mat tråden

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • andreassofus
    • November 2005
    • 5643

    håller med.. går att variera otroligt mycket dessutom går det som sagt väldigt fort o laga de
    Mvh Andreas
    min zoon
    msn adress

    Kommentar

    • Guest

      Ursprungligen postat av andreassofus
      håller med.. går att variera otroligt mycket dessutom går det som sagt väldigt fort o laga de
      ja eller hur hehe...

      nä favoriten är lite väl mycket svensk husmanskost men jaja

      några kokta potatisar helst av de fasta sorterna

      rimmad fläsklägg som du kokar i X antal minuter beroende på hur stor läggen är.

      lite grönsaker, som morötter bönor mm

      ...morgondagens matlåda till jobbet tror ja.

      ps en del använder rotmos i stället för vanlig kokpotatis., men smaken är delad

      Kommentar

      • Hans.Lindaker
        • April 2006
        • 1837

        dags att få fart på den här tråden igen

        Har ett gott recept på ris!
        Du kokar lagom mycket ris, hackar en gul lök och blandar i. Till sist häller du i sweet chili sause efter behag. ju mer ju starkare
        Passar väldigt bra till kött!

        Vi brukar steka fläskfile väldigt snabbt, hacka lite äpplen i klyftor och blanda det i en ungssäker form. krydda med mycket grillkrydda och kläm ur saften ur en apelsin över. In i ugnen ca 6 minuter på ca 200 grader.
        Serveras med lökriset.
        SMASKENS!

        /Hans
        http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1056291

        Kommentar

        • HenrikV
          • January 2007
          • 358

          Jag får väl också bidra med något till den här tråden:

          Fisksoppa:

          Mängden råvaror får var och en bestämma själv då antalet som ska äta varierar och jag alltid kör på känn.

          Som buljong häller man 2/3 vatten och 1/3 vitt vin en kastrull och tillsätter fiskbuljongtärningar 1/2 åt gången och smakar av hela tiden, tills man är nöjd. Salta rejält tillsätt kryddpeppar och eventuellt lagerblad.

          Gör små bitar av potatis, palsternacka och morot, släng dessa i det kokande vattnet. Låt koka tills du tror att det är ca.5-6 min kvar tills dom är mjuka. (ca10min)

          Lägg i fisk: Undvik lax, då den har för dominerande smak. Ta helst två olika sorter BENFRI fisk. En fet och en inte så fet sort. (Feta ex: Sill, Makrill, Mindre hälleflundra (hellefilé) Ofeta ex: Torsk, kolja, sej, abborre, sik.)

          Fisken ska koka MAX 6-7minuter, så att den inte blir smulig.

          Hacka i dill och släng i skalade räkor. (Bäst är dom färdigskalade i lag)

          2-3 nykokta blåmusslor med skal på en tallrik med soppa är både en fröjd för ögat och smaklökarna.

          Viktigt är att smaka av buljongen hela tiden, allteftersom nya ingredienser tillsätts.
          Tanganyika

          Kommentar

          • maria_
            • March 2007
            • 2867

            Ursprungligen postat av slechmiinh
            en liten grejj bara...

            jag tycker inte att jag är nojjig med vad jag käkar jämfört med min vänner (kanske det beror på åldern, som min mormor säger) men jag har svårt för att käka vissa saker, som t.ex. husdjur!

            Ser nämnligen en massa recept på fisk ovan och jag har JÄTTESVÅRT för att äta fisk (för jag har akvarium). Åt det kanske senast för 2-3 år sen. Samma sak är det med fågel, bara för att jag samlar på pingviner och älskar duvor och kycklingar (och allt annat som kommer från sjö och hav).

            Äter fortfarande gris och ko (kanske för att det är lite mer bekväma förpackningar, man ser inte vad det är, det är bara kött liksom). Men hade jag haft en gris som husdjur så hade jag nog inte käkat det heller.

            Känns det inte lite obekvämt att käka något som lika gärna kunnat simma i ert kar? Det tycker jag iaf.. Men jag förstår att man inte kan resonera såhär kring all mat, då skulle man bli ganska hungrig till slut.
            Jag håller faktiskt med dig. Jag kan inte äta fisk, för då tänker jag bara på hur hemskt det är när någon av mina fiskar dör, och så blir jag helt spyfärdig.
            Med vänlig hälsning,
            hennes höghet majestät Snailcollector Catsnuggler.

