1) En vanlig dödsorsak för räkynglen är ammoniak. Det bästa är att starta saltvattensakvariet nån vecka innan du har i ynglen så filterbakterier och alger hinner komma igång.
2) "Havssalt från affären" har väldigt mysko sammansättning som har väldigt lite med havet att göra, och saknar helt pH-buffert-förmåga.
Det bästa är att använda naturligt havsvatten (om du bor vid sveriges västkust), det näst bästa är att använda kommersiella (och dyra!) saltblandningar avsedda för korallrevsakvarier, det tredje bästa är att använda havssalt och en rejäl dos bikarbonat - men detta sista alternativ är verkligen en nödlösning som nog ofta inte alls fungerar.
3) 35 promille (3.5%) är max vad ynglen tål, redan vid 37 började yngel dö. 'Sweet spot' är intervallet 30 - 35 promille, men absolut inte över 35 och inte under 17 promille. Hur mätte du salthalten? Har du inte en bra saltmätare kan det vara idé att lägga dig nånstans mitt i intervallet hellre än nära max.
4) Nej, räkynglen behöver inte alls vänjas långsamt vid saltvatten. De tål att gå rakt från sötvatten rätt ner i saltvatten helt utan problem.
5) Jodid och klumpförebyggande medel i de halter som finns i bordssalt har ingen som helst effekt på räkyngel (heller).
6) Vissa rundor dör bara ynglen vad man än gör, trots att allt är perfekt. Amano-räkor är verkligen mycket svårodlade.