Djurens rätt vill förbjuda akvariefisk

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Salamader
    • August 2010
    • 99

    Ursprungligen postat av Janne E

    En vegan har ju ett mål med att vara just vegan, vi andra har det inte så självklart har de argument för sitt val att leva. Om de inte förstår eller vet hur t.ex. produktionen utav soja går till så är det enkelt att argumentera för att äta soja och inte kött… både produktion utav kött och soja som det bedrivs idag är dåligt för miljön, soja är ett större hot mot miljön än kossor även om kossor producerar metan. Där kossor finns, finns även annat djurliv även fiskar, där soja produceras finns inget annat djurliv alls.

    Jag har inte tunnelseende, jag har mer kunskap än någon annan på detta forum och troligtvis mer fakta än någon researcher varken de är svenskar eller något annat folkslag i denna fråga.

    Stämmer, men ska vi bara följa den negativa utvecklingen eller ska vi försöka förändra till det bättre?

    Jag föreslog en modell för certifiering för några år sedan, jag hoppas den blir verklighet men tyvärr svår att införliva i de Asiatiska länderna. Jag är verksam i många NGO’s och inte alla är som de verkar vara, i några styr pengar mer än bevarandet utav vår natur.

    Salt har alltid varit ett problem under många år men är betydligt bättre idag, odling utav fisk både mat- som akvariefisk är ett stort miljöproblem. Odlad fisk kräver mycket mer energi än naturlig reproduktion, både i mat som petroleum produkter, lokal miljöförstöring, sjukdomspridningosv. kan säkert räkna upp minst 10 argument till varför odlat är sämre ur miljösynpunkt än vild fångat.

    Inget utav dessa är ju bra ur miljösynpunkt, om man jämför Soja med de övriga 2 så slår Soja med hästlängder de andra 2 produkterna i miljövidrighet. Ytan för att producera samma mängd protein i kg jämfört med kött är hundratals gånger större, de pesticider (insektsgifter) som används inom soja produktion tar död allt djurliv i de områden soja produceras, man hör inte en fågel kvittra där det odlas soja och man får ingen fisk på kroken heller. Yta, tänk Sverige 5-7 gånger större i yta… det är 1 delstat i Brasilien (Mato Grosso = Tät djungel) och det enda du ser är fält efter fält med soja och Brasilien är bara nummer 2 eller 3 i storlek utav soja produktion i världen. Världens främsta gen teknik företag för just soja ligger i Brasilien, idag finns det soja som klarar att växa i rent tropiskt klimat och invaderar Amazonas varje dag med nya soja fält. Kött produktion visserligen skördar en del regnskog men det finns fortfarande annat djurliv kvar, sockerrör ligger mellan soja och kött men producerar en himla massa koldioxid när man skördar och när man producerar etanol. I en skala för miljövidrigt kommer soja som nr 1, sockerrör som nr 2 och köttproduktion som nr 3.

    Kan bara hålla med, Brasilien var det första land där man startade produktion utav biobränsle (etanol) redan för 40-50 år sedan, problemet är att i Brasilien fanns det inget miljötänkande när man startade och utvecklade biobränslen, det var endast en väg att kompensera mot ett beroende utav petroleum produkter… så den produktion som sker är väldigt smutsig och förorenar mer än vad bilarna gör som kör på etanol blandad bensin i Brasilien.


    Vildfångat kräver betydligt mindre energi än odlat oavsett flygtransporter, närodlat är inte alltid bra eftersom det kräver mer energi än naturlig reproduktion. Allt som odlas skall odlas där det kräver minst energi, t.ex. så är det inte så bra att odla tropisk fisk i Sverige eller ens tomater. Potatis fungerar ju bra i Sverige även om ursprunget är Anderna men klimatet och förädlingen utav denna produkt passar ju vårat klimat. Naturresurser som produceras i andra länder än ursprungsländer tar bort det ekonomiska incitamentet för det land denna produkt kommer ifrån t.ex. vissa akvariefiskar, när det ekonomiska incitamentet försvinner öppnar det upp dörrar för annan verksamhet eftersom man behöver något att leva av om man inte längre kan fånga några fiskar att sälja som akvariefisk. Kilopriset för vildfångad akvariefisk är 10-1000 gånger högre än motsvarande fisk som säljs som matfisk, man behöver bara fånga någon procent utav akvariefisk för att klara sig ekonomiskt jämfört med att sälja samma fisk som mat. Inom de områden där det finns gott om akvariefisk och man kan försörja sig på den kan människor ta det lugnare, de behöver inte gå ut i skogen och hugga ner ett träd för att få pengar till livets nödvändigheter. Detta är speciellt viktigt i Sydamerika där folk helst inte vill arbeta så mycket för brödfödan utan nöjer sig med ganska lite om det går. Alla naturresurser är bra att utnyttja men på ett hållbart sätt, problemet är människans girighet och konsumtion… vart den mesta konsumtionen äger rum vet de flesta och det är inte de fattiga som konsumerar mest även om det ser ut som så pga. allt skräp de släpper ut i floder och natur, bara för att vi gör det snyggare och samlar upp det mesta skräpet betyder det inte att vi konsumerar mindre.

