Att avliva en fisk

#1 - 15 april 2007 17:50
Hur kan man göra det på minsta plågsamma sätt?:confused:
#2 - 15 april 2007 18:23
På minsta plågsamma sätt?
Snabbt är minst plågsamt och hur man gör beror ju lite på hur stor fisk det är. Ett par snabba sätt är ... skära av huvet med kniv, krossa huvet med en sten. Spola ner levande i toaletten är nog det mest plågsamma sättet att döda en fisk på.
#3 - 15 april 2007 18:32
Finns det inte ganska många trådar om det här? Knäck nacken eller skär av huvudet.
#4 - 15 april 2007 18:36
jag brukar bita nacken av den och sen äta den :P
#5 - 15 april 2007 21:55
1, Koka upp vatten så att det stormkokar (1-2 liter)
2, Häll i fisken, antingen i en _liten_ mängd vatten eller direkt ur håven
3, Mission accomplished. Fisken är död.

Metoden funkar bäst för små fiskar. Om du måste döda många, ta i några i taget men se till att vattnat kokar ordentligt mellan omgångarna.
#6 - 15 april 2007 22:14
Hur lång tid tar det för dom att dö i kokande vatten?
#7 - 15 april 2007 22:33
varför inte bara slå den i huvvet med skaftet på en stor kniv? ett slag så är den dö.
#8 - 16 april 2007 08:57
ize skrev:
1, Koka upp vatten så att det stormkokar (1-2 liter)

2, Häll i fisken, antingen i en _liten_ mängd vatten eller direkt ur håven

3, Mission accomplished. Fisken är död.



Metoden funkar bäst för små fiskar. Om du måste döda många, ta i några i taget men se till att vattnat kokar ordentligt mellan omgångarna.


Det och frysning räknas som djurplågeri eftersom det inte går tillräckligt fort.
#9 - 16 april 2007 08:58
tyckte väl att det lät obehagligt :/
#10 - 16 april 2007 08:58
jag nackar alltid mina fiskar som ska avlivas. Går väldigt snabbt...
#11 - 16 april 2007 09:24
Snabbt upp i en håv och snabbt slå den i bordet (max 10 cm fisk)
Spola ner i toaletten måste vara ganska plågsamt då dom faktiskt överlever forsen genom rören och dör av föroreningar och kemikalier så småningom...
#12 - 16 april 2007 13:15
Kniv möter huvud, fisk möter död.

Obehagligt för mig, mindre obehagligt för en fisk jämfört med frysning/kokning/nedspolning i toalett
#13 - 16 april 2007 14:33
När jag pratar småfisk så är det max guppy-storlek jag menar och en stor balja vatten som inte tappar koktemperatur när man lägger i fisken. Då går koagulationsprocessen (i hjärnan) lika snabbt som om du skulle slå dem i bordet.

Det handlar ju om att förstöra kopplingen mellan/i hjärna och kropp, vilket görs med koagulation, kross eller kapning av nervtrådar. Sen beror det som sagt på storlek/kroppsform vilken metod som är effektivast.
Proteinerna i fiskhjärnan/kroppen koagulerar vid ca 70 grader och den temperaturen uppnås sekundsnabbt i en liten fisk.

Små sprattlande ohanterliga fiskar tror jag plågas mer av att man försöker hantera dem för att kunna skära huvudet av dem än att kokas..men det är min tro och erfarenhet..

Men ja.. det är _inte_ att rekommendera för fiskar större än guppys och vattnet ska definitivt stormkoka och vara tillräckligt mycket. Frysning är inte snällt oavsett storlek och nedspolning är väl det allra värsta man kan komma på?
#14 - 16 april 2007 14:48
Hmm. Om vi fick välja mellan att bli nerspolade i ett avlopp (fullt med avföring å kemikalier), levande kokta, frysa ihjäl, sönderslagna, eller halshuggna. Vad skulle vi föredra?

Tror bestämt jag skulle föredra halshuggning isf..
#15 - 16 april 2007 16:29
Läst någonstans att man lever 3sek efter halshuggning... Vet inte hur det är med fisk.. :rolleyes: Om det är en guppy eller i mindre sice slå ihjäl. Kokning.. tja.. man kokar ju kräftor och de lever ju när man stoppar dem i badet, snabb död. Tja.. jag väljer att bli ihjälslagen. Om jag är en stor skit, hals hugg mig då. ;)
#16 - 16 april 2007 16:42
Jag tycker det är hemskt att vi kokar en del djur levande (typ kräftor). Förstår inte hur det kan vara nödvändigt :P

Mjo. Det stämmer delvis. Man "lever" inte, utan har kvar medvetandet. Alltså man kan t.ex fortfarande se. Och det är ungefär en halv minut det varar efter halshuggning. men om jag minns rätt så känner man inget iaf.
#17 - 16 april 2007 16:57
awasegg skrev:
Jag tycker det är hemskt att vi kokar en del djur levande (typ kräftor). Förstår inte hur det kan vara nödvändigt :P



