax, då går det inte att misslyckas. det är viktigt att tänka på vad som är skonsammast för fisken snarare än vad man själv tycker är obehagligt..
#21 - 15 augusti 2004 08:17
Som känslig person avlivar jag små fiskar enligt följande: Upp med håv, kolla var huvudet är, toapapper runt om och NYP
-&gt; huvudet omedelbart skiljt från kroppen. Detta torde vara helt OK enligt EU:s regler.
Mvh Cecilia
#22 - 15 augusti 2004 12:44
1. EU skriver att man inte ska koka fisk. Jag förklarar varför jag anser att man inte ska koka fisk, trots att det går argumentera för att yngel nog ändå dör fort om man slänger dem i kokande vatten. Den diskussionen skulle dyka upp tusentals gånger annars ("jag kokar fiskar och de dör varje gång" liksom). Jag tycker att den här tråden och liknande trådar med bizarra argument för att man gör på bästa sättet tydligt visar att det finns massor av orsaker till att skriva "KOKA ALDRIG IHJÄL AKVARIEFISK! KAPA HUVUDET ELLER LIKNANDE". Ska jag skriva om texten? Är den inte tydlig nog?

2. Jag har varit i kontakt med ett par personer som forskat i frågan, men aldrig kommit till skott och fixat fram källor mm själv. Planen är fortfarande att skriva en artikel och fråga dessa personer om källorna. Centrala Försöksdjursnämnden gav ut en skrift i ämnet 1996 "Euthanasia of Experimental Animals - EU rapport om avlivning av försöksdjur" tryckt vid Regeringskansliets Offsetcentral.

3.
Hur är det med kallvattenfiskar Koi, Guldfisk, som sänker sina "kroppsfunktioner" är det plågsamt att avliva dem med kyla.
Laxar får extrem panik när vattnet fryser (is bildas på gälarna). Det finns inget som säger att det inte gäller all fisk som kan uppleva frost (eller som inom rimlig evolutionär tid gjort det). När det gäller tropisk fisk så är det tydligen mycket sannolikt att deras temperaturanpassade proteiner gör att det troligtvis är "fruktansvärt" för fisken att kylas ner.

4. Förlåt att jag gått in och ändrat i det här inlägget [B)]
#23 - 15 augusti 2004 12:48
jo ja undrar bara. sjuka / döende fiskar går väl bra att spola ner?
#24 - 15 augusti 2004 12:53
jo ja undrar bara. sjuka / döende fiskar går väl bra att spola ner?
Nej
#25 - 15 augusti 2004 12:59
Döda fiskar bör slängas i soporna och inte i toaletten överhuvudtaget.
#26 - 15 augusti 2004 13:00
jaha så om man spolar ner en död fisk så e d olagligt?
#27 - 15 augusti 2004 13:27
jaha så om man spolar ner en död fisk så e d olagligt?
Det är inte snällt att göra det om den lever, och det skulle vara mot reglerna om det hade varit ett djurförsök, men det är inte olagligt. Det finns snällare sätt att avliva fisken och det är att kapa huvudet eller slå den hårt i huvudet (kasta den allt vad man orkar är att slå den hårt i huvudet vilket alla borde begripa [:-27])

Att spola ner en död fisk i toan har jag för mig att det avråds av de som sköter avloppen. Toaletten är ingen papperskorg och du anar inte vilka vansinniga grejer folk spolar ner. Personligen förstår jag inte varför man inte ska spola ner död fisk i toaletten, så någon som vet får gärna föklara för mig (ingen sarkasm i frågan, jag vill veta). Vad jag vet så är det tyvärr inte olagligt att spola ner tops (vilka orsakar stora kostnader och borde vara straffbart, jag gillar inte att via skattesedeln betala andras puckobeteende) eller lacknafta od. (vilket orsakar stor nedsmutsning av Östersjön då bakterier slås ut) i toaletten heller.
#28 - 15 augusti 2004 13:28
Ursprungligen skickat av adam_
jo ja undrar bara. sjuka / döende fiskar går väl bra att spola ner?

Nej, döda dom först. Källsorteras sedan som komposterbart avfall.

-- MW











Annons