    Det är precis det motsatta, ju högre pris desto viktigare att inte ha några dödsfall alls eftersom det tar bort all vinst man skulle haft. Ett utav problemen jag ser är att folk inte förstår vilka kostnader som existerar inom denna bransch, fiskar med högt värde betalas också med ett betydligt högre pris till fiskare som fångar dem, till mellanhänder som levererar den och en slutkund som har höga krav på vad som levereras. En billig fisk har oftast ett högre dödstal eftersom den har ett ekonomiskt utrymme för ett visst svinn, man lägger helt enkelt inte ned lika mycket arbete på den eftersom den mängd som säljs ändå ger vinst. Detta var mycket vanligt förr men är på väg att förändras radikalt, idag är ett gott rykte som exportör mer viktigt än priset på fisken, fraktkostnaden är så mycket högre idag att exportörer måstef örbättra sitt arbete för att inte förlora kunder och försvinna från marknaden. Lycksökare dyker upp hela tiden, minst ett 20 tal varje år i Sydamerika och de försvinner lika fort… men denna källa tycks aldrig sina, därför behövs en certifiering från importländer som godkänner exportörer för export utav levande djur, missköter man exporten förlorar man licensen och kan inte exportera till dessa länder, idag finns endast CITES som de flesta länder avtalat om.

    Kardinaltetra är inte ett bra exempel eftersom exporten bara är kanske max 20% mot vad den än gång var, idag odlas denna fisk i stor skala i Asien och folk som levde på denna fångst hugger idag ner skogen för att överleva. Faktum är att Brasilien är ett föregångsland när det gäller lagar och regler hur man kan utnyttja naturen… nu sker ju mycket annat skit i detta land pga. ekonomisk utveckling och korruption men lagboken är tydlig och lagarna som finns är de bästa i världen. När det gäller akvariefisk och fångst utav denna i Brasilien så är de flesta områden skyddade under en viss period varje år, speciellt under reproduktions månaderna. Olika delstater har olika perioder och olika skydd men alla har någon form utav skydd, det kan vara allt från att det inte är tillåtet att använda nät till totalförbud utav fiske (gäller även matfisk), skyddet eller förbudet varar normalt under 2 månader eller som t.ex. i Roraima där det endast är tillåtet att fånga akvariefisk under Januari och Februari varje år, resten utav året är det förbjudet. All fångst utav akvariefisk är hårt reglerat i Brasilien, landet är stort och svårt att kontrollera därför finns en illegal handel som går i västlig riktning till Peru och Colombia men fler och fler utav dessa smugglare åker dit varje år.
    I Brasilien så är det ekonomin som styr utvecklingen, idag finns inte utrymme för misstag och förluster som det var för kanske bara 10 år sedan, utvecklingen går mycket snabbt och hänger man inte med överlever man inte i denna bransch.

    Som slutkläm, Ekoturism är bäst i soffan framför TV’n och inte att släppa in en massa folk på djurens territorium… de vill inte ha oss där.

    Janne
    Nu är det ju så att 90% av alla Soja går till djurfoder så det är ju knappast vi som väljer att inte äta kött som ställer till det. Den mängd Soja som används till livsmedel hade lätt kunnat produceras utan det som sker i Sydamerika. Samtidigt som sojan sedan skeppas till Europa bränns majs och annat spannmål som likaväl, men inte lika effektivt, kunnat användas som foder. Hur man än försöker vrida på det är köttproduktionen en ekologisk katastrof.