Mjo. Det stämmer delvis. Man "lever" inte, utan har kvar medvetandet. Alltså man kan t.ex fortfarande se. Och det är ungefär en halv minut det varar efter halshuggning. men om jag minns rätt så känner man inget iaf.


har du testat :P
#18 - 16 april 2007 17:22
Richard.R skrev:
har du testat :P


Javisst! Jag brukar halshugga mig själv hela tiden. Men jag ser ju till att ringa någon innan jag gör det, så de kan ta mig till sjukhuset å sy fast huvudet igen. Det är verkligen ett upplevelse vill jag lova! Du borde testa!
#19 - 16 april 2007 17:29
awasegg skrev:
Jag tycker det är hemskt att vi kokar en del djur levande (typ kräftor). Förstår inte hur det kan vara nödvändigt :P



Mjo. Det stämmer delvis. Man "lever" inte, utan har kvar medvetandet. Alltså man kan t.ex fortfarande se. Och det är ungefär en halv minut det varar efter halshuggning. men om jag minns rätt så känner man inget iaf.


Hehe.. tänk dig själv: Hmm.. här ligger mitt huvud.. Inte kan jag springa iväg eller göra något åt situationen...

Hur man än vrider och vänder på situationen så är väl inget av alternativen att föredra?? Men vi äter ju djur och på något sätt måste man ju ha ihjäl dem. Så att halshugga fisken eller slå ihjäl den är nog det humanaste. Man får väll helt enkelt se till att man inte slår för löst eller missar något utan träffar där man skall.

//Camilla
#20 - 16 april 2007 19:45
Då känns ju kokningen "humanare"... extremt liten risk att misslyckas/träffa fel s a s.

För egen del tror jag inte jag skulle bry mig hur jag dödades, bara det gick snabbt.. Ett slag/instant totalkoagulation/halshuggning medför ju momentan smärta alldeles oavsett, en fördel är ju att man inte minns det sen ;)
#21 - 16 april 2007 19:51
#22 - 17 april 2007 10:06
varför klydda till det!!! ha fisken i håven, gå ut o däng den i marken - garanterat stendöd direkt...
#23 - 21 april 2007 16:09
det här med att man lever 3 sekunder efter halshuggning tvivlar jag på. Man kolar på sekunden och med huvudet försvinner all kännsel och alla sinnen. Det som dock kan hända är att kroppens muskler får fnatt och kan rycka/ dra ihop sig lite som tex när man halshugger en höna.

Den rusar omkring i säker 30 sekunder men som sagt var.... det är rent mekaniskt och har inget med att leva eller inte.

När det gäller koka fisk vet jag inte men när det kommer till kräftor så är det inte särskilt onskefullt. Den extrema skillnaden i tempraturer gör att somdör av chocken innan dom känner av värmen. Samma sak borde gälla småfisk också men jag är inte säker
#24 - 22 april 2007 20:49
Jag har avlivat neontetror genom att jag lyfte ut den ur akvariet, sprang ut till asfalten utanför och slått flertalet gånger med en sten och voila, fisken är död.
#25 - 1 maj 2007 09:19
Halshuggning är det bästa helt klart eller lägga den i en burk med vatten och klippa av huvet med en sax
men frysning kokning ätning uttorkning och nedspolning suger!
#26 - 1 maj 2007 09:31
Ätning? Fileár du tex neontra och lägger på macka sen
#27 - 1 maj 2007 10:29
Kom över dessa på youtube... Nog de värsta sätten o dö på om man är fisk. Varning! jag började nästan lipa när jag såg läng nr 1. Varning!

nr 1
&NR=1" target="_blank">
&NR=1


nr 2
&NR=1" target="_blank">
&NR=1


Varför? Människan är j*vligt dum igentligen...

Sen, varför vill du veta hur man avlivar fisk när du kan ge bort dem, lämna in dem i djuraffär, elr sälja?
#28 - 1 maj 2007 10:55
Jag tar fisken upp i håven tar den se i handen och kastar den så hårt jag kan i golvet. Har aldirg misslyckats och fisken dör direkt. Det går snabbt. Jag använder den metoden.
#29 - 1 maj 2007 11:22
Tar oxå ett hårt kast i marken.
#30 - 1 maj 2007 12:34
Sen beror det ju också på vilken storlek fisken har. Om det är en liten corydoras, tetra slänger jag den så hårt jag kan i golvet, vasken eller badkaret, sen om man vill vara säker så kan man sedan lägga fisken i en påse och stampa eller liknande på den.
Har aldrig rikigt avlivat större fiskar än 10 cm, så vet inte riktigt ur det är där, men har ju hört om folk som stoppar in fingret i munnen på fisken och trycker bak huvudet[svårt att förklara] så att nacken bryts, det verkar vara en bra avlivning. Om jag själv skulle välja, så är jag nog lite för mesig för att stoppa in fingret i munnen och knäcka nacken, jag tror jag skulle lagt fisken i en påse och bankat en 5 ggr så jag vet att fisken verkligen är död.
#31 - 1 maj 2007 17:09
Oj! jag råka sätta samma länk två gånger!
Här är den filmen jag nästan börja lipa över... VARNING! ;)

" target="_blank">











Annons