Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

typ en Scatophagus tetracanthu men som lever i sötvatten

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  typ en Scatophagus tetracanthu men som lever i sötvatten

  Igår vart jag FÖRÄLSKAD i en fisk, självklart!! stod namnet på latinska och jag övade som fan på namnet i bilen på vägen hem, kom hem, fanns annat att göra så jag glömde bort namnet, och inatt kom jag att tänka på namnet igen....och imorse försvann namnet, poff borta.

  Vad jag vet är att fisken är typ släkt med Scatophagus tetracanthu och att det är den och en till som lever i sötvatten. Den ser ut som en Scatophagus tetracanthu
  har svart och vit/gula ränder på kroppen.
  Den här hade en vit "bläs" och den hade samma nyfikenhet som en Dvärgkulfisk.SUPERSÖT!!!
  De växer och blir stora, men växer inte så jäätte fort.

  Den på LGZ döpte jag till DORIS
  Livet är som en kaka, kan innehålla spår av nötter

  Varför vara som alla andra, när man kan vara annorlunda
  Fiskbloggen

  #2
  argus fisk?

  http://www.google.se/webhp?sourceid=...5&pf=p&pdl=500

  Kommentera


   #3
   Argus Fisk har jag tidigare tittat på denna hade inte prickar som Argusen har....måste vara en släkting
   Livet är som en kaka, kan innehålla spår av nötter

   Varför vara som alla andra, när man kan vara annorlunda
   Fiskbloggen

   Kommentera


    #4
    Datnioides?? http://www.google.se/search?q=datnio...rlz=1I7HPEA_sv
    Mvh Daniel

    Kommentera


     #5
     Ursprungligen postat av malavi Visa inlägg
     Malavi! du kan ha spikat rätt!
     Doris var ju pytte liten, lika stor som en fjärilciklid, och såå söt! men jag kan tänka mig att hon blir en sånhär när hon blir stor.
     Ska dit igen på Torsdag, och då följer mobilen med så jag kan ta kort på både fisken och namnet

     http://www.akvarielexikonet.se/artre...icrolepis.html
     Livet är som en kaka, kan innehålla spår av nötter

     Varför vara som alla andra, när man kan vara annorlunda
     Fiskbloggen

     Kommentera


      #6
      Ursprungligen postat av malavi Visa inlägg
      Hmm, du han före :P


      Ursprungligen postat av Nubi Visa inlägg
      Malavi! du kan ha spikat rätt!
      Doris var ju pytte liten, lika stor som en fjärilciklid, och såå söt! men jag kan tänka mig att hon blir en sånhär när hon blir stor.
      Ska dit igen på Torsdag, och då följer mobilen med så jag kan ta kort på både fisken och namnet

      http://www.akvarielexikonet.se/artre...icrolepis.html
      Jo, de blir 30-40 cm stora. Tar dock tid att växa sig sådär stora

      Kommentera


       #7
       Typ 8år 40cm haha^^ Men välkommen till datnoides underbara värld
       Dom är min personliga favorit fisk och vääääldigt omtyckt av många mfkare just för deras underbara och stora personlighet!
       Dom går väldigt gärna i grupp så länge det är fler än 2 individer (i samma storlek). Jag har en på 20cm och en på 4cm tillsammans och den stora skyddar alltid den lilla! Dom tar på sig fadersrollen direkt ;D Sen äter aldrig en dat upp en annan dat!

       Super nyfikna är dom om dom trivs och ofta väldigt fredliga men kan vara lite revir hävdande mot andra typer av fiskar. Men oftast är dom väldigt accepterande och skadar väldigt sällan en annan fisk på nått sätt utan "knuffar" bokstavligt talat bort dom andra fiskarna

       Men värt att nämna är att självklart äter dom mindre fiskar som går in bra i munnen.
       Moderator @ mfksweden.se

       Kommentera


        #8
        Grattis, du har just hittat en riktig guldklimp. Tigerfiskar är oerhört personliga och mycket trevliga. Min absoluta favorit, faktiskt!