    Kommentar

    • Janne E
      • December 2007
      • 261

      Ursprungligen postat av Salamader
      Nu är det ju så att 90% av alla Soja går till djurfoder så det är ju knappast vi som väljer att inte äta kött som ställer till det. Den mängd Soja som används till livsmedel hade lätt kunnat produceras utan det som sker i Sydamerika. Samtidigt som sojan sedan skeppas till Europa bränns majs och annat spannmål som likaväl, men inte lika effektivt, kunnat användas som foder. Hur man än försöker vrida på det är köttproduktionen en ekologisk katastrof.

      http://www.naturskyddsforeningen.se/...t_justerad.pdf
      Inte korrekt, även om köttproduktionen idag är en katastrof, man ser det man vill se när man väljer en väg att leva.

      Janne

      Kommentar

      • Salamader
        • August 2010
        • 99

        Ursprungligen postat av Janne E
        Inte korrekt, även om köttproduktionen idag är en katastrof, man ser det man vill se när man väljer en väg att leva.

        Janne
        Nu handlar iofs tråden om något annat än köttproduktionen så ska lämna detta ämne. Men ditt argument om att man ser det man vill håller ju i motsats riktning med. Och faktum kvarstår att sojan uteslutande används till djurfoder. Sen finns det alternativ till industrikött som givetvis har en helt annat ekologisk påverkan.

        Kommentar

        • NiXoN
          • December 2003
          • 2068

          Jag försöker hålla lite koll på hantering&ekologi på saltvattenssidan så jag tänkte fylla i med lite info om varför det kan se lite konstigt ut om man ser på statistiken.

          Idag så är pappren för odlad korall så svåra att få ordning på och få igenom tullen så vad jag fått fram så tas det bara in korall som VF.
          Om man tittar i butikerna så ser man snart att dom revbyggande korallerna(stenkorallerna) som säljs är inte VF utan det är odlat.
          Det betyder helt enkelt att butikerna köper odlad korall och importerar den med VF papper då detta är enklare.
          Importen har dessutom minskat, mycket pga att hobbyn utvecklats och en hel del odling sker hemma hos akvarister idag.
          Den intressantaste marknaden idag är Australien där man börjat utveckla odlingen, dom har många arter som är ytterst tilltalande och troligtvis den hårdast skyddade/bevakade handeln för marina arter.

          När det kommer till cyanidfiske så är detta ett spöke från det förflutna som hänger ihärdigt kvar trots att det hänt en hel del på den fronten.
          Dom som fiskar med cyanid brukar själv drabbas efter ett tag så det har gått lättare än väntat att ändra fångstmetodiken hos dom lokala fångstmännen.
          Idag används handhållna nät och dom fiskare som praktiserat metoden finner den enklare och smidigare än cyanid.
          Akvarister och handlare vill heller inte köpa cyanidfångat då dessa fiskar är skadade och dör ofta som resultat av fångstmetoden.
          Dom byar som fiskar för akvarieindustrin har i vissa fall blivit riktiga framgångs historier, istället för att fiska per ton till den lokal foderindustrin så räcker det med ett selektivt småskaligt fiske för akvariehobbyn.
          Detta gäller såklart inte samtliga fångstställen men det börjar se bättre ut.
          (Även CNN har gjort några artiklar/reportage om detta).

          Levande sten brukar ofta komma upp som en miljöbov, nu odlas dock stenen i allt större utsträckning(formade betongbitar som ligger i havet i 9mån+).
          Odlad Levande sten kan importeras utan CITES vilket gör det väldigt intressant för handlaren då det blir billigare än riktig sten(kg priset är även lägre vill jag minnas).
          Det många missar är att akvarieindustrins påverkan har varit rätt liten, den stora boven är den lokala byggbrachen som saknar tillgång till sandåsar som vi har.
          Här har jag dock sett en del olika siffror, vissa hävdar att akvarieindustrin inte når procentsträcket andra att det är några procent av det som bryts.

          Jättemusslor är en annan art som brukar komma upp, det är svårt med tillstånd och man brukar inte få plocka dessa i naturen överhuvudtaget.
          Musslorna är dock en delikatess så dom odlas på stor skala, det är härifrån man hämtar dom till akvariehobbyn.
          Odlingens miljöpåverkan är lite tveksam, det verkar variera kraftigt beroende på hur den bedrivs.

