Katharina skrev:
Jaha... Kalcium i räkskal !!! Tidigare så har det alltid låtit att man absolut inte ska blanda ihop snäckskal och räkskal. Att räkskal innehåller kinin.

[COLOR=Red]Jag var nämligen inne på att orsaken till att snäckornas skal blir "frätta" kunde ligga till grund för att även räkornas skal blir "spruckna" i färgerna efter ömsning, kunde vara densamma!!![/COLOR]

Nu känner jag mig ännu mer förvirrad!!! :D



När det gällde räkskal så fick jag rådet att helt enkelt mata med skaldjur alltså cyklops och artemia och jag tycker att det har blivit bättre.. Kan krossade snäckskal vara något att stoppa i pumpen för snäckskal?!

Skillnaden är mängden och därav behovet... Snäckors skal är till större delen uppbyggda av kalk. Medan räkors skal är uppbyggda av kitin(inte kinin som är ett gift) och skelerotin. Visst finns det även kalcium i räkskal men absolut inte i samma utsträckning. Då hade ju skalet varit stenhårt och omöjligt för räkorna att byta.

Orsaken är inte densamma eftersom de inte har samma behov. Det är två helt olika djur med olika sorters skal.

Spruckna i färgerna har ju inte med skalets hårdhet att göra utan utfodring, miljö och arv. Många räkor får sämre färger med åldern. Vilket ju då innebär vid ömsning.