batski skrev:Skönt att höra :) Men nu blir jag lite konfunderad. Hur blir det bikarbonat då?
Det finns lite olika sätt. Om du pyttsar i koldioxid så kommer en del att gå över till bikarbonat - karbonat. Förhållandet koldioxid - bikarbonat - karbonat är alltid bestämmt av pH. Ju lägre pH:t är desto mer koldioxid finns det i jämnvikten. Eftersom koldioxidtillsättning (observera t i l l s ä t t n i n g) tenderar till att sänka pH:t kommer inte så mycket karbonat och bikarbonat bildas.
Du kan tillsätta bikarbonat. I pH under ca 8 i sötvatten höjs pH och det innebär att jämnvikten går mot mindre koldioxid och mer bikarbonat och karbonat. I pH över ca 8 så sänks pH:t.
Du kan tillsätta karbonat. Då höjs pH och jämnvikten går emot nästa enbart karbonat (vid höga pH)
Du kan tillsätta något pH höjande medel (NaOH exempelvis). Då kommer jämnvikten gå så långt till höger att vattnet "suger" in koldioxid från luften som sedan går mot bikarbonat och karbonat. Denna process är pH sänkande och ditt pH kommer stabiliseras någonstans tills du sätter till ny hydroxid.
Du kan tillsätta kalciumkarbonat (kalk) - det kommer att stabilsera pH vid ca 7,8 men ger en massa kalcium i vattnet som ibland inte är det bästa (höjer totalhårdheten). Karbonaten i kalken kommer att fördela sig som både koldioxid, bikarbonat och karbonat - beroende på pH
Det bästa för sötvatten för att höja upp KH till omkring 4-5 är tycker jag är bikarbonat. pH kommer att stiga också men det är som defdac säger att ett stabilt vatten även om det är högt pH är bättre än ett ostabilt vatten i rätt pH. Ett KH kring 5 kommer också att motarbeta de kraftiga pH höjningarna vid kraftig belysning.
Hoppas detta har ökat din förståelse
MVH Lasse
