Uppstart 540 l Amazonasbiotop

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • tommy_g
    • February 2010
    • 473

    Uppstart 540 l Amazonasbiotop

    Tjena

    Har köpt ett 540-liters-kar med den klassiska BTN-trädroten. Jag har en massa olika frågor till er erfarna akvarister så jag postade detta inlägg under "övrigt". Karet kommer att bli ett växtakvarium, visionen är att få växterna att växa ur karet, jag har massa krukväxter och karet höjer också luftfuktigheten i rummet. Vattnet man byter i karet fungerar också utmärkt för bevattning av krukväxterna. Målet är väl att få en liten djungel i vardagsrummet.

    Jag har två små kar sedan innan och upptäckt effektiviteten med lera i bottensubstratet. Jag har använt dammlera, den är nästan blå och skimrar som silver. Växterna sträcker sig så jag får ansa dem vid varje vattenbyte.

    Har några frågor här nedan;

    1. Jag läste i en blogg om en kille som startade upp ett 1000-liters-kar. Han använde lera och torv, under detta lade han värmeslingor på botten för att växterna inte skulle "frysa om fötterna", en annan tes var att värmen från denna påskyndade arbetet för mikroorganismerna. Behöver man ha värmeslingor i större kar eller klarar man sig bra utan?

    2. Var får man tag på torv? Finns det olika sorters torv? I sådana fall; vilka ska man använda?

    3. Just nu har jag en täckande lysramp med 4 lysrör, jag vill köpa hängande armaturer så att växterna klättrar ur karet, tänkte köpa från Aquaristic.net. Vilka ska man ha till 540 l (150x60x60)?
    Jag skulle helst vilja ha armaturer där lamporna sitter djupt in i armaturen, eftersom det inte är så trevligt att ha ett starkt ljus i ansiktet när man sitter i soffan.

    4. Kollade svart grus (Kvarts), tycker det ser bra ut samt att kontrasten lyfter fram fiskarnas färger bättre än något annat grus, har dock läst en del i forumet att det kan vara farligt? Hur kan det vara farligt? Nitritfickor kan ju finnas i vilket grus som helst.

    5. Jag tänker inte använda koldioxid (i allafall inte i början), utan helt förlita mig på Easy-Life Profito gödning på dunk. Fungerar detta bra eller är pmdd ett måste?

    Jag kommer väl med hundra följdfrågor efter detta, hehe. Tack ändå på förhand.

    /Tommy
  • fantawor87
    • August 2009
    • 101

    #2
    Ja jag undrar det samma som ovan

    Kommentar

    • Sleaper

      • September 2008
      • 2893

      #3
      1. Man klara sig bra utan värmekabel på botten ifall akvariet står i ett rum med 20-22 grader. Då räcker ju en doppvärmare för att hålla rätt temp. Jag har dock inte sett någon direkt skillnad på akvarier jag haft med eller utan värmeslinga i botten.
      Det finns dock en annan poäng med värmekabel, som går ut på att man får ett långsamt vattenflöde genom bottenlagret. Varmare vatten stiger alltså upp genom gruset. Kanske kan vara bra ifall man kör med lera och torv som kan ge en rätt kompakt botten.
      Det finns ju alltid en risk med en sådan botten genom att den börjar ruttna och att det bildas svavelväte osv.
      Vill man absolut ha näring i botten så skulle jag nog hellre satsa på Tropica Aquacare eller liknande.

      2. Ogödslad torv finns säkert att köpa på någon plantskola/trädgårdshandel.

      3. Till ett kar med dom måtten skulle jag kollat mera på metallhalogen för att få "bra tryck" ända ner till botten på karet. En MH-armatur med 2x150 skulle passa rätt bra.

      4. Svart grus skulle jag nog akta mig för att använda. Dels för att det ofta innehåller ämnen som är giftiga, som gör att fiskarna inte blir speciellt långlivade om man säger så. Men också för att det inte ser naturligt ut.

      5. Vill du vara mera säker på att lyckas bra med växter så är det viktigaste: bra belysning, PMDD, CO2, gärna ett trycksatt system med bra reaktor.
      Detta är absolut bättre att lägga krut på än att hålla på med lera och torv i botten, vilket gör att man lätt rör upp en massa goja när man vill plantera om osv.

      Kommentar

      Arbetssätt...