          När det kommer till förslagen och diskutionerna kring djurhållning så är det alltid känsligt.
          Att man har svårt att hålla vissa arter är helt klart men problematiken på saltsidan är ofta en dåligt utvecklad handel där butikerna inte har den kompetens som krävs.
          Skulle man kunna begränsa sig till specialistbutiker eller säljare med en högre kompetens så skulle siffrorna vara betydligt bättre.
          Sen är det ett ofrånkomligt att djur som är dyrare(tex saltvatten) ofta sköts något bättre även om det finns undantag här med...
          Det vore nog inte helt fel att höja priset på det levande för att stärka handeln och även värdet på djuren.

          //NiXoN

          Kommentar

          • Bygert
            • March 2010
            • 2169

            Köttproduktion är ju i o f s inte direkt akvarierelaterat men det där med att köttproduktion är en ekologisk katastrof måste modifieras. I såna här sammanhang är det farligt att generalisera och faktum är att när vi ser på vårt nötkött är redan den neddragning som nu skett en ekologisk katastrof. En nedläggning skulle hota biologisk mångfald och riskera utrotning av många hotade arter. Att det finns problem med soja och olämpliga produktionmetoder för kött det må så vara men vi skall väl inte låta arter utrotas i Sverige på den grunden att köttproduktion på andra håll och sätt leder till miljöproblem?



            När det gäller sojan så är sambanden inte helt enkla. Vi skulle kunna odla ärtor och bönor här i landet och ersätta sojan men bland annat viss modlöshet inför vår jordbrukspolitik har gjort att det går trögt. En trolig dödsstöt mot projekten kom också nu, bladlusmedelt pirimor som varit en mer eller mindre nödvändig garant för odlingen drogs in i Sverige och intresset för ärtodling minskar troligen radikalt. I stället får vi då importera soja som är producerad med högst tveksamma metoder eller möjligen köpa ärtor från andra EU-länder där pirimor fortfarande är tillåtet.
            Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

            Kommentar

            • Salamader
              • August 2010
              • 99

              Som jag skrev tidigare finns finns det givetvis alternativ som är bättre ur ett miljöperspektiv. Och absolut är en stort problem jordbrukspolitiken i EU och världen. Ett annat problem är vissa ekonomiska strukturer (se ex http://www.foodwatch.de/foodwatch/co...Report_ger.pdf)

              Men ändå, jämför man den generella miljöpåverkan av köttätande vs en mer vegetarisk kost så är det svårt att inte se vinster med det senare. Sen har jag inget intresse av att missionera, speciellt inte på ett akvarieforum. Det jag reagerade på var att veganer kopplades samman med problematiska sojaodlingar.

              Källor:

              Tyska Der Spiegel har presenterat denna tabell från Foodwatch nyligen. Att vegansk kosthållning har minst miljöpåverkan på växthuseffekten har varit känt sedan länge, men det är alltid trevligt och…

              Kommentar

              • bossep
                • March 2010
                • 4447

                Ursprungligen postat av Salamader
                Som jag skrev tidigare finns finns det givetvis alternativ som är bättre ur ett miljöperspektiv. Och absolut är en stort problem jordbrukspolitiken i EU och världen. Ett annat problem är vissa ekonomiska strukturer (se ex http://www.foodwatch.de/foodwatch/co...Report_ger.pdf)

                Men ändå, jämför man den generella miljöpåverkan av köttätande vs en mer vegetarisk kost så är det svårt att inte se vinster med det senare. Sen har jag inget intresse av att missionera, speciellt inte på ett akvarieforum. Det jag reagerade på var att veganer kopplades samman med problematiska sojaodlingar.

