Så säger de från tillverkarna och det har med chelaterna i de olika att göra. men det har inget med pH att göra alls..
Nej, det har allt att göra med pH.
De olika chelateringsmedlen är olika stabila vid olika pH, EDTA börjar tappa förmågan att chelatera järn ovanför ungefär 6.5, och vid 8 är allt järn ochelaterat (och faller ut som olöslig järnhydroxid, otillgänglig för växter). DTPA tål högre pH, och håller järnet i lösning upp till cirka 7.5, och tappar inte helt förmågan förrän vid pH på sisådär 8.5.
HEEDTA tål lite högre pH än EDTA, medan EDDHA är den tåligaste (och dyraste) chelateringsagenten av dem allihop, och fungerar vid pH upp till 11, men används vad jag vet inte i någon kommersiell gödningsblandning.
Som jag förstår det:
EDTA håller inte järn i lösning i höga pH (över 7) ELLER i vatten med höga kalciumhalter, eftersom kalciumjonerna puttar bort järnjonerna från EDTA'n. Övriga mikronäringsämnen chelateras däremot effektivt av EDTA även vid höga pH.
Referens:
http://www.smart-fertilizer.com/index2.php?id=113