            Kommentar

            • Öronräv
              • March 2007
              • 754

              Världens bästa potatissallad:

              ~1kg mandelpotatis
              2/3 tärning grönsaksbuljong
              2-3 msk sötstark senap
              1/2 dl vatten
              3dl creme fraiche
              1 hackad rödlök
              1 dl hackad purjolök

              koka potatisen med skal, skala medans den fortfarande är varm och dela i potatissalladstora bitar.
              koka upp buljongtärningen i vattnet och rör ner någon tsk av senapen, häll över potatisbitarna och låt det dra ett tag.
              Blanda resten av senapen med creme fraiche, i med rödlöken, purjolöken och potatisen, blanda allt och låt stå i kylskåp tills den är riktigt kall.
              There is a windmill in my beard; Your argument is invalid.

              http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1277734

              http://oeronraev.bilddagboken.se/

              Kommentar

              • Hans.Lindaker
                • April 2006
                • 1837

                Den potatissalladen lät inte så dum faktiskt
                klart värt att testa!

                /Hans
                http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1056291

                Kommentar

                • RÖDLÖGA
                  • February 2002
                  • 3931

                  Guacamole



                  3 tomater eller 6 tomatillos
                  3 - 6 chile jalapeño eller serrano
                  En liten lök
                  En vitlöksklyfta
                  två avocado
                  En halv kaffekopp finhackad färsk korriander
                  En tesked salt
                  Saften från en halv lime
                  Blanda hälften av tomaterna, chilen, löken, vitlöken och avocadon i en matberedare tills de har blivit en puré. Den andra hälften av ingridienserna finhackas och blandas med purén. Därefter hälls den finhackade korriandern, salt och limen i blandningen.
                  Senast redigerad av RÖDLÖGA; 10 November 2007, 10:23.
                  FISHLOVERS
                  Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!!!!!
                  En glad "svenssonakvarist"

                  Kommentar

                  • RÖDLÖGA
                    • February 2002
                    • 3931

                    Laxlasagne 4 port




                    Färska lasagneplattor 225-300 g
                    Laxfile fryst 300-400 g

                    1 stor purjolök
                    6-7 soltorkade tomater (i olja eller blötlagda)
                    Hackad bladspenat (fryst med vitlök går jättebra)
                    Salt, peppar, citronpeppar

                    3 msk margarin
                    3 msk vetemjöl
                    6 dl mjölk
                    120 g räkost
                    salt, peppar


                    Ostsås
                    3 msk margarin
                    3 msk vetmjöl
                    6 dl mjölk
                    120 g räkost
                    salt, peppar

                    Börja med såsen.
                    Smält smöret, rör ner mjölet späd på med mjölken.
                    Tillsätt räkost, salta, peppa och låt sjuda tills såsen tjocknat något 2-3 min.

                    Fräs purjo, tomat och spenat mjuka i en stekpanna, Salta och peppra lite.

                    Tina och tärna laxen i kuber. Salta och peppra (gärna med citronpeppar).

                    Smöra en ugnsfast form.
                    Börja med ett lager sås, sedan lasagneplatta, purjo/tomat, lax,
                    - lasagneplatta, ostsås, purjo/tomat, lax … …

                    avsluta med lasagneplatta + sås.

                    Grädda i ca 30 min i 225g.
                    Senast redigerad av RÖDLÖGA; 10 November 2007, 10:25.
                    FISHLOVERS
                    Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!!!!!
                    En glad "svenssonakvarist"

                    Kommentar

                    • RÖDLÖGA
                      • February 2002
                      • 3931

                      Kantarellmacka

                      4 skiva(or)vitt bröd
                      4 stjälk(ar)blekselleri
                      1 msk smör
                      4 dl färska kantareller
                      0,5 st gul lök(ar)
                      1 dl vitt vin, torrt
                      3 dl grädde
                      1 msk grönsaksfond, flytande
                      vitpeppar, malen örtsalt
                      1 msk maizena




                      Tillagning:

                      1. Ansa och skär svampen i bitar. Finhacka en halv gul lök. Fräs svamp och lök i kastrull på medelvärme. Det är bra om svampen ges tid att ånga av utan att löken blir brynt.

                      2. Tillsätt vin, grädde och koncentrerad grönsaksfond. Låt allt sjuda samman i fem minuter. Red till stuvning med maizena som blandats med några matskedar vatten.

                      3. Smaka av med örtsalt och vitpeppar. Låt stuvningen sjuda ytterligare några minuter.

                      4. Lägg toastbrödet på en plåt med bakplåtspapper. Strimla sellerin fint och fördela den på bröden. Slå stuvning över och gratinera 8-10 minuter i 200 graders ugn. Bjud kantarellmackorna med sallad.
                      Senast redigerad av RÖDLÖGA; 10 November 2007, 10:50.
                      FISHLOVERS
                      Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!!!!!
                      En glad "svenssonakvarist"

                      Kommentar

                      • RÖDLÖGA
                        • February 2002
                        • 3931

                        Rosmarinrostade rotfrukter, skinka & honungsyoghurt

                        4 pers
                        Ingredienser

                        8 potatisar
                        4 morötter
                        4 palsternackor
                        2 äpplen
                        1 msk olja
                        1 riven vitlöksklyfta
                        1 tsk salt, helst flingsalt
                        1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad

                        Sås:
                        2 dl matyoghurt
                        1 msk honung
                        1/2 tsk salt

                        Till servering:
                        tunn rökt skinka gärna örtkryddad
                        färsk rosmarin


                        Rostade rotfrukter har strykande åtgång och på hösten blandar de
                        gärna i äpplen också.

