Egen räkmix.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #31
    Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
    Jag är lite nyfiken på mängden gelatin i Kjells mix. Är torrvikten 100 gram? Jag körde på 50 och jag tycker att det blev ganska mycket?
    Det är möjligt att det finns olika koncentrat av gelatin. Är inte alls så insatt och den gelatinblandning jag använde för 15-20 år sedan när jag "uppfann" räkmixen är säkert inte samma som finns i handeln idag.
    Så tycker du att det blir för mycket - minska ner på mängden.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • malawijanne
      • October 2006
      • 504

      #32
      Linkan säljer det. Här får du en länk till dom. http://linkan.se/
      Kent på nols ciklidhobby brukar ha mindre förpackningar inne.Janne

      malawi.forum24.se

      Kommentar

      • Mathias Nilsson
        • July 2011
        • 6552

        #33
        Jag körde på 50 g, motsvarar 23 blad, gummiaktig konsistens vid nedkylning. Normalt?
        http://mathiasaquariums.blogspot.se/

        "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

        Kommentar

        • MrH
          • October 2010
          • 2825

          #34
          googlade på de där räkmix receptet å läste igen å blev å fundera på en sak. om det är viktigt att man ska mixa sönder räkskalen, varför använder man då inte räkor utan skal? alltså skalade räkor.
          har de med vitaminer i skalet å göra eller nått sånt?

          en fråga till, funkar en sån här räkmix till skalarer?
          MrH ---> 175L SA kub

          Kommentar

          • Mathias Nilsson
            • July 2011
            • 6552

            #35
            Det finns lite ämnen som bidrar till bra färger och liknande.
            http://mathiasaquariums.blogspot.se/

            "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

            Kommentar

            • Kjell Fohrman
              Administrator

              • December 2001
              • 48148

              #36
              Ursprungligen postat av MrH
              googlade på de där räkmix receptet å läste igen å blev å fundera på en sak. om det är viktigt att man ska mixa sönder räkskalen, varför använder man då inte räkor utan skal? alltså skalade räkor.
              har de med vitaminer i skalet å göra eller nått sånt?
              Anledningen till att man använder skalen är flera
              dels så är det ursprungliga receptet avsett för herbivora fiskar och då är det bra med skal för att det får dessa fiskars långa tarmsystem att jobba.
              dels så förstärker det ju framförallt den orange/röda färgen på fiskarna (som Mathias skriver)

              Så om fodret bara är avsett för carnivora fiskar så kan man egentligen avstå från skalet, fast det klart då finns det nog billigare marint kött än räkkött som man kan använda och därför finns det ju egentligen inte någon anledning alls att använda räkor (bortsett från färgeffekten).

              en fråga till, funkar en sån här räkmix till skalarer?
              Skalarer är carnivora och ett lämpligt räkmix för dom bör innehålla mindre med grönt och mer med marint kött
              Akvaristiska hälsningar
              Kjell
              Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
              Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

              Kommentar

              • MrH
                • October 2010
                • 2825

                #37
                Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                Anledningen till att man använder skalen är flera
                dels så är det ursprungliga receptet avsett för herbivora fiskar och då är det bra med skal för att det får dessa fiskars långa tarmsystem att jobba.
                dels så förstärker det ju framförallt den orange/röda färgen på fiskarna (som Mathias skriver)

                Så om fodret bara är avsett för carnivora fiskar så kan man egentligen avstå från skalet, fast det klart då finns det nog billigare marint kött än räkkött som man kan använda och därför finns det ju egentligen inte någon anledning alls att använda räkor (bortsett från färgeffekten).


                Skalarer är carnivora och ett lämpligt räkmix för dom bör innehålla mindre med grönt och mer med marint kött
                aha, tackar så mycket för ett bra svar.
                MrH ---> 175L SA kub

                Kommentar

                • Vanish
                  • April 2011
                  • 900

                  #38
                  Kan vara ute på hal is men är det inte så att flamingon får sin röda/rosa färg av att äta just räkor? Lite ot...

