Kramfors skrev:
Totalhårdhet GH, med detta mäter man det totala innehållet av hårdhetsbildande ämnen i vattnet. Ämnen som är "hårda" är kalcium, magnesium, karbonat, sulfat, klorid, nitrat och fosfat.



Karbonathårdhet, även kallad temporär hårdhet, KH, är natrium och magnesiumkarbonat. Den kallas för tillfällig, för om man kokar vattnet så faller salterna ut som kalkfällning. Hårdheten blir alltså lägre efteråt.


Kramfors skrev:
Vad för fel.



GH - Totalhårdheten

GH är summan av alla ämnen som är lösta i vattnet och påverkar hårdheten. Det kan vara salter av kalcium och magnesium samt olika sulfater, kloriner och karbonater. GH är det som i dagligt tal kallas att vattnet är hårt respektive mjukt. Olika växter och fiskar föredrar mjukt eller hårt vatten. Orsaken till det är att hårdheten påverkar cellmembranen, tillväxten, transporten av olika salter, njurfunktioner hos fiskar samt möjligheten att ta upp olika mineraler och spårelement. Det idealiska värdet av GH i dammen är 7- 14 grader.



KH - Karbonathårdheten (Buffertverkan)

KH medverkar till den totala hårdheten (GH) men mäter främst olika salter av karbonater och bikarbonat. Genom förmågan att binda sura ämnen i vattnet är KH-värdet viktigt för buffertverkan i vattnet med hänsyn till surheten. Viktigt att förstå är att KH-värdet direkt påverkar vattnets pH och koldioxidhalt, som är speciellt viktigt för växterna. KH-värdet har en tendens att sjunka i varmt vatten när den biologiska processen är hög och binder olika karbonater i vattnet. Om KH-värdet sjunker under 4 börjar en del fiskar och växter att må dåligt. I nyinredda dammar är ofta KH-värdet för lågt i början. De idealiska värdena för trädgårdsdammar är 6-12. Om KH är för lågt, tillsätt hårt vatten eller KH-höjare. Om KH-värdet är för högt tillsätt mjukt vatten eller filtrera över torv.

Källa:nätet.


Sant att lösta salter påverkar GH men det är bara dom 2-värda katjonerna som utgör GH. Att säga att lösta karbonater (och inte menat bara karbonat anjonen CO3-- som bara påverkar KH) påverkar GH KAN vara sant men BEHÖVER inte vara sant. tex CaCO3 påverkar både GH och KH lika mycket, medans Na2CO3 endast påverkar KH, men båda är karbonater.

Du säger vidare att KH är löst natriumkarbonat och/eller magnesiumkarbonat (tolkat som om dessa är de enda ämnena som utgör KH). Alla CO3-- anjoner påverkar KH inte bara dessa två.

Att säga att KH medverkar till GH är också en sanning med modifikation. då tex Na2CO3 inte påverkar GH alls.


För att röra till det ytterligare så behöver vi införa SH också, sulfat-hårdhet, kallas också bestående-hårdhet eller icke-karbonat-hårdhet.
SH utgörs av alla anjoner förutom CO3-- tex sulfater, klorider osv.

Man kan då tycka att GH=KH+SH, men så enkelt är det inte.

Det stämmer tex för MgSO4 som inte höjer KH men höjer GH och SH lika mycket.
Det stämmer inte för NaCl som inte höjer KH eller GH men däremot SH


Vi ska som sagt inte heller glömma att våra tester inte mäter GH resp KH, utan GH-testerna mäter bara Mg++ och Ca++ koncentrationen. och KH-testerna mäter alkalinitet och inte KH.
Tex HCO3- bidrar till akaliniteten men inte till KH i sin rätta definition.