Amnoyngel (larver) dör, trots salt.

#1 - 6 september 2005 13:57
Jag har Amnanoyngel (eller hade....), och ja, jag är 100% på att de är Amano. Kruxet är att jag startde upp ett nytt kar (25liters) och hade i salt för 3,5% (vanligt havssalt från matbutik, var det fel??) och sedan i med ynglen/larverna. Nu nästan ett dygn senare var de döda. Jag hade i malda spirulinaflingor som mat. Vad kan ha gått fel? Kan det vara saltet. Jag har några yngel kvar i "räk-karet" men jag vill ju veta vad som är fel innan jag börjar om. Någon som har några bra tips??

Mvh Anders/Topoz
#2 - 6 september 2005 14:43
jag har för mig att man måste bereda saltet på något sätt. jag är dock inte helt 100% på det, testa att söka efter det så kanske du hittar något matnyttigt.

// SeanChai
#3 - 6 september 2005 14:46
att gå från 0 salt till 3.5% kanske kan va orsaken.
nästa gång ta de i etapper om 1% per 12 timmar till exempel.
men även ta vatten från akvariet så dom inte åker ner i rent kranvatten
#4 - 6 september 2005 16:20
Ska prova att ta det lite lugnre med saltet, men jag tror inte det spelar någon roll. Är det rätt att ta ca 840gr salt på 24 liter vatten för att få 3,5% eller ska man räkna på något annat sätt?
#5 - 6 september 2005 16:33
Det är kanske detta du följer, men jag slänger in den ändå.

http://mikes-machine.mine.nu/breeding_yamato.htm

Vad jag förstått så krävs det ingen tillvänjning av salt för larverna.

Azur har talat om någon art som är extremt lik Amano men förökar sig i sötvatten, om det skulle vara denna sort är det kanske inte så konstigta ett de dör av saltvatten.

/Niklas
#6 - 6 september 2005 18:19
[QUOTE=NE]Azur har talat om någon art som är extremt lik Amano men förökar sig i sötvatten, om det skulle vara denna sort är det kanske inte så konstigta ett de dör av saltvatten.[/QUOTE]

läst att skillnaden är om räkorna har svarta prickar på stjärtfenan eller inte.
#7 - 6 september 2005 18:32
Ja, kanske var att vara kaxig att säga "det är till 100% amanoräkor"...... Jag har ett gäng yngel kvar i ett annat kar. Jag tog och lyfte över dem till "saltkaret" fast denna gång med mindre salt mängd. Ynglena dog på mindre än 1 timme. Så jag kanske får ge mig..... Vad heter den sorten som inte tycker om saltvatten, och var hittar jag info om dessa?
#9 - 6 september 2005 19:23
Ok, Tack för all hjälp.

/ Mvh Anders/Topoz
#10 - 6 september 2005 19:24
1, Saltet från matbutiken kanske inte är av tillräckligt hög kvalité för räkodling.
2, Saltvattnet borde kanske blandas till och luftas igenom några dagar innan du stoppar ned räkorna i det.
3, "Amano-ynglen" kanske är av en sort som inte behöver saltvatten.
#11 - 6 september 2005 19:33
räkor är väldigt kännsliga för metaller i vattnet men så är antagligen inte fallet
#12 - 6 september 2005 20:16
var det jod och klumpmedelsfritt salt ?
#13 - 7 september 2005 09:01
1) En vanlig dödsorsak för räkynglen är ammoniak. Det bästa är att starta saltvattensakvariet nån vecka innan du har i ynglen så filterbakterier och alger hinner komma igång.

2) "Havssalt från affären" har väldigt mysko sammansättning som har väldigt lite med havet att göra, och saknar helt pH-buffert-förmåga.
Det bästa är att använda naturligt havsvatten (om du bor vid sveriges västkust), det näst bästa är att använda kommersiella (och dyra!) saltblandningar avsedda för korallrevsakvarier, det tredje bästa är att använda havssalt och en rejäl dos bikarbonat - men detta sista alternativ är verkligen en nödlösning som nog ofta inte alls fungerar.

3) 35 promille (3.5%) är max vad ynglen tål, redan vid 37 började yngel dö. 'Sweet spot' är intervallet 30 - 35 promille, men absolut inte över 35 och inte under 17 promille. Hur mätte du salthalten? Har du inte en bra saltmätare kan det vara idé att lägga dig nånstans mitt i intervallet hellre än nära max.

4) Nej, räkynglen behöver inte alls vänjas långsamt vid saltvatten. De tål att gå rakt från sötvatten rätt ner i saltvatten helt utan problem.

5) Jodid och klumpförebyggande medel i de halter som finns i bordssalt har ingen som helst effekt på räkyngel (heller).

6) Vissa rundor dör bara ynglen vad man än gör, trots att allt är perfekt. Amano-räkor är verkligen mycket svårodlade.
#14 - 8 september 2005 11:24
Det här är förmodligen en pinsamt okunnig fråga, men kan en obefruktad hona ha väl synlig, lite svartprickig rom?
Mvh Cecilia
#15 - 9 september 2005 01:18
[QUOTE=cecilia]Det här är förmodligen en pinsamt okunnig fråga, men kan en obefruktad hona ha väl synlig, lite svartprickig rom?
Mvh Cecilia[/QUOTE]Njaej. Rom kan de bära, men den bör inte vara befruktad. Fast det sägs att vissa räkarter kan förvara sperma till flera kullar.











Annons