                        Gör så här:

                        1. Sätt ugnen på 200°.
                        2. Skala potatis och rotfrukter och skär dem i bitar. Blanda olja,
                        vitlök, salt och rosmarin i långpanna.
                        3. Stek först potatis och morötter i mitten av ugnen ca 15 minuter.
                        Lägg i palsternackan och stek i ytterligare 10 minuter.
                        4. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg in dem i ugnen och
                        stek allt i ytterligare 10 minuter.
                        5. Smaksätt yoghurten med honung och salt.
                        6. Servera rotfrukterna med skinka och sås.
                        FISHLOVERS
                        Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!!!!!
                        En glad "svenssonakvarist"

                        Kommentar

                        • C.Ciklid
                          • February 2005
                          • 12055

                          Vitaminkick!

                          Nu i förkylningarnas tid kan det ju vara bra med lite vitaminer. Provade denna smoothi imorse och den får

                          Banana blueberry smoothie
                          4små glas eller 2 större.

                          ½ banan
                          1dl frysta blåbär
                          1dl vaniljyoghurt
                          1dl apelsinjuice

                          Mixa ihop alla ingredienser (blåbären skall vara frusna) och häll upp i glas. Serveras med sugrör eller utan om man så vill.

                          Om man har kräsna barn talar man om att man skall göra milkshake. Brukar gå hem oavsett vad.

                          1dl frusna blåbär kan bytas ut till tex frusna mango, hallon osv.
                          De sanningar som vi inte vill höra, är nyttigast för oss att lyssna till.

                          Kommentar

                          • RÖDLÖGA
                            • February 2002
                            • 3931

                            Spenat- och laxfyllda pastarullar 4 port

                            Ingredienser

                            250 g lasagneplattor, färska

                            300 g kallrökt lax, tunna skivor

                            1 st kelda citronsås

                            2 dl parmesanost, riven färsk

                            Fyllning

                            5 st salladslökar

                            150 g rensad spenat, färsk

                            1 msk olivolja

                            1 burk kesella

                            2 st ägg

                            2 krm salt

                            1 krm vitpeppar

                            0,5 krm muskotnöt, mald

                            Tillbehör
                            blandad sallad


                            Snabbgjord och lite festlig pastarätt med rökt lax och spenatfyllning.
                            Gör så här

                            1. Sätt ugnen på 225°.
                            2. Fyllning: Skiva salladslöken. Fräs den snabbt i olivolja. Hacka spenaten grovt och låt den fräsa med tills den mjuknar.
                            3. Vispa samman kesella och ägg. Blanda ner lök och spenat. Smaka av med salt och kryddor.
                            4. Lägg en skiva lax på varje platta och bred fyllning ovanpå. Rulla ihop från den bredare sidan. Lägg dem i väl smord ugnssäker form.
                            5. Häll över citronsåsen och strö över ost. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 20 min.
                            Senast redigerad av RÖDLÖGA; 14 April 2008, 15:17.
                            FISHLOVERS
                            Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!!!!!
                            En glad "svenssonakvarist"

                            Kommentar

                            • RÖDLÖGA
                              • February 2002
                              • 3931

                              Lyxig kräftpasta 4 port

                              Ingredienser

                              385 g kräftstjärtar i lag

                              2 msk koncentrerad fiskfond

                              2 dl lätt crème fraiche

                              2 msk vitt vin

                              1 krm saffran

                              0,5 dl dill, grovhackad

                              1 krm vitpeppar, nymald

                              Till servering


                              kokt färsk pasta, lättkokta sockerärter, kokt fänkål och dill




                              Färdigskalade kräftstjärtar på burk blandas i en god saffranssås som serveras med färsk nykokt pasta, fänkål och sockerärter. Om du är förtjust i sås gör dubbel sats.
                              Gör så här

                              1. Häll bort spadet från kräftstjärtarna och låt dem rinna av väl.
                              Lägg dem sedan på hushållspapper.
                              2. Koka upp fiskfond, crème fraiche och vin. Smaka av med saffran, dill och peppar. Blanda ner kräftstjärtarna och låt dem bli varma.
                              3. Blanda kräftsåsen med nykokt pasta, fänkål och sockerärter. Garnera med dill.
                              FISHLOVERS
                              Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!!!!!
                              En glad "svenssonakvarist"

                              Kommentar

                              • JEK
                                • March 2007
                                • 1467

                                http://italy.dk/mad/pasta/lasagna/lasagna.htm Världens godaste lasagne! Receptet är dock på danska, men ni kanske fattar ändå.
                                Mvh.
                                Johan - akvarielös!

                                Kommentar

                                Arbetssätt...