                  Är det farligt för fiskar som är carnivora (antar att det är köttätare) att äta grönt?

                  Kommentar

                  • Mathias Nilsson
                    • July 2011
                    • 6552

                    #39
                    de kanske blir gröna då? Som flamingon fast tvärt om
                    http://mathiasaquariums.blogspot.se/

                    "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Administrator

                      • December 2001
                      • 48148

                      #40
                      Ursprungligen postat av Vanish
                      Är det farligt för fiskar som är carnivora (antar att det är köttätare) att äta grönt?
                      Nej, men det klart det är väl inte nyttigt i längden.

                      Dock så är det så att det blir mer strul om herbivora arter med sitt långa tarmsystem får en felaktig (icke fiberrik kost) än om carnivora arter får en felaktig kost
                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell
                      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                      Kommentar

                      • Vanish
                        • April 2011
                        • 900

                        #41
                        Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                        Nej, men det klart det är väl inte nyttigt i längden.

                        Dock så är det så att det blir mer strul om herbivora arter med sitt långa tarmsystem får en felaktig (icke fiberrik kost) än om carnivora arter får en felaktig kost
                        Okej, bra då ska jag tänka på detta

                        Kommentar

                        • kaj.p
                          • June 2002
                          • 2952

                          #42
                          Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                          Anledningen till att man använder skalen är flera
                          dels så är det ursprungliga receptet avsett för herbivora fiskar och då är det bra med skal för att det får dessa fiskars långa tarmsystem att jobba.
                          dels så förstärker det ju framförallt den orange/röda färgen på fiskarna (som Mathias skriver)

                          Så om fodret bara är avsett för carnivora fiskar så kan man egentligen avstå från skalet, fast det klart då finns det nog billigare marint kött än räkkött som man kan använda och därför finns det ju egentligen inte någon anledning alls att använda räkor (bortsett från färgeffekten).


                          Skalarer är carnivora och ett lämpligt räkmix för dom bör innehålla mindre med grönt och mer med marint kött
                          Kjell då detta intresserar mig så skulle jag veta vad denna fakta kommer ifrån?.
                          Nordiska Diskus Sällskapet
                          Hallandsakvaristerna
                          BAK Gcg Maf NCS

                          Kommentar

                          • Kjell Fohrman
                            Administrator

                            • December 2001
                            • 48148

                            #43
                            Ursprungligen postat av kaj.p
                            Kjell då detta intresserar mig så skulle jag veta vad denna fakta kommer ifrån?.
                            Vilka fakta menar du.
                            Att skalarer i naturen äter mest smådjur (typ vattenloppor, små kräftdjur, småfiskar etc.) är väl tämligen klart, eller. Kolla t.ex. på fishbase http://www.fishbase.org/TrophicEco/F...pecies=scalare

                            Att herbivora arter har ett längre tarmsystem (5-10 ggr) än carnivora arter i motsvarande storlek är det väl heller ingen som ifrågasätter och jag har genom åren sett många foton på detta i böcker.

                            Eller är det skalen som du undrar över?
                            Akvaristiska hälsningar
                            Kjell
                            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                            Kommentar

                            • AnnikaMo
                              • November 2008
                              • 198

                              #44
                              Fick ett annat recept...dock snarlikt..

                              1kg oskalade räkor
                              1kg frysta ärtor
                              1/2 kg spenat
                              1 rått ägg...mixa tillsammans..

                              Mina älskade det...A.

                              Kommentar

                              • malawijanne
                                • October 2006
                                • 504

                                #45
                                Jag är lite skeptisk till ägg, ett ägg är väldigt svårt att få rent på tallriken, trots att man använder varmt vatten, det beror säkert på att det är väldigt mycket protein i ägg.
                                Och om det är svårt att få bort i varmvatten, hur går det då inte i kallvatten.
                                Min teori att det lär solka i filtret ordentligt.Janne


                                malawi.forum24.se

                                Kommentar

                                Arbetssätt...