        De blir dock som sagt rätt stora med sina 40 cm, men det tar lång tid innan de når den storleken. Men man bör vara medveten om detta när man köper så man är beredd på att uppgradera när det väl beger sig. Eller så säljer man fisken dyrt. Stora tigerfiskar går för åtskilliga tusenlappar.
        Administratör på http://www.rovfisk.se, forumet för rovfiskentusiaster.

        Kommentera


         #9
         Innan du börjar läsa detta vill jag att det ska framgå att skribenten inte utger sig för att vara en expert, artikeln är färgad av personliga åsikter och tänkt som en riktlinje.

         Olika Arter
         Släktet datnioides delas upp i 5 olika arter.

         D. Microlepis/IT/Indonesian Tiger
         D. Campbelli/NGT/New Guinea Tiger
         D. Polota (fd. koius quadrofasciatus)/AT/American Tiger
         D. Umdecimradiatus/NTT/Norther Thai Tiger
         D. Pulcher/ST/Siamese Tiger

         I den svenska handeln kommer du att stöta på 2 arter mer frekvent än andra, dessa är D. Polota och D. Microlepis, även D. Umdecimradiatus och D. Campbelli är möjliga att få tag i men betydligt mer sällsynta och kommer ofta in under D. Microlepis eller D. Polota. D. Pulcher ser de flesta som pärlan bland tigerfiskar men är dessvärre kritiskt hotat i sin hemmiljö, om inte helt utrotad och dessutom belagd med exportförbud i Thailand.

         IT; Kanske den lättaste tigerfisken att få att frodas i ditt kar, blir ungefär 50 cm i naturen men du har gjort ett bra jobb om du får upp den i 40cm i akvarium. Växer förmodligen snabbast av alla tigerfiskar, är den som de flesta har minst problem med och brukar vara lättast att få igång. De kommer oftast in i handeln under 5cm och ofta i halvdåligt skick. Min personliga teori är att de nu lyckats odla IT och jag tror att de kommer att bli tillgängliga i större storlekar och bättre pris inom en snar framtid. Att Little Havanna lyckades få in 2 sändningar med tigrar stora som handflator (2010) med kroppsformen hos en ung tiger skvallrar om detta. Dessvärre är det ingen av odlarna som vill gå ut med hur eller var man lyckats odla fisken med tanke på konkurrensen. Min misstanke är att beståndet är hotat i naturen med tanke på att det har varit dåliga tigerår sen 2007. Priserna sköt upp till 3000-10 000 kr för stora exemplar under 2009 och de med kontakter och tillgångar började samla in dem i försäljningssyfte om de skulle råka ut för samma öde som ST'n.

         NGT; NGT'n är ofta felmärkt som en bräckvattensfisk, det stämmer att de kan gå bräckt men det är egentligen hårdheten i vattnet som är avgörande för hur fisken kommer att trivas beroende på insamlingsort. Så vitt jag vet har ingen lyckats odla NGT men det är ofta en "pärla" i akvariet, lite av en showfisk. De stoltserar med kanske den mest dramatiska teckningen bland alla sötvattensfiskar, man förstår inte hur mycket de lyser innan man sett dem live. De blir lite mindre än IT och ST, ca 40cm i naturen och 30-40 i akvarium. De har en kroppsform som påminner om D. Polota som också vill ha hårdare vatten vilket leder mig att tro att dessa 2 är närmast släkt med varandra. De kan vara fruktansvärt knepiga med maten som små, ofta tar de bara röda mygg (som har en mycket stark lukt) och är mer eller mindre kända för att dö utan synlig orsak. De är också den mest aggressiva av datnioiderna. De tål sällan sin egen art, har inga som helst problem att utmana om topp-platsen i akvariumet och slåss gärna med andra datnioider för skojs skull och den betingar i mån av tillgänglighet ett högre pris än andra datnioides. Detta är helt enkelt inte en tigerfisk för nybörjare. (De bär ofta på gäl-parasiter på grund av att de är vildfångade)

