KH = karbonathårdheten = vattnets förmåga att "stabilisera" pH. dH är totala hårdhetsgraden mätt i tyska grader. KH och dH är INTE samma sak. Strunta i dH och bry dig bara om KH och se till att det ligger runt 4-5 sådär. Mitt kranvatten har KH 3 och man får alltså tillsätta lite bikarbonat eller liknande preparat för att höja till 4-5. För den kemiskt intresserade finns ekvationen: HCO3- + H+ <-> CO2 + H20
Tillsätter man bikarbonat HCO3- så drivs jämvikten åt höger och "tar med sig" H+ så pH stiger (=mindre surt, mer basiskt). Tillsätter man koldioxid (om man är växtfantast) CO2 så driver man ekvationen åt vänster och det blir surare. pH och bikarbonat hänger ihop. Men strunt i det, mät KH och tillsätt bikarbonat (eller Aquadur eller nått) så att KH = 4-5, då behöver du knappt mäta pH ens.

Skulle just skriva att Lasse vet mest om allt detta, men såg att han just svarat. Synpunkter Lasse?