[QUOTE="endymion"]Ja visst finns det många saker att ta hänsyn till när man bedömmer någots miljövänlighet. Vildfångat måste man ju exempelvis ha i karantän 3 veckor innan det börjar säljas och asienodlat 2 veckor. Svenskodlat har inte denna långa karantän utan oftast max en vecka. Odlingen är ju däremot den stora negativa miljöpåverkan med svenskodlat. Jag tror faktiskt inte det är så enkelt att som att säga att allt vildfångat är bättre miljömässigt.[/QUOTE]
Jo tjena, tänk till lite, det tar i snitt 5 veckor från det att en vildfångad fisk hamnar i någon butik här i Sverige, hur lång tid tror du att det tar för en odlad fisk från det att rommen kläcks innan den nått säljbar storlek och hamnar i en butik i Sverige?? Hur mycket energi har förbrukats under tiden för den vildfångade fisken kontra den odlade fisken?
Att fisk hålls i karantän kan du ta med en nypa salt, vissa arter och eller vissa mindre bra sändningar behöver hållas i karantän, andra fiskar både vildfångat och odlat som kommer fram i hyffsad kondition börjar säljas inom 1 vecka. Svenskodlad fisk håller bra kvalitet om odlaren är duktig och vet hur man odlar fram bra kvalitet, annars är svenskodlad fisk riktigt dålig kvalitet.
[QUOTE="endymion"]Men trots allt är det bra att det finns fiskar där det är lönt att vildfånga så att det finns ett intresse att bevara arter och biotoper. [/QUOTE]
När det gäller vildfångat så har oftast de som fångar fisken mycket dålig kunskap om artbevarande, det de däremot vet är att så länge de kan fånga den här speciella fisken så får de mat på bordet varje dag och de vill inte förlora den inkomstkällan... då är de lite räddare om miljön som föder dem. När du eller någon annan odlar en fiskart som kunde fångas i naturen under hållbara former så stjäl ni dessa länders och deras fattiga befolknings inkomstkälla, förutom det så använder ni mycket mer energi för att framställa fisken än vad naturen behöver förbruka för att framställa samma mängd, ni släpper också ut mer skit i avloppen än vad som sker på en exportstation räknat per fisk. Jag kan räkna upp ännu fler parametrar att ta hänsyn till men det kanske räcker för att tänka till lite.
Det är skitenkelt att påstå att vildfångad fisk är mycket mer miljövänligt än odlat.
Däremot så sker inte all vildfångst på ett långsiktigt hållbart sätt, där finns mycket arbete att göra. Det skiljer sig ofta mellan olika världsdelar och länder, men även enstaka arter i respektive land fångas idag utan någon riktig kontroll på hur det påverkar deras naturliga bestånd. Går vi tillbaka några år i tiden så var Brasilien ett av de länderna men idag är det tvärtom... om man bortser från den illegala smugglingen via Colombia och Peru.
Mvh Janne