         AT; Om det finns en ful ankunge i detta släkte skulle denna utmärkelse gå till Polotan, det är den minst eftersökta tigerfisken, den växer långsamt tom för att vara en tiger, den har inte samma dramatiska teckning som andra tigerfiskar och lider dessutom av samma tendens att dö som NGT'n. Är du trots detta helt säker på att du vill ha en Polota bör du köpa en grupp och hoppas på att du får en överlevare för det är det värt. När du väl fått en AT att trivas är den framme jämt, äter som en gris, är allmänt social och mysig. De har ett ätbeteende som är betydligt aggressivare än andra dats och är ofta lite modigare. Det har gått en tendens med stora AT senaste tiden, jag misstänker personligen att den dåliga tillgången på microlepis fick många att köpa polota och de överlevare från de kullarna nu fått växa på sig.

         NTT; Lite av en doldis bland tigrarna, du ser sällan stora NTT, eftersom även dessa tigrar kan vara knepiga att få att överleva. Jag misstänker att det är dessa tigerfiskar som är närmast släkt med ST'n. Kroppsformen och käkpartiet skvallrar om det. De börjar bli mer uppmärksammade nu och många av dem som samlar på rariteter efterlyser stora NTT. Största problemet med dem är att de lider av väldigt många barnsjukdomar. De blir upp mot 45cm i naturen men om du får upp dem i 30-35 hemma har du gjort ett bra jobb. De är de tigerfiskar som är snällast. Får du tag i en så köp.

         ST; (De få svenskar som haft äran får gärna fylla i)


         Att köpa en Datnioides
         Det du bör ha klart för dig när du bestämt dig för att köpa en tigerfisk är att du köper en valp med gälar så ta din tid att välja en tigerfisk, som med alla fiskar bör du be personalen i butiken mata fisken för att se vilken som är mest på, vilken som interagerar med dig och är framme mest. Många pratar om "stabilitet" när det kommer till tigrar, detta innebär hur mycket färg den visar. Mest eftertraktat är en klar gul (vitaktig beige för yngre tigrar) med solida svarta ränder. Jag personligen brukar aldrig gå på stabilitet utan beteende när jag köper en tiger eftersom färgförändringen fungerar som ett camouflage och förmodligen för att kommunicera med andra tigrar (min dominanta tiger brukar oftast vara den mörkaste).


         Krav på livet
         Har du inte möjlighet att skaffa ett kar på 2x0,6x0,6m skulle jag avråda att köpa en tigerfisk. De blir visserligen inte särskilt stora för att vara en monsterfisk men med tanke på sin SJUKA snabbhet och kroppsform (många gram per cm) är det fortfarande väldigt mycket fisk. Till skillnad mot många monster är det här en fisk som jag rekommenderar att du stoppar i ett stort kar redan från början, dels är de mycket lekfulla som små och dels verkar de växa bra mycket snabbare i ett stort kar. Små tigrar (upp till 10-15cm) kan du mata 3 ggr om dagen utan problem för optimal tillväxt. Du kan ha flera tigerfiskar tillsammans men ha då en grupp på 5 stycken för att vara på den säkra sidan eftersom de ofta har en mycket tydlig hierarki sinsemellan. Flera tigerfiskar hindrar den dominanta tigern att ge sig på en och samma fisk och sprider aggressionen. De fungerar med de flesta andra fiskar, det du bör ha i åtanke är att tigerfiskar har rätt stora munnar, de kommer aldrig att ge sig på något de inte kan svälja i ett stycke men eftersom de kan svälja rätt mycket i ett stycke bör du vara på den säkra sidan. De är mycket fredliga monster även om de oftast har en av topp-positionerna i karet. De funkar i temperaturer mellan 22-30C även om 30C kräver bra syresättning. 22C är i underkant innan de blir slöa och mat-nekare och de börjar flämta rätt ordentligt över 32C. Det största problemet brukar oftast vara ögon och gälar eftersom ögonen är stora och sticker ut får de ofta smällar där och gälarna verkar rent generellt vara en problemzon för datnioides. De äter allt! Oavsett om du är motståndare till att mata med levande borde du testa ge din Datnioides levande foder åtminstone en gång för att få uppleva deras jaktbeteende som är det mest spektakulära du lär få se hos en fisk. De brukar vara svåra att få igång på pellets, speciellt i större storlek men börjar du tidigt och är envis ska du nog lyckas.

