Det är som tur är knappast några äkta mangroverötter som säljs i butikerna, enligt vad jag hört. Bäst ur miljösynpunkt är naturligtivis att plocka sina rötter i närmiljön. Malmö Akvarieförening gör varje år en liten utflykt där vi plockar rötter som blivit över vid ett lokalt torvbrott.
De mangrovefrön jag köpt kommer från en plantskola på Hawaii.
Alla som varit vid tropiska kuster vet att det knappast är frön det är brist på, de ligger i drivor längs stränderna. Problemet är att man för att göra plats för räkodlingar skövlar de uppvuxna mangroveträden i stor omfattning. När mangroveträden försvinner börjar kusten erodera och snart går det inte ens att återplantera mangroveträd ens om man skulle vilja. Det är fördjävligt, och alla som äter tigerräkor och liknande jätteräkor i sin thaimat eller sushi har en skuld. Jag slutade äta tigerräkor för ca tio år sedan. Jag tycker alla borde göra likadant.
På senare tid har det kommit miljömärkta räkor som ska vara OK att äta ur denna synpunkt.