                Källor:

                Tyska Der Spiegel har presenterat denna tabell från Foodwatch nyligen. Att vegansk kosthållning har minst miljöpåverkan på växthuseffekten har varit känt sedan länge, men det är alltid trevligt och…

                http://ekologistas.se/ovriga-miljofr...rianer-se-hit/
                Mycket intressant läsning. Vilket bara stärker min uppfattning om resursfördelning.
                Jag har själv använt liknande siffror men det tycks mycket svårt att förstå för den som bara spenderar 10 % av sin inkomst på mat. Betydligt enklare för den som spenderar 80 % eller mer. Jag drog parallellen med majs och potatis och bio bränsle inför COP 15 men det föll naturligtvis för döva öron (jag är inte emot biobränslen, tvärs om). Men det obehagliga faktum att det inte är befolkningsökningen i tredjevärden som är det stora problemet för planeten jorden utan den ekonomiska tillväxten i den rika världen kvarstår.
                “You can’t see the future if you don't know the history.”
                "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                Kommentar

                • Janne E
                  • December 2007
                  • 261

                  Nu handlar iofs tråden om något annat än köttproduktionen så ska lämna detta ämne. Men ditt argument om att man ser det man vill håller ju i motsats riktning med. Och faktum kvarstår att sojan uteslutande används till djurfoder. Sen finns det alternativ till industrikött som givetvis har en helt annat ekologisk påverkan.
                  Jo det är sant, gäller förstås i båda riktningarna. Visst går det mesta utav sojan till djurfoder men ett studiebesök i Sydamerika kanske förändrar veganers synsätt på soja, här är ca 50% av allt livsmedel berikat med soja, gjort utav soja etc. Du har 10 olika mjölkprodukter (vanlig mjölk att dricka) att välja på och kanske 2-3 utav dessa innehåller ej soja, likaså med juice, bröd, köttprodukter (som redan matats med soja när de levde) och givetvis en hel del produkter med soja som bas men tänkt för de kunder som inte vill äta kött, de flesta människor här äter soja dagligen, en del vet om det medan andra inte vet alls. Min flickvän är vegan och jag äter 50% vegan mat och gillar det, men inte en enda riktig vegan i Brasilien köper soja produkter. Man får kolla allt man handlar på supermarket och det är svårare att hitta produkter utan soja än med soja. I Sverige och några länder till är det annorlunda, en annan kontroll och helt andra regler som gäller, det enda gemensamt med länder som Brasilien är att det är samma soja som produceras här i Brasilien som äts i Sverige.

                  Att det finns problem med soja och olämpliga produktionmetoder för kött det må så vara men vi skall väl inte låta arter utrotas i Sverige på den grunden att köttproduktion på andra håll och sätt leder till miljöproblem?
                  Nej, jag generaliserade och menade inte att all köttproduktion är katastrofal som det bedrivs idag, det finns säkert 5% utav jordens producenter utav kött som bedriver det på ett betydligt bättre sätt.

                  Att man har svårt att hålla vissa arter är helt klart men problematiken på saltsidan är ofta en dåligt utvecklad handel där butikerna inte har den kompetens som krävs.
                  Skulle man kunna begränsa sig till specialistbutiker eller säljare med en högre kompetens så skulle siffrorna vara betydligt bättre.
                  Håller helt med, det bör vara mycket högre krav än det är idag att sälja fiskar och andra djur, kan man inte informera en köpare hur man tar hand om ett djur så ska man inte få sälja några djur alls. Frågor som ofta dyker upp i forum om div. felköp, fel information, minifiskar och jättefiskar man blivit "pålurad" etc. bör ju inte förekomma alls om kraven var större på de som säljer djur.

                  Mycket intressant läsning. Vilket bara stärker min uppfattning om resursfördelning.
                  Jag har själv använt liknande siffror men det tycks mycket svårt att förstå för den som bara spenderar 10 % av sin inkomst på mat. Betydligt enklare för den som spenderar 80 % eller mer.
                  Har inget att tillägga i ovan citat, bara att det behöver upprepas oftare för att få folk ska förstå bättre.

                  Janne

                  Kommentar

                  • bossep
                    • March 2010
                    • 4447

                    Ursprungligen postat av Janne E
                    Har inget att tillägga i ovan citat, bara att det behöver upprepas oftare för att få folk ska förstå bättre.

                    Janne
                    Ingemar Stenmark sa en gång till en reporter “En kan int förklar för den som int begrip”.
                    “You can’t see the future if you don't know the history.”
                    "Bättre lite skit i hörnen än ett rent helve"
                    Riktigt namn: Bo Torgny Persson. Kallas även Bosse

                    Kommentar

                    Arbetssätt...