         Avslutningsvis vill jag säga att ALLA borde ha en tigerfisk, fick jag bara välja en fisk att ha skulle det vara en tigerfisk. Det är verkligen som att ha en valp i sitt akvarium. Du kommer aldrig att känna dig ensam med en tigerfisk i ditt kar.


         någon idiot på mfk skrev detta..
         Dådet utfördes av en ensam galning och hans sympatisörer..

         Normaliseringsprocessen..
         (Kommunicerar enbart i tankevurpor)

         Kommentera


          #10
          Haha, allt du behöver veta om dats står i jontes artikel ovan. Jag kan bara falla in i ledet och rekommendera MFKsveriges populäraste fisk som verkligen förtjänar en större uppmärksamhet. Jag var tyvärr tvungen att sälja mina vilket jag kommer ångra resten av livet. Skaffa ett gäng så dom inte blir ensamma och ledsna.
          AKA: Lizardking

          Kommentera


           #11
           Ursprungligen postat av ettfettbranamn Visa inlägg
           någon idiot på mfk skrev detta..
           var det inte du som skrev det? :P

           Kommentera


            #12
            TACK för ALLA Respons
            Jag är helt SÅLD på tigerfisken som jag döpt till Doris, den är ju såå söt!!! Snacka om personlighet, Jag vill ha en fisk som har personlighet och som "hälsar" på en när man sitter framför karet. Det är en sån fisk som "fattas" i mitt akvarium.

            Doris är lika stor som en golfboll. Bor fortfarande på LGZ Kan inte sluta tänka på Doris. Tror inte sambon skulle bli glad att få höra "vi behöver ett till akvarium, för mina Gertrudae kan bli mat om Doris flyttar in".... Har ett 450l för tillfället och den lär Doris kunna bo i ett par år ialf

            200kr för Doris är inte så farligt, men farligt om h*n visar sig vara intresserad av mina fiskar på så sätt att de blir stressade (tänker på grenmalarna, häxmalarna) Denna tigerfisk gick i sötvatten, inte bräckt.
            Ngn som har grenmalar tillsammans med sin tigerfisk?
            Livet är som en kaka, kan innehålla spår av nötter

            Varför vara som alla andra, när man kan vara annorlunda
            Fiskbloggen

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen postat av robidobban Visa inlägg
             var det inte du som skrev det? :P

             jo? det var väl det jag sa?
             Dådet utfördes av en ensam galning och hans sympatisörer..

             Normaliseringsprocessen..
             (Kommunicerar enbart i tankevurpor)

             Kommentera


              #14
              jaha :P

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen postat av ettfettbranamn Visa inlägg
               Innan du börjar läsa detta vill jag att det ska framgå att skribenten inte utger sig för att vara en expert, artikeln är färgad av personliga åsikter och tänkt som en riktlinje.

               Olika Arter
               Släktet datnioides delas upp i 5 olika arter.

               D. Microlepis/IT/Indonesian Tiger
               D. Campbelli/NGT/New Guinea Tiger
               D. Polota (fd. koius quadrofasciatus)/AT/American Tiger
               D. Umdecimradiatus/NTT/Norther Thai Tiger
               D. Pulcher/ST/Siamese Tiger

               I den svenska handeln kommer du att stöta på 2 arter mer frekvent än andra, dessa är D. Polota och D. Microlepis, även D. Umdecimradiatus och D. Campbelli är möjliga att få tag i men betydligt mer sällsynta och kommer ofta in under D. Microlepis eller D. Polota. D. Pulcher ser de flesta som pärlan bland tigerfiskar men är dessvärre kritiskt hotat i sin hemmiljö, om inte helt utrotad och dessutom belagd med exportförbud i Thailand.

               IT; Kanske den lättaste tigerfisken att få att frodas i ditt kar, blir ungefär 50 cm i naturen men du har gjort ett bra jobb om du får upp den i 40cm i akvarium. Växer förmodligen snabbast av alla tigerfiskar, är den som de flesta har minst problem med och brukar vara lättast att få igång. De kommer oftast in i handeln under 5cm och ofta i halvdåligt skick. Min personliga teori är att de nu lyckats odla IT och jag tror att de kommer att bli tillgängliga i större storlekar och bättre pris inom en snar framtid. Att Little Havanna lyckades få in 2 sändningar med tigrar stora som handflator (2010) med kroppsformen hos en ung tiger skvallrar om detta. Dessvärre är det ingen av odlarna som vill gå ut med hur eller var man lyckats odla fisken med tanke på konkurrensen. Min misstanke är att beståndet är hotat i naturen med tanke på att det har varit dåliga tigerår sen 2007. Priserna sköt upp till 3000-10 000 kr för stora exemplar under 2009 och de med kontakter och tillgångar började samla in dem i försäljningssyfte om de skulle råka ut för samma öde som ST'n.

               NGT; NGT'n är ofta felmärkt som en bräckvattensfisk, det stämmer att de kan gå bräckt men det är egentligen hårdheten i vattnet som är avgörande för hur fisken kommer att trivas beroende på insamlingsort. Så vitt jag vet har ingen lyckats odla NGT men det är ofta en "pärla" i akvariet, lite av en showfisk. De stoltserar med kanske den mest dramatiska teckningen bland alla sötvattensfiskar, man förstår inte hur mycket de lyser innan man sett dem live. De blir lite mindre än IT och ST, ca 40cm i naturen och 30-40 i akvarium. De har en kroppsform som påminner om D. Polota som också vill ha hårdare vatten vilket leder mig att tro att dessa 2 är närmast släkt med varandra. De kan vara fruktansvärt knepiga med maten som små, ofta tar de bara röda mygg (som har en mycket stark lukt) och är mer eller mindre kända för att dö utan synlig orsak. De är också den mest aggressiva av datnioiderna. De tål sällan sin egen art, har inga som helst problem att utmana om topp-platsen i akvariumet och slåss gärna med andra datnioider för skojs skull och den betingar i mån av tillgänglighet ett högre pris än andra datnioides. Detta är helt enkelt inte en tigerfisk för nybörjare. (De bär ofta på gäl-parasiter på grund av att de är vildfångade)

               AT; Om det finns en ful ankunge i detta släkte skulle denna utmärkelse gå till Polotan, det är den minst eftersökta tigerfisken, den växer långsamt tom för att vara en tiger, den har inte samma dramatiska teckning som andra tigerfiskar och lider dessutom av samma tendens att dö som NGT'n. Är du trots detta helt säker på att du vill ha en Polota bör du köpa en grupp och hoppas på att du får en överlevare för det är det värt. När du väl fått en AT att trivas är den framme jämt, äter som en gris, är allmänt social och mysig. De har ett ätbeteende som är betydligt aggressivare än andra dats och är ofta lite modigare. Det har gått en tendens med stora AT senaste tiden, jag misstänker personligen att den dåliga tillgången på microlepis fick många att köpa polota och de överlevare från de kullarna nu fått växa på sig.

               NTT; Lite av en doldis bland tigrarna, du ser sällan stora NTT, eftersom även dessa tigrar kan vara knepiga att få att överleva. Jag misstänker att det är dessa tigerfiskar som är närmast släkt med ST'n. Kroppsformen och käkpartiet skvallrar om det. De börjar bli mer uppmärksammade nu och många av dem som samlar på rariteter efterlyser stora NTT. Största problemet med dem är att de lider av väldigt många barnsjukdomar. De blir upp mot 45cm i naturen men om du får upp dem i 30-35 hemma har du gjort ett bra jobb. De är de tigerfiskar som är snällast. Får du tag i en så köp.

               ST; (De få svenskar som haft äran får gärna fylla i)


               Att köpa en Datnioides
               Det du bör ha klart för dig när du bestämt dig för att köpa en tigerfisk är att du köper en valp med gälar så ta din tid att välja en tigerfisk, som med alla fiskar bör du be personalen i butiken mata fisken för att se vilken som är mest på, vilken som interagerar med dig och är framme mest. Många pratar om "stabilitet" när det kommer till tigrar, detta innebär hur mycket färg den visar. Mest eftertraktat är en klar gul (vitaktig beige för yngre tigrar) med solida svarta ränder. Jag personligen brukar aldrig gå på stabilitet utan beteende när jag köper en tiger eftersom färgförändringen fungerar som ett camouflage och förmodligen för att kommunicera med andra tigrar (min dominanta tiger brukar oftast vara den mörkaste).


               Krav på livet
               Har du inte möjlighet att skaffa ett kar på 2x0,6x0,6m skulle jag avråda att köpa en tigerfisk. De blir visserligen inte särskilt stora för att vara en monsterfisk men med tanke på sin SJUKA snabbhet och kroppsform (många gram per cm) är det fortfarande väldigt mycket fisk. Till skillnad mot många monster är det här en fisk som jag rekommenderar att du stoppar i ett stort kar redan från början, dels är de mycket lekfulla som små och dels verkar de växa bra mycket snabbare i ett stort kar. Små tigrar (upp till 10-15cm) kan du mata 3 ggr om dagen utan problem för optimal tillväxt. Du kan ha flera tigerfiskar tillsammans men ha då en grupp på 5 stycken för att vara på den säkra sidan eftersom de ofta har en mycket tydlig hierarki sinsemellan. Flera tigerfiskar hindrar den dominanta tigern att ge sig på en och samma fisk och sprider aggressionen. De fungerar med de flesta andra fiskar, det du bör ha i åtanke är att tigerfiskar har rätt stora munnar, de kommer aldrig att ge sig på något de inte kan svälja i ett stycke men eftersom de kan svälja rätt mycket i ett stycke bör du vara på den säkra sidan. De är mycket fredliga monster även om de oftast har en av topp-positionerna i karet. De funkar i temperaturer mellan 22-30C även om 30C kräver bra syresättning. 22C är i underkant innan de blir slöa och mat-nekare och de börjar flämta rätt ordentligt över 32C. Det största problemet brukar oftast vara ögon och gälar eftersom ögonen är stora och sticker ut får de ofta smällar där och gälarna verkar rent generellt vara en problemzon för datnioides. De äter allt! Oavsett om du är motståndare till att mata med levande borde du testa ge din Datnioides levande foder åtminstone en gång för att få uppleva deras jaktbeteende som är det mest spektakulära du lär få se hos en fisk. De brukar vara svåra att få igång på pellets, speciellt i större storlek men börjar du tidigt och är envis ska du nog lyckas.

               Avslutningsvis vill jag säga att ALLA borde ha en tigerfisk, fick jag bara välja en fisk att ha skulle det vara en tigerfisk. Det är verkligen som att ha en valp i sitt akvarium. Du kommer aldrig att känna dig ensam med en tigerfisk i ditt kar.


               någon idiot på mfk skrev detta..
               Super schysst med informationen om de olika Tigrarna *like alloot*
               Nu är frågan, vad är det för Tiger som visas på bild?
               http://www.predatoryfishkeepers.com/...des-microlepis
               Livet är som en kaka, kan innehålla spår av nötter

               Varför vara som alla andra, när man kan vara annorlunda
               Fiskbloggen

               Kommentera

               